Form of Work
E-booki
(6)
IBUK Libra
(6)
Artykuły
(2)
Książki
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Status
available
(1)
Branch
Wypożyczalnia
(1)
Author
Górska Elżbieta
(1)
Haman Anna
(1)
Nowicki Janusz
(1)
Radwański Aleksander
(1)
Sapiński Feliks
(1)
Woźniak Jadwiga
(1)
Włoch Renata
(1)
Śledziewska Katarzyna
(1)
Year
2020 - 2022
(1)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(5)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(9)
Language
Polish
(9)
Subject
Komputery
(2)
Automatyzacja
(1)
Biblioteka szkolna
(1)
Bibliotekarstwo szkolne
(1)
Biblioteki szkolne
(1)
Komputeryzacja
(1)
Szkolnictwo
(1)
Udostępnianie zbiorów
(1)
Wypożyczanie biblioteczne
(1)
Subject: time
2001-
(1)
Subject: place
Polska
(1)
Genre/Form
Artykuł problemowy
(1)
Artykuł z czasopisma bibliotekarskiego
(1)
Artykuł z czasopisma fachowego
(1)
Domain
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Informatyka i technologie informacyjne
(1)
9 results Filter
E-book
In basket
Date of change: 21.07.2022
Publikacja darmowa
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 18.07.2022
W prezentowanym kwartalniku NIT 1(16)2015 zamieszczono sześć artykułów naukowych. Dotyczą one następujących zagadnień: • możliwości wykorzystania m.in. krajowych jabłek, aronii, wiśni i czarnej porzeczki, surowców bogatych w związki polifenolowe oraz przeciwutleniacze, do produkcji win owocowych, • racjonalnego zagospodarowania uciążliwych odpadów rzeźnych (treści przewodu pokarmowego świń i gnojowicy) w celu pozyskania energii, • możliwości sterowania produkcją jogurtów smakowych i jej kontroli na podstawie systemu opartego na sterowniku PLC (Programmable Logic Controller) połączonego z dotykowym panelem operatorskim LCD, • czynników kształtujących jakość mięsa drobiu grzebiącego, • zróżnicowanego wiekiem postrzegania przez konsumentów opakowań w kontekście zabezpieczeń gwarantujących nienaruszalność zapakowanego produktu żywnościowego oraz • wpływu właściwości przeciwutleniających śliwek na jakość burgerów wyprodukowanych z ich udziałem. Czytelnicy zaobserwowali, że w 2014 roku wprowadziliśmy wiele zmian w tekstach prezentowanych publikacji. Każda tabela oraz rysunek ma polską i angielską wersję tytułu. Podobnie w tabelach i na rysunkach mamy podwójne polsko-angielskie wersje. Dzięki temu, że podajemy summaries w j. angielskim i angielskie odpowiedniki polskich tytułów tabel i rysunków, rozszerzamy liczbę potencjalnych czytelników. Począwszy od numeru trzeciego, w roku 2015 zamierzamy zmienić proporcje artykułów polskojęzycznych względem angielskojęzycznych tak, by docelowo przejść na publikowanie w języku angielskim. Pozwoli to na szerszy udział autorów zagranicznych w wydawaniu swoich prac w NIT, jak też na uzyskanie wyższego wskaźnika cytowań w publikacjach już wydrukowanych w NIT. W imieniu Komitetu Redakcyjnego składamy podziękowania recenzentom za ich trud w utrzymaniu i doskonaleniu jakości NIT w roku 2014. Autorom prac dziękujemy za dotychczasową współpracę i życzymy kolejnych udanych publikacji. Redaktor naczelny prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów '
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 25.06.2022
Publikacja darmowa
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 21.05.2022
Publikacja opisuje zmiany związane z transformacją cyfrową zachodzące w obszarze funkcjonowania rynku, produkcji, konsumpcji, pracy i państwa nowej generacji z perspektywy ekonomii i socjologii. Wychodząc od określenia „przemysł 4.0”, obejmującego sztuczną inteligencję, Big Data, Internet Rzeczy, algorytmizację, automatyzację, komunikowanie się maszyn i in. autorki przybliżają główne obszary gospodarki cyfrowej: rynek 4.0, produkcję 4.0, konsumpcję 4.0, globalizację 4.0, a także państwo 4.0. Omawiają specyfikę nowego, sieciowego (nielinearnego) modelu biznesowego. Zwracają uwagę na wpływ procesów platformizacji i automatyzacji na konsumpcję i rynek pracy oraz na zmiany zachodzące w sposobie funkcjonowania państwa w wyniku wdrażania nowych technologii. Podkreślają również znaczenie nowych technologii, a zwłaszcza nowych modeli biznesowych, dla procesów globalizacji, głównie w jej wymiarze gospodarczym. Każdy z rozdziałów kończy się krótkim podsumowaniem omawiającym ewolucję opisywanego obszaru od poziomu 1.0, odpowiadającego pierwszej rewolucji technologicznej i przemysłowej, do poziomu 4.0, wyłaniającego się w rezultacie dokonującej się właśnie czwartej rewolucji. Znakomite źródło wiedzy na temat transformacji cyfrowej, związanych z nią korzyści i zagrożeń. Książka adresowana do badaczy, decydentów, przedsiębiorców, pracowników, edukatorów i konsumentów. Publikacja na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL (CC BY 3.0 PL) (pełna treść wzorca dostępna pod adresem: http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/legalcode). The publication describes the changes related to digital transformation in the functioning of the markets, production, consumption, work and the new generation state from the perspective of economics and sociology. Starting with the definition of “industry 4.0”, which encompasses artificial intelligence, Big Data, the Internet of Things, advanced algorithms, automatization and machine to machine communication, the authors outline the main fields of digital industry. They discuss the specificity of the new network business model and emphasise the influence of platformization and automatization on consumption and the job market and on changes in the functioning of states, resulting from the implementation of new technologies. They also underline the importance of new technologies in globalisation processes.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 19.05.2022
Publikacja darmowa
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 19.05.2022
Publikacja darmowa
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
No cover
Article
In basket
Date of change: 22.02.2021
Świadectwa szkolne z komputera / Feliks Sapiński. W: Dyrektor Szkoły. 1996, nr 11, s. 22. - 1996.
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 33912 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again