Form of Work
Książki
(61)
E-booki
(25)
IBUK Libra
(25)
Artykuły
(21)
Proza
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Status
available
(60)
unavailable
(1)
Branch
Wypożyczalnia
(61)
Author
zbiorowa Praca
(9)
Gumowska Irena (1912-1991)
(5)
Iwaszkiewicz Maria
(3)
Kolanowski Wojciech
(3)
Markuza-Bieniecka Biruta
(3)
Włodek Stanisław (1919-1990)
(3)
Czerni Anna
(2)
Gasik Anna
(2)
Kobyłka Agata
(2)
Pankiewicz Urszula
(2)
Pokorska Barbara
(2)
Starzyńska Feliksa
(2)
Szczygieł Aleksander (1906-1983)
(2)
Trafisz-Zalewska Halina
(2)
Zawistowska Zofia
(2)
Bajan Bartłomiej
(1)
Bartniczak Bartosz
(1)
Bartnik Ewa
(1)
Bereżnicka Joanna
(1)
Bojarska Natalia
(1)
Borys Tadeusz
(1)
Bołotnikowa W. A
(1)
Broda Ewa
(1)
Brodzińska Halszka
(1)
Brodziński Wiesław
(1)
Budzeń Małgorzata
(1)
Bylinowska Justyna
(1)
Caparrós Martín (1957- )
(1)
Cieślak Jan
(1)
Czekaj Marta
(1)
Czubak Wawrzyniec
(1)
Dekowski Jan Piotr
(1)
Doniak Magdalena
(1)
Dubicka Alicja Współpr
(1)
Duklewski Leonard
(1)
Dumanowski Jarosław
(1)
Dzięgielewska Zofia
(1)
Dębski Henryk
(1)
Furmaga Barbara
(1)
Gaj Wanda
(1)
Gawęcki Jan
(1)
Gertig Henryk (1924-2011)
(1)
Gerwin Marcin
(1)
Gogół Aleksandra
(1)
Gustaw Klaudia
(1)
Góra Tadeusz
(1)
Góral Małgorzata
(1)
Górna Małgorzata
(1)
Gęska Olga
(1)
Halamska Maria
(1)
Halicka Ewa
(1)
Ilukowicz Jędrzej W
(1)
Jabłońska Jolanta
(1)
Januś Ewa
(1)
Józwiak Wojciech
(1)
Jędruchniewicz Andrzej
(1)
Jędrusek-Golińska Anna
(1)
Kaczmarek Mirosława
(1)
Kaczorowska Joanna
(1)
Kalinowski Sławomir
(1)
Kaźmierczak Andrzej
(1)
Kielak Elżbieta
(1)
Klarenbach Magdalena
(1)
Klepacka Anna M
(1)
Klocek Józef
(1)
Kokoszka Katarzyna
(1)
Kolasińska Katarzyna
(1)
Koreywo Marek
(1)
Kozieł-Nowak Magdalena
(1)
Koziolek Adam
(1)
Kozioł Leszek
(1)
Kołaczek Bożena
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta
(1)
Krauze Magdalena
(1)
Krzywdzińska-Bartkowiak Mirosława
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnie Różnych Narodów
(1)
Kucia-Guściora Beata
(1)
Kucińska Anna
(1)
Kulawik Jacek
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Kwasiborski Tadeusz
(1)
Kęsak Paulina
(1)
Kłoczko-Gajewska Anna
(1)
Kłossowska Jadwiga
(1)
Lemnis Maria
(1)
Lipińska Helena
(1)
Makara Stanisław
(1)
Marienborg Irene
(1)
Marienborg Irene (1966- ). Pola mówi
(1)
Markiewicz Olga
(1)
Michalak Magdalena
(1)
Mioduszewska Halina
(1)
Mirkowska Zofia
(1)
Moran Dorota
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Musiał Wiesław
(1)
Młynarczyk Joanna
(1)
Nakonieczna Kinga
(1)
Nawrocki Rafał
(1)
Year
2020 - 2022
(2)
2010 - 2019
(47)
2000 - 2009
(7)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(23)
1970 - 1979
(23)
1960 - 1969
(1)
Time Period of Creation
2001-
(5)
Country
Poland
(106)
Language
Polish
(105)
English
(1)
Audience Group
0-5 lat
(2)
Dzieci
(2)
Szkoły ponadgimnazjalne
(2)
6-8 lat
(1)
Edukatorzy ekologiczni
(1)
Gimnazja
(1)
Nauczanie początkowe
(1)
Nauczyciele
(1)
Szkoły podstawowe
(1)
Demographic Group
Literatura norweska
(1)
Literatura polska
(1)
Subject
Żywność
(68)
Kucharstwo
(41)
Odżywianie
(9)
Żywność dla dzieci
(5)
Higiena żywności
(3)
Szkolnictwo
(3)
Dyrektorzy szkół
(2)
Edukacja ekologiczna
(2)
Edukacja zdrowotna
(2)
Obyczaje towarzyskie
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Tablice i wzory
(2)
Unia Europejska
(2)
Witaminy
(2)
Żywność transgeniczna
(2)
Barwniki spożywcze
(1)
Biochemia
(1)
Biologia
(1)
Choroby
(1)
Ciasta
(1)
Dane statystyczne
(1)
Dochody indywidualne
(1)
Dziecko
(1)
Edukacja globalna
(1)
Gimnazjum
(1)
Gospodarka
(1)
Głód
(1)
Higiena społeczna
(1)
Język polski (przedmiot szkolny)
(1)
Klimat
(1)
Komputer w dydaktyce
(1)
Konserwanty żywności
(1)
Konserwy
(1)
Konspekt zajęć
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Literatura
(1)
Mięso
(1)
Nadzór pedagogiczny
(1)
Nauczanie początkowe
(1)
Nierówności społeczne
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Oceny szkolne
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Oświata
(1)
Pieczenie
(1)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Rozwój zrównoważony
(1)
Scenariusze zajęć dla przedszkoli
(1)
Scenariusze zajęć dla szkół ponadgimnazjalnych
(1)
Spożycie
(1)
Szwajcaria
(1)
Tabu
(1)
Technika
(1)
Tematy i motywy
(1)
Toksykologia
(1)
Towaroznawstwo
(1)
Ubóstwo
(1)
Vademecum
(1)
Weterynaria
(1)
Wino
(1)
Wychowanie przedszkolne
(1)
Wywiady
(1)
Zatrucia
(1)
Zdrowa żywność
(1)
Zdrowie
(1)
Ziemniaki
(1)
Środowisko
(1)
Żywienie
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Subject: time
2001-
(4)
Subject: place
Afryka
(1)
Genre/Form
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(2)
Opowiadania i nowele
(2)
Artykuł z czasopisma bibliotekarskiego
(1)
Artykuł z czasopisma fachowego
(1)
Reportaż argentyński
(1)
Scenariusz zajęć
(1)
Scenariusze zajęć do nauczania początkowego
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Domain
Edukacja i pedagogika
(3)
107 results Filter
E-book
In basket
Date of change: 21.05.2022
Kraj pochodzenia produktu należy obok jakości i ceny do najważniejszych kryteriów wyboru przy podejmowaniu przez konsumenta decyzji zakupowych artykułów spożywczych, a w kontekście negatywnych skutków pandemii COVID-19 kupowanie żywności made in Poland zyskuje na znaczeniu, stając się praktycznym działaniem na rzecz wspierania rodzimych producentów. W monografii usystematyzowano stan wiedzy na temat zjawiska patriotyzmu konsumenckiego oraz zidentyfikowano postawy i czynniki determinujące nabywanie przez konsumentów polskich produktów żywnościowych. Ponadto na podstawie wyników badań empirycznych dokonano typologii konsumentów z trzech generacji wiekowych – X, Y i Z – w kontekście postaw wobec tych produktów, a zwłaszcza triady ich cech, tj. pochodzenia, ceny i jakości. W konsekwencji stwierdzono występowanie znaczących różnic międzypokoleniowych i odmienne, nie zawsze pozytywne podejście do zakupu polskiej żywności.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 21.05.2022
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. Pierwszy artykuł przedstawia częstotliwość i preferencje spożycia przez mających 19-50 lat mieszkańców województwa dolnośląskiego mrożonych deserów jako funkcjonalnej żywności probiotycznej. Stwierdzono, że respondenci preferują naturalną żywność probiotyczną, mają podstawową wiedzę o probiotykach, lubią spożywać lody, ale ich wiedza na temat tych lodów, mających cenne walory prozdrowotne, nie jest zadowalająca. Kolejne opracowanie dotyczy wykorzystania testu chi-kwadrat w badaniach preferencji żywieniowych konsumentów. Zamierzeniem jest, aby w podobny sposób przybliżyć praktyczne zastosowanie innych metod statystycznych.(…)
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 21.05.2022
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz rekomendację książki Tomasza Olejniczaka Konsumenci seniorzy wobec innowacji produktowych. Przedmiotem pierwszego opracowania jest przedstawienie wykorzystania w procesie dydaktycznym metody projektu na przykładzie rogala świętomarcińskiego. W drugim opracowaniu przedstawiono specyfikę produktów o obniżonej zawartości energetycznej w kontekście badań ankietowych. Kolejny artykuł dotyczy problemów związanych z glutenem. Jego autorki wskazują na korzyści i zagrożenia dotyczące wpływu glutenu na organizm oraz zagrożenia związane ze stosowaniem diety bezglutenowej W czwartym artykule omówiono zaś zagadnienia związane z otyłością, stanowiącą jedno z największych wyzwań i zagrożeń XXI wieku. Jako redaktor ,,Nauk Inżynierskich i Technologii” zachęcam do zapoznania się z wymienionymi opracowaniami oraz do sięgnięcia po rekomendowaną książkę. Redaktor Naczelny prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 21.05.2022
The papers, being the effect of scientific work conducted within basic and implementation research, provide a lot of interesting information in terms of cognition and application. The problems of the articles making up this Journal concentrate mainly around the issues of human capital management, ergonomics, as well as entrepreneurship and innovativeness of organizations. In the collected articles, the Reader will find a lot of theoretical approaches concerning: innovation process and the method of studying the innovative ability of an enterprise, intellectual capital management, the methods of studying and improving the quality assurance system in an organization, the application of ergonomics principles in office work and teaching students, or tourism entrepreneurship. The Journal can be an interesting and useful reference for organization and management, tourism and pedagogics theoreticians, as well as students and practicians.(...)
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 20.05.2022
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszej pracy była ocena składu recepturowego przemysłowo wytwarzanych dań obiadowych ready-to-eat poddanych pasteryzacji. Konieczne staje się dokonywanie świadomego wyboru tego rodzaju dań przez konsumentów dzięki czytaniu składu recepturowego na etykiecie, aby mieć gwarancje ich wysokiej wartości odżywczej oraz informacje o tym, że nie zawierają zamienników mięsa i niedozwolonych substancji dodatkowych. W drugim opracowaniu przedstawiono znaczenie płynów w diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych ze szczególnym uwzględnieniem tych, którzy uprawiają turystykę. Kolejna praca dotyczyła Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach i Paszach (RASFF) odgrywającego kluczową rolę w zakresie zapewniania bezpieczeństwa żywności i pasz na każdym etapie łańcucha produkcyjnego poprzez natychmiastową reakcję na wykryte zagrożenie i informowanie o tym wszystkich członków systemu. W ostatnim zaprezentowanym artykule autorka przybliżyła wpływ 4. rewolucji przemysłowej na inżynierię lądową ze szczególnym naciskiem na inżynierię budowlaną na przykładzie Niemiec. Redaktor NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów zachęca do zapoznania się z wymienionymi opracowaniami oraz do sięgnięcia po książkę pod redakcją naukową prof. dr. hab. Piotra P. Lewickiego pt. Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 20.05.2022
W związku ze starzeniem społeczeństw, zwłaszcza w krajach rozwiniętych, które obejmuje wzrost średniej długości życia oraz zwiększenie odsetka osób powyżej 60. r.ż. w populacji, szczególnego znaczenia nabiera wykorzystanie żywności funkcjonalnej jako potencjalnego źródła wartości korzystnych dla zdrowia i poprawy komfortu życia seniorów. Badanie czynników kształtujących postawy osób starszych wobec produktów funkcjonalnych jest tego naturalną konsekwencją. Celem pracy było poznanie wybranych elementów postawy starszych dorosłych w porównaniu z młodszymi względem żywności funkcjonalnej oraz ich związku z wrażliwością smakową, a także zbadanie wpływu wieku na pożądalność konsumencką produktów funkcjonalnych. Wiek stanowił najsilniejszy predyktor zmian wartości progów rozpoznania smaku słodkiego i słonego oraz drugi w kolejności dla smaku kwaśnego. Hierarchia ważności czynników branych pod uwagę przy zakupie żywności jest różna dla osób poniżej 60. r.ż. i starszych. Częstotliwość spożywania produktów funkcjonalnych była różna wśród osób poniżej 60. r.ż. i starszych. Osoby w wieku 60 lat i starsze wykazały bardziej zachowawczą postawę względem żywności funkcjonalnej niż młodsze. Osoby w wieku poniżej 60 lat i starsze wykazały podobną ogólną pożądalność konsumencką względem badanych produktów funkcjonalnych. W świetle uzyskanych wyników nie ma potrzeby intencjonalnego intensyfikowania smaku (zwłaszcza słonego i kwaśnego) w produktach funkcjonalnych przeznaczonych dla osób starszych. Opór wobec innowacji silniej determinował postawy osób w wieku 60 lat i starszych względem żywności funkcjonalnej niż naturalnie rozwijająca się z wiekiem potrzeba dbania o zdrowie.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 20.05.2022
Celem pracy było stwierdzenie, czy na podstawie określenia charakterystyki strukturalnej wyrobów mięsnych można różnicować ich jakość. Założono, że otrzymane wyniki pozwolą wykazać wpływ procesu technologicznego na strukturę, a w konsekwencji na teksturę, jakość sensoryczną i parametry fizykochemiczne wyrobów mięsnych; ocenić, który z analizowanych dodatków będących zamiennikami tłuszczu zwierzęcego wywiera większy wpływ na jakość wędlin drobno rozdrobnionych; stwierdzić, w jaki sposób parametry techniczne kutra mają wpływ na rozmieszczenie tłuszczu w gotowym produkcie, a w konsekwencji na jego teksturę i jakość sensoryczną. Materiał do badań w pierwszym zadaniu badawczym stanowiły mięśnie półbłoniasty i czterogłowego uda poddane procesowi nastrzykiwania, masowania i pasteryzacji. W kolejnym zadaniu materiałem doświadczalnym były pasztety sterylizowane, w których tłuszcz zwierzęcy wymieniano w całości na tłuszcz roślinny Akoblend BEP, Akoroma OM, Akoroma OMW i Akoroma LS oraz farsze i wyprodukowane z nich wyroby drobno rozdrobnione typu parówkowa, w których różnicowano zawartość tłuszczu zwierzęcego, zastępując go tłuszczem roślinnym Akoroma OM w ilości 50, 75 i 100%. W ostatnim zadaniu badawczym materiałem doświadczalnym były drobno rozdrobnione farsze i wyroby typu parówkowa wyprodukowane w kutrze misowym i przelotowym. W farszach drobno rozdrobnionych analizowano właściwości reologiczne oraz zawartość wody wolnej i wycieku cieplnego, natomiast w gotowych wyrobach oznaczano podstawowy skład chemiczny, barwę metodą instrumentalną, właściwości penetrometryczne i teksturę. Ponadto po każdym etapie procesu technologicznego produkcji szynek pasteryzowanych oraz w pasztetach sterylizowanych i wyrobach drobno rozdrobnionych dokonywano analizy morfometrycznej, a gotowe wyroby poddawano ocenie konsumenckiej. Badania wykazały, że mięsień półbłoniasty charakteryzował się większą dynamiką zmian wielkości elementów strukturalnych w procesie masowania i pasteryzacji niż mięsień czterogłowy uda. Proces nastrzyku solanką peklującą spowodował obkurczenie się komórek włókien mięśniowych w obu badanych mięśniach. Pozostająca w przestrzeniach międzykomórkowych solanka spowodowała ściśnięcie komórek, której wchłonięcie do wewnątrz włókna nastąpiło dopiero podczas procesu masowania, a proces pasteryzacji utrwalił wytworzoną strukturę. Zarówno analiza siły cięcia, jak i ocena konsumencka wykazały, że szynki z obu mięśni charakteryzowały się wysokim poziomem kruchości. W pasztetach sterylizowanych całkowite zastąpienie tłuszczu zwierzęcego tłuszczami roślinnymi miało istotny wpływ na kształtowanie się barwy oraz podstawowego składu chemicznego gotowego produktu. Wykazano, że najlepszym rozdrobnieniem i dyspersją tłuszczu, a także pożądanymi cechami mechaniczno-sensorycznymi, charakteryzował się pasztet sterylizowany wyprodukowany z całkowitą zamianą tłuszczu zwierzęcego na tłuszcz roślinny Akoroma OM. Stwierdzono, że w kiełbasie parówkowej zamiana tłuszczu zwierzęcego w ilości powyżej 50% na Akoroma OM powoduje pogorszenie dyspersji tłuszczu, tekstury i walorów sensorycznych. Komputerowa analiza obrazu wykazała, że zastosowanie kutra przelotowego w produkcji farszów drobno rozdrobnionych daje większy stopień rozdrobienia tkanki łącznej i tłuszczowej oraz lepsze właściwości sensoryczne gotowego produktu. Analiza histometryczna dostarczyła cennych informacji na temat jakości produktu, a wykonane pomiary elementów struktury (komórki włókien mięśniowych, cząstki tłuszczu, włókna kolagenowe), za pomocą techniki komputerowej analizy obrazu, pozwoliły na ocenę zróżnicowania mikrostruktury oraz na wybór surowca do produkcji szynek, odpowiedniego zamiennika tłuszczu zwierzęcego, a także urządzenia do produkcji wyrobów drobno rozdrobnionych.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 20.05.2022
Spis treści [Contents] Wojciech Józwiak, Zofia Mirkowska, Wojciech Ziętara: Duże gospodarstwa rolne w krajach UE o różnym poziomie rozwoju gospodarczego w latach 2005–2016 [Large Farms in EU Countries with Different Levels of Economic Development in 2005–2016], doi: 10.7366/wir012019/01, s. 7-23; Beata Kucia-Guściora: Węzłowe problemy preferencji podatkowych dla grup producentów rolnych [Fundamental Issues of the Tax Preferences for the Groups of Growers] , doi: 10.7366/wir012019/02, s. 25-43; Ewa Halicka, Joanna Kaczorowska, Agata Szczebyło: Zrównoważona konsumpcja żywności w wiejskich gospodarstwach domowych z dziećmi [Sustainable Food Consumption in Rural Households with Children] , doi: 10.7366/wir012019/03, s. 45-61; Anna M. Klepacka: Determinants of Growth of Selected Renewable Energy Types within the Context of Sustainable Development [Determinanty wzrostu wykorzystania wybranych źródeł energii odnawialnej w kontekście rozwoju zrównoważonego], doi: 10.7366/wir012019/04, s. 63-86; Paweł Żółkiewski, Ewa Januś, Piotr Stanek, Bożena Taszarek, Ewelina Wołoszyn: Preferencje rolników z Lubelszczyzny w zakresie korzystania z usług doradczych [Preferences of Farmers from the Lublin Region in the Demand for Advisory Services], doi: 10.7366/wir012019/05, s. 87-106. Sto lat rozwoju polskiej wsi Adam Koziolek: Geneza polskiej prasy ludowej w zaborze rosyjskim [The Genesis of the Polish Rural Press in the Territories Annexed During the Russian Partition], doi: 10.7366/wir012019/06, s. 107-121. Uwagi: red. naczelny – Mirosław Drygas periodyk wydawany wraz z Instytutem Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 20.05.2022
Spis treści [Contents] Artykuły [Articles] Michał Soliwoda, Jacek Kulawik, Barbara Wieliczko: Instrumenty finansowe a polityki wspólnotowe UE [Financial Instruments Versus Common EU Policies], doi 10.7366/wir032018/01, s. 9–34; Przemysław Śleszyński: Identyfikacja i ocena procesów demograficznych w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem wsi [Identification and Evaluation of Demographic Processes in Poland with Special Regard to the Rural Areas], doi 10.7366/wir032018/02, s. 35–68; Maria Halamska: Wspierać czy zalesiać? Dylematy rozwoju wiejskich obszarów problemowych [Supporting or Afforesting? Dilemmas in the Development of Rural Problem Areas in Poland], doi 10.7366/wir032018/03, s. 69–92; Sławomir Kalinowski: Problem ubóstwa i wykluczenia społecznego w krajach Unii Europejskiej w kontekście zrównoważonego rozwoju [The Problem of Poverty and Social Exclusion in the European Union Member States in the Context of Sustainable Development], doi 10.7366/wir032018/04, s. 93–112; Joanna Bereżnicka: Dopłaty do działalności operacyjnej a stabilność finansowa gospodarstw rolnych w krajach Unii Europejskiej [Operational Subsidies and Financial Stability of Farms in the European Union], doi 10.7366/wir032018/05, s. 113–136; Andrzej Jędruchniewicz: Negatywne skutki regulowania cen rolnych [Negative Effects of Agricultural Price Regulation], doi 10.7366/wir032018/06, s. 137–154; Katarzyna Kokoszka, Małgorzata Pink: Instytucjonalne uwarunkowania sprzedaży bezpośredniej żywności w Polsce [Institutional Preconditions of Direct Sales of Food Products in Poland], doi 10.7366/wir032018/07, s. 155–174; Tomasz Wojewodzic, Wiesław Musiał: Trwanie i upadek drobnych gospodarstw rolnych – zastosowanie analogii w naukach przyrodniczych i społecznych [The Decadence and Decline of Small Farms – Application Analogies to Natural and Social Sciences], doi 10.7366/wir032018/08, s. 175–192; Anna Kłoczko-Gajewska, Olga Markiewicz: Mechanizm rozprzestrzeniania się wiosek tematycznych w Polsce [The Spread of Thematic Village Idea in Poland], doi 10.7366/wir032018/09, s. 193–210; Marta Czekaj: Plan sukcesji w gospodarstwie rolnym [Succession Planning in Family Farms], doi 10.7366/wir032018/10, s. 211–228; Bartłomiej Bajan, Wawrzyniec Czubak: Korzyści płynące z integracji poziomej w polskim rolnictwie na przykładzie grup producentów rolnych [The Benefits of Horizontal Integration in Polish Agriculture Exampled by Agricultural Producer Groups], doi 10.7366/wir032018/11, s. 229–242. Recenzje i omówienia Bogdan Klepacki: Recenzja książki Krystyny Krzyżanowskiej, Ekonomiczno-społeczne uwarunkowania innowacji w zespołowym działaniu w rolnictwie [Book review: Economic and Social Determinants of Innovation in Teamwork in Agriculture by Krystyna Krzyżanowska], doi 10.7366/wir032018/12, s. 243–248; Marcin Makowiecki: Z biegiem lat i wydarzeń. Recenzja książki: Andrzej Rosner, Ruta Śpiewak, Edyta Kozdroń, Patrząc na wieś. Sto lat rozwoju polskiej wsi [Book review: Glimpses of the Countryside. One Hundred Years of Polish Countryside by Andrzej Rosner, Ruta Śpiewak, Edyta Kozdroń], doi 10.7366/wir032018/13, s. 249–252. Sto lat rozwoju polskiej wsi Włodzimierz Dzun: Zmiany strukturalne w gospodarstwach rolnych na ziemiach polskich przed odzyskaniem niepodległości [Farm Structure Change in Polish Lands Before the Independence Recovery], doi 10.7366/wir032018/14, s. 253–279. Uwagi: red. naczelny – Mirosław Drygas periodyk wydawany wraz z Instytutem Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 20.05.2022
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono pięć artykułów naukowych oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszego artykułu było przedstawienie metod i warunków hodowli drożdży Rhodotorula spp., prowadzonych w celu otrzymania karotenoidów, w tym β-karotenu, które wykazują cenne właściwości prozdrowotne i dużą siłę barwiącą. Kolejne opracowanie dotyczyło prezentacji różnych form promocji sprzedaży słowackiej żywności na rynku krajowym oraz działań informacyjnych skierowanych do społeczeństwa w celu wspierania krajowych producentów żywności, a tym samym krajowej gospodarki. W następnej pracy przedstawiono problemy natury technologicznej i jakościowej oraz wyzwania stojące przed przemysłem piekarniczym związane z zapotrzebowaniem na produkty bezglutenowe o wysokiej wartości odżywczej. W czwartym opracowaniu scharakteryzowano wybrane przyprawy, kładąc szczególny nacisk na ich stosowanie w dietach leczniczych. W ostatniej pracy autorka przybliżyła możliwość wykorzystania pulsacyjnego pola elektrycznego (PEF) jako alternatywnej metody wstępnej obróbki produktów żywnościowych, pozwalającej na uszkodzenie membran komórkowych przed odwadnianiem osmotycznym, bez udziału wysokich temperatur i w efekcie skrócenia procesu suszenia czy zamrażania produktu. Redaktor NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów zachęca do zapoznania się z wymienionymi pracami oraz do sięgnięcia po książkę autorstwa Tomasza Rokickiego zatytułowaną Transport intermodalny w łańcuchu dostaw – uwarunkowania organizacyjne, techniczne i ekonomiczne.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 20.05.2022
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszej pracy było omówienie wpływu wysokich stężeń azotu na biologiczne oczyszczanie ścieków cukrowniczych. W drugim opracowaniu przedstawiono fakty i mity dotyczące turystyki gastronomicznej w Polsce. Zaprezentowano bogatą i zróżnicowaną ofertę turystyki gastronomicznej. Wskazano, że chociaż polską gastronomię cechuje tradycyjna gościnność, wysoka jakość usług oraz wykorzystanie polskich produktów żywnościowych, to dostępność informacji na jej temat dla potencjalnych odbiorców jest wciąż niezadowalająca. Kolejny artykuł dotyczył opakowań funkcjonalnych, takich jak: samopodgrzewające się butelki – iiamo oraz yoomi, samoogrzewające się puszki (hot cans), samochłodzące się puszki (self-cooling cans) oraz wskaźniki temperatury. Omówiono ich zastosowanie, zasadę działania i obchodzenia się z tak zapakowanym produktem. W ostatnim opracowaniu autorka przybliżyła możliwości wykorzystania kwiatów jadalnych jako elementu dekoracji potraw i źródła wrażeń nie tylko estetycznych, ale także smakowych. Redaktor NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów zachęca do zapoznania się z wymienionymi pracami oraz do sięgnięcia po książkę autorstwa Grażyny Rosy, Izabeli Ostrowskiej, Kamili Słupińskiej i Leszka Gracza pt. Komunikacja międzykulturowa w biznesie.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 20.05.2022
Czasopismo naukowe Nauki Przyrodnicze dedykowane jest młodym naukowcom. Znajdą Państwo w nim artykuły naukowe pisane językiem zrozumiałym dla niespecjalistów. Spis artykułów aktualnego numeru: 1.The nutritional value of acient grains. 2.Starzenie się ludzkiego organizmu - nieunikniony skutek cyklu biologicznego. 3.Rola białek powierzchniowych lactobacillus helveticus w zdolności do biosorpcji jonów kadmu. 4. Stan obecny i predykcje liczebnościowe żubrów (Bison bonasus L.). Czasopismo widnieje w wykazie B listy czasopism punktowanych z notą 2 pkt. Lista wydawana jest przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 19.05.2022
Czasopismo naukowe Nauki Przyrodnicze dedykowane jest młodym naukowcom. Znajdą Państwo w nim artykuły naukowe pisane językiem zrozumiałym dla niespecjalistów. Spis artykułów aktualnego numeru: 1.Cholinoesterazy jako wskaźniki wykorzystywane w monitoringu biologicznym narażenia na pestycydy. 2.Rozmieszczenie walorów przyrodniczych w gminach związanych terytorialnie z Polską częścią transgranicznego rezerwatu biosfery Polesie Zachodnie. 3.Migracja zwierzyny przez drogi publiczne na przykładzie Kampinoskiego i Wielkopolskiego Parku Narodowego Czasopismo widnieje w wykazie B listy czasopism punktowanych z notą 2 pkt. Lista wydawana jest przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 19.05.2022
Oddajemy do rąk czytelników pierwszy numer kwartalnika o nowym tytule i w nowej oprawie graficznej, będącego kontynuacją czasopisma Nauki Inżynierskie i Technologie (NIT) (http://nit.ue.wroc.pl/?lang=en). Kwartalnik NIT był wydawany przez cztery lata. Powstał on na bazie Zeszytów Naukowych AE/UE Technologia. Nowa nazwa i szata graficzna kwartalnika International Journal of Food Science and Bioprocessing odzwierciedla otwarcie się czasopisma na autorów spoza Polski. Profil naukowy pozostaje interdyscyplinarny, obejmując: technologię żywności i żywienia, towaroznawstwo żywności oraz zapewnienie jakości i bezpieczeństwa. Zamierzamy publikować zarówno oryginalne prace naukowe, jak i prace przeglądowe. Będziemy się też starali, zamieszczając krótkie recenzje, informować czytelników o nowych pozycjach książkowych na rynku wydawniczym krajowym i zagranicznym oraz o zapowiedziach konferencyjnych z naszego obszaru tematycznego. Pozostajemy również otwarci na wszelkie sugestie odnośnie do naszego kwartalnika, mające na celu doskonalenie jego jakości. Prace, tak jak uprzednio, są recenzowane przez dwóch recenzentów. Zgłaszanie i ocena prac są przeprowadzane elektronicznie z użyciem programu SENIR (https:// review.ue.wroc.pl). Zachowujemy też wersję papierową, którą otrzymują członkowie komitetu naukowego i wydawniczego, a także recenzenci, autorzy oraz biblioteki. W 2015 roku czasopismo Nauki Inżynierskie i Technologie (NIT) otrzymało 6 punktów przyznanych przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (1038, 2080-5985, 2449-9773, points 6; http://www.nauka.gov.pl/g2/oryginal/2015_12/57768c2cb322779eb01734014ff4be38.pdf). Redaktor Naczelny prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 19.05.2022
Czasopismo naukowe Nauki Przyrodnicze dedykowane jest młodym naukowcom. Znajdą Państwo w nim artykuły naukowe pisane językiem zrozumiałym dla niespecjalistów. Spis artykułów aktualnego numeru: 1. Wykorzystanie promieniowania mikrofalowego jako czynnika wpływającego na kiełkowanie i rozwój roślin. 2. Mantis religiosa – dyspersja gatunku w Polsce i w Europie. Nowe stanowisko na Lubelszczyźnie. 3. Cytochrom C – Fizjologia życia i śmierci komórki. 4. Fizykochemiczne i organoleptyczne właściwości piwa warzonego w warunkach domowych. 5. Podaż witaminy B 12 w diecie polskich sportowców trenujących wyczynowo. Czasopismo widnieje w wykazie B listy czasopism punktowanych z notą 2 pkt. Lista wydawana jest przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 19.05.2022
Czasopismo naukowe Nauki Przyrodnicze dedykowane jest młodym naukowcom. Znajdą Państwo w nim artykuły naukowe pisane językiem zrozumiałym dla niespecjalistów. Spis artykułów aktualnego numeru: Zastosowanie pulsacyjnego pola elektrycznego w kształtowaniu jakości produktów spożywczych. Charakterystyka stanowiska Vertigo angustior we wsi Okrągła wraz z określeniem cech siedliska zastępczego. Profilaktyka najczęściej występujących chorób u królików hodowlanych i utrzymywanych w warunkach domowych. Czasopismo notowane jest na liście B czasopism wg. Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z notą: 2 pkt. MNiSW.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 19.05.2022
W prezentowanym kwartalniku NiT 4(15) zamieszczono dziesięć artykułów naukowych i jedno streszczenie z konferencji. W poprzednim numerze opisano, w jaki sposób w publikacji należy prawidłowo przygotować punkt „Dyskusja wyników”. Wykazano, jak ważne jest umiejętne, jakościowe przedstawienie własnych wyników oraz rezultatów uzyskanych przez innych autorów w badaniach o tematyce identycznej lub zbliżonej. We wskazanej części artykułu nie powinno też zabraknąć cytowań autorów z literatury zarówno zagranicznej, jak i krajowej, w tym także publikacji zamieszczanych w naszym kwartalniku NiT. Wysiłek autora podczas opracowania „Dyskusji wyników” powinien zaprocentować właściwym opisaniem wniosków z pracy, stanowiących klamrę łączącą temat pracy, cel, postawione hipotezy, analizę i dyskusję wyników z wytyczeniem dalszych propozycji dotyczących pogłębienia badań związanych z danym problemem lub problemów nowych, które się pojawiły w prezentowanym artykule. Zwykle nie ma prac idealnych. Jednak dbałość autora o stronę formalną publikacji zwiększa jej szanse na uzyskanie pozytywnej opinii recenzentów, których dodatkowe uwagi zwiększają wartość merytoryczną tekstu. Z naszych obserwacji wynika, że autorzy ciągle jeszcze mają problemy z właściwym skonstruowaniem odpowiedzi na uwagi recenzentów. Pomóc w tym może przestrzeganie kilku reguł, które zostaną omówione poniżej (https://t.e2ma.net/message/bgbgg/bccq9c). W razie decyzji o odrzuceniu tekstu przez wydawnictwo autorzy powinni zapoznać się z wyjaśnieniami dotyczącymi jej podjęcia. Należy przeanalizować uwagi recenzentów i zastanowić się, czy publikacja mogłaby być powtórnie przyjęta do druku po wprowadzeniu przez autorów określonych poprawek. Istnieje również możliwość wysłania poprawionej pracy do innego wydawnictwa. Jeżeli decyzja wydawnictwa jest pozytywna, należy przeanalizować komentarze do tekstu zamieszczone w nim przez recenzentów i redaktora. Krótko mówiąc, czasami odpowiedzi na uwagi recenzentów stanowią drugą, odrębną publikację i od autorów wymagają cierpliwości podczas ustosunkowywania się do każdego zapytania czy wątpliwości podanej w recenzji. Autorzy powinni się też wykazać wielkim taktem i czasami wyrazić wdzięczność i szacunek dla recenzenta, mimo że niejednokrotnie jego uwagi przysparzają im dodatkowej pracy. Może w tym pomóc przekonanie, że intencją wydawcy i recenzentów jest udzielenie pomocy autorom w napisaniu publikacji o jak najwyższym poziomie, a nie krytykowanie ich dla samej idei. Autorzy powinni tak poprawić tekst manuskryptu, aby mógł on zyskać ostateczną akceptację recenzentów lub gdy takiej konieczności nie ma – by zyskał akceptację wydawnictwa. Autorzy, oprócz dokonania poprawek w pracy (w sposób nie budzący wątpliwości, że zostały one dokonane), np. przez zaznaczenie ich w tekście innym kolorem, są także zobowiązani do udzielenia odpowiedzi na wszystkie uwagi i komentarze recenzentów. Nie należy działać zbyt pochopnie, pod wpływem emocji. Lepiej dokładnie przeanalizować uwagi, komentarze, propozycje zmian i starać się znaleźć odpowiedzi na pytania: co można zrobić i jak to uczynić, aby poprawić tekst, czy nie będzie to związane z przeprowadzeniem np. dodatkowych badań eksperymentalnych. W piśmie do wydawcy autorzy nie powinni stosować obronnego, konfrontacyjnego tonu, lecz wykorzystać pomocne informacje wynikające z komentarzy, wyrazić zgodę na użyteczne sugestie w celu poprawy manuskryptu, spokojnie, rzeczowo wyjaśnić swój punkt widzenia w razie pojawiających się niezgodności. Objętość pisma do wydawcy nie ma limitu, a długa dokumentacja jest przez recenzenta i wydawcę postrzegana pozytywnie. Niewystarczające jest sformułowanie, że autorzy poprawili tekst zgodnie z uwagami recenzentów. Każda uwaga musi być oddzielnie, szczegółowo skomentowana, a zmiana w tekście powinna być wyróżniona np. użyciem innego koloru. Recenzenci, po otrzymaniu dokonanych przez autorów poprawek w tekście oraz po zapoznaniu się z odpowiedziami na recenzję, wydają ostateczną decyzję, czy przyjąć publikację do druku, czy też nadal wymaga ona kolejnych poprawek. Dlatego a (...)
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 19.05.2022
Odpowiedzialność środowiskowa organizacji wiąże się z podejmowaniem działań mających na celu zdiagnozowanie wzajemnych relacji organizacji i środowiska przyrodniczego, a także działań przyczyniających się do ograniczania niekorzystnego oddziaływania różnych podmiotów na środowisko przyrodnicze. Zmniejszeniu skali wykorzystania zasobów naturalnych, ilości zanieczyszczeń wprowadzanych do środowiska, a także ryzyka dla organizacji i jej otoczenia służą zmiany w produktach, usługach i procesach produkcyjnych. Zmiany te mogą być źródłem korzyści nie tylko ekologicznych, ale również społecznych czy gospodarczych – zarówno dla samej organizacji, jak i w obszarze jej oddziaływania. Oddają w ten sposób istotę koncepcji zrównoważonego rozwoju organizacji. Osiąganiu celów wynikających z tej koncepcji rozwoju służą również polityka państwa i stosowane w jej ramach instrumenty. Odpowiednie działania podejmowane przez władze motywują i wspierają organizacje w implementowaniu nowego paradygmatu rozwoju. Autorzy niniejszej publikacji podjęli trud zaprezentowania środowiskowych aspektów idei rozwoju zrównoważonego. Publikacja składa się z trzech względnie jednorodnych modułów tematycznych, w których zamieszczono artykuły powiązane z główną problematyką tej pracy. Dotyczą one kolejno: • narzędzi zarządzania środowiskowego, w tym systemów zarządzania środowiskowego i oceny cyklu życia, • pozostałych aspektów odpowiedzialności środowiskowej organizacji, • stymulowania odpowiedzialności środowiskowej za pomocą instrumentów polityki ekologicznej, a także problematyki odpowiedniego wykorzystania zasobów środowiska przyrodniczego. Różnorodność prezentowanych treści i koncepcji pozwala redaktorom tej publikacji mieć nadzieję, że czytelnicy znajdą w niej inspirujące myśli do wdrażania w życie koncepcji zrównoważonego rozwoju. Zamieszczone w tej książce projekty artykułów były przedmiotem dyskusji naukowych podczas V Ogólnopolskiej Konferencji pn. Zrównoważony rozwój organizacji, która odbyła się 16-18 czerwca 2014 r. w Karpaczu. Redaktorzy niniejszej publikacji wyrażają wdzięczność uczestnikom konferencji za możliwość twórczej wymiany poglądów, recenzentom za inspirujące i krytyczne uwagi oraz autorom za przygotowanie artykułów tworzących tę książkę.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 19.05.2022
Czwarty numer NIT otwiera praca, w której przedstawiono wyniki badań nad wykorzystaniem węgli aktywnych o różnych właściwościach powierzchniowych do oczyszczania zużytego medium smażalniczego. W kolejnych publikacjach autorzy skoncentrowali uwagę na: możliwości syntezy lipidów przez mikroalgi oraz wykorzystania oleju z alg w przemysłowej produkcji biodiesla, eksperymentalnym doborze najbardziej odpowiedniego układu do selektywnej ekstrakcji kwasu jabłkowego, analizie wybranych ogniw łańcucha logistycznego mleka i jego przetworów w Polsce, nowych formach bezpośredniej sprzedaży produktów rolnych na przykładzie coraz bardziej popularnych „mlekomatów”, próbach znaczącego zwiększenie zawartości wapnia w serach twarogowych, matematycznym modelowaniu kinetyki suszenia konwekcyjnego, mikrofalowo-konwekcyjnego oraz dwustopniowego (hybrydowego) miąższu jabłka i wyboru modelu najlepiej opisującego proces suszenia oraz ocenie jakości owoców pochodzących z województwa podkarpackiego pod względem zawartości kadmu i ołowiu. Całość kończy krótka relacja z 58 Międzynarodowego Kongresu Nauki i Technologii Mięsa (ICoMST, Montreal, Canada 2012) sporządzona przez dra Y. Xionga, profesora wchodzącego w skład Rady Naukowej NIT.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 19.05.2022
Oddajemy czytelnikom nowe wydanie czasopisma Nauki Inżynierskie i Technologie 3. Zaprezentowane prace tematycznie stanowią przegląd najważniejszych prac badawczych realizowanych na Wydziale Inżynieryjno-Ekonomicznym, a także po raz pierwszy wyników badań uzyskanych w trzech innych ośrodkach naukowych (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie oraz Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu). Propozycje tematów podporządkowano specyfice zeszytów naukowych wypracowanych przez poprzednich redaktorów naukowych (dr hab. inż. Elżbietę Balawejder-Kociołek, prof. UE, oraz dr. hab. inż. Zbigniewa Garncarka, prof. UE). Pewne novum stanowią prace, które w sposób interdyscyplinarny łączą nauki inżynierskie z funkcjonującymi systemami zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności, a także z efektywnością ekonomiczną przyjętych rozwiązań inżynierskich. Nowe podejście, w którym problem inżynierski jest postrzegany w wielu płaszczyznach, powinno zainteresować nie tylko specjalistów, techników, inżynierów, technologów, ale także towaroznawców, ekonomistów oraz studentów różnych wydziałów. W kilku pracach autorzy skoncentrowali uwagę na: doskonaleniu jakości produktu finalnego, np. piwa z wykorzystaniem metody QFD, możliwości wykrywania zafałszowań oliwy z oliwek poprzez użycie wybranych metod instrumentalnych czy też analizie wpływu działań poaudytowych dostawców na zapewnienie jakości i bezpieczeństwa żywnościowego produktów oraz na ocenie produktów rolnictwa ekologicznego na podstawie analizy raportów z audytów przeprowadzonych przez wybraną jednostkę certyfikującą. Kolejna grupa prac informuje o sytuacji wybranych branż w sektorze spożywczym, np. producentów roślin oleistych i przemysłu olejarskiego; o kierunkach zagospodarowania warzyw i owoców oraz produkcji przetworów owocowych i warzywnych; o zróżnicowaniu wielkości skupu żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego w poszczególnych regionach Polski; o kierunkach rozwoju opakowań w przemyśle cukierniczym. Coraz większe wyczulenie społeczeństwa na spożywanie produktów żywnościowych korzystnie oddziałujących na zdrowie człowieka znajduje odzwierciedlenie w pracach, w których autorzy szczegółowo informują: o roli owsa w diecie bezglutenowej (ze względu na zawartość błonnika i innych bioaktywnych składników), o produktach zbożowych otrzymywanych z ziarna owsa (substancje przeciwutleniające: alfatokoferole, kwas fitynowy, flawonoidy oraz sterole), a także o wartości odżywczej różnego rodzaju jaj. Zapewnienie wysokich standardów jakościowych poprzez umiejętne połączenie technologii, systemów bezpieczeństwa żywności oraz czynnika ludzkiego podczas wytwarzania produktu powinno być prawidłowością. Niestety, nie zawsze tak się dzieje. Odstępstwa na przykład od wymaganego reżimu temperaturowego w okresie poprzedzającym przechowywanie wędlin homogenizowanych w temperaturze bliskiej krioskopowej skutkuje wzrostem zakwaszenia, co zostało przedstawiono w jednej z prac eksperymentalnych. Od producenta wymaga się dodatkowo przestrzegania zasad znakowania produktów żywnościowych oraz przedstawienia informacji na etykietach w taki sposób, aby były one zrozumiałe dla konsumenta i utwierdzały go w przekonaniu, że produkt jest bezpieczny żywnościowo. Temu zagadnieniu poświęcona została odrębna praca przeglądowa. Do typowych prac eksperymentalnych można zaliczyć opracowania dotyczące wykorzystania makuchu rzepakowego podczas hodowli wgłębnej w procesie biosyntezy kwasu szczawiowego do tworzenia enzymów celulolitycznych i ksylano-litycznych z wykorzystaniem szczepów pleśni Aspergillus Niger oraz możliwości zagospodarowania odpadowego glicerolu w przemyśle chemicznym i biotechnologicznym, a także w żywieniu zwierząt gospodarskich. Praktyczne znaczenia ma prezentowana w bieżącym numerze praca dotycząca aspektów przyrodniczych, technologicznych oraz ekonomicznych związanych z produkcją win w Polsce i na terenie Dolnego śląska. '
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again