Form of Work
Książki
(207)
Artykuły
(94)
E-booki
(5)
IBUK Libra
(5)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Grafiki
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(207)
Branch
Wypożyczalnia
(207)
Author
Sękowski Stefan
(9)
Matysikowa Zofia
(6)
Bogdańska-Zarembina Anna
(5)
Soczewka Józef
(5)
Stobiński Jerzy
(5)
Bielański Adam (1912- )
(4)
Kałuża Bożena
(4)
Lenarcik Beniamin
(4)
Wydawnictwa Naukowo-Techniczne
(4)
Gulińska Hanna
(3)
Konieczna Magdalena
(3)
Kuryłowicz Jerzy
(3)
Mikulska Janina
(3)
Pazdro Krzysztof Maciej
(3)
Bergandy Wrócisława
(2)
Bobrański Bogusław
(2)
Bugaj Roman (1922-2009)
(2)
Burewicz Andrzej
(2)
Cipera Jan
(2)
Czupiał Krystyna
(2)
Gałecki Julian
(2)
Górski Andrzej
(2)
Kluz Zofia
(2)
Kupryszewski Gotfryd
(2)
Marczenko Zygmunt (1922-2002)
(2)
Minczewski Jerzy (1916-1995)
(2)
Nędzyński Lucjan
(2)
Piosik Romuald
(2)
Rokosz Andrzej
(2)
Warnke Zygmunt
(2)
Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej
(2)
Zawadzki Zbigniew (tłumacz)
(2)
Andrews J. E
(1)
Antosik Justyna (bibliotekarz)
(1)
Anusiak Witold
(1)
Asimov Isaak
(1)
Atkins Peter
(1)
Bagge Erich
(1)
Banaszkiewicz Stanisław
(1)
Bartoszewicz Małgorzata
(1)
Bartoszewicz Małgorzata (chemia)
(1)
Basiński Antoni (1905-1990)
(1)
Bałka Mieczysław
(1)
Bańkowski Krzysztof
(1)
Bańkowski Zdzisław (1913- )
(1)
Bernatowicz Piotr
(1)
Betiuk Beata
(1)
Bielecka Halina
(1)
Bieniek Grażyna
(1)
Binkowski Jan
(1)
Bogdańska A
(1)
Bogdańska-Zarembina A
(1)
Bojarska-Dahlig Halina oprac
(1)
Bonin Wulf
(1)
Borycki Jerzy
(1)
Brański Andrzej
(1)
Bubicz Maria
(1)
Bujewski Alojzy
(1)
Bursa Stanisław
(1)
Butkiewicz Karol
(1)
Bąk Tadeusz
(1)
Cantacuzene J
(1)
Całus Henryk
(1)
Chmielewski Heliodor (1911-1981)
(1)
Chodkowski Jerzy (1926-2002)
(1)
Chomczenko G. P
(1)
Ciesielski Winicjusz
(1)
Coulson Charles Alfred
(1)
Cox P. A. (1946- )
(1)
Czarnecka-Cicha Barbara
(1)
Czerwonka Arkadiusz
(1)
Dalrymple Dawid L
(1)
Danikiewicz Witold
(1)
Darlewska Krystyna
(1)
Deles Jadwiga
(1)
Dereń Jerzy
(1)
Dmitruk Mariusz
(1)
Dobkowska Zofia
(1)
Dobrowolski Jan
(1)
Dojlido Jan R
(1)
Drabarek Stefania
(1)
Drapała Tadeusz
(1)
Duhamel P
(1)
Dziankowski Mirosław
(1)
Dzierżawska-Bukowska Urszula
(1)
Dziubińska Stefania
(1)
E. G
(1)
Ehlers Dieter
(1)
Eichstaedt Ignacy
(1)
Erndt Aleksander
(1)
Fierz Dawid H E
(1)
Flisak Jerzy (1930-2008)
(1)
Frant Maciej
(1)
Fuglewicz Roman
(1)
Futyma Izabela
(1)
Galus Zbigniew
(1)
Garard Ira Dufresne
(1)
Giżycki Jan
(1)
Glinka Nikolaj Leonidovic
(1)
Gohlisch Gunter
(1)
Year
2010 - 2019
(101)
2000 - 2009
(19)
1990 - 1999
(52)
1980 - 1989
(37)
1970 - 1979
(80)
1960 - 1969
(10)
1950 - 1959
(7)
Time Period of Creation
2001-
(5)
1989-2000
(2)
Country
Poland
(306)
Language
Polish
(306)
Audience Group
Nauczyciele chemii
(1)
Szkoły podstawowe
(1)
Szkoły ponadpodstawowe
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Subject
Chemia
(200)
Chemia organiczna
(24)
Chemia nieorganiczna
(23)
Chemia fizyczna
(15)
Chemia analityczna
(14)
Scenariusze zajęć
(12)
Fizyka
(10)
Nagroda Nobla
(10)
Programy nauczania
(10)
Encyklopedie
(6)
Środowisko człowieka
(6)
Astronomia
(4)
Biologia
(4)
Chemia i komputery
(4)
Gimnazjum
(4)
Matematyka
(4)
Pierwiastki chemiczne
(4)
Biografie
(3)
Edukacja ekologiczna
(3)
Egzaminy szkolne
(3)
Komputer w dydaktyce
(3)
Matura
(3)
Multimedia
(3)
Nagroda Nobla w dziedzinie chemii
(3)
Biochemia
(2)
Biografie zbiorowe
(2)
Chemia analityczna ilościowa
(2)
Chemicy
(2)
Edukacja medialna
(2)
Ekologia
(2)
Informatyka
(2)
Integracja nauczania
(2)
Kosmetyka
(2)
Leki
(2)
Matura 2002
(2)
Metody aktywne
(2)
Nauczanie
(2)
Ocena szkolna
(2)
Ocenianie
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Ozon
(2)
Pedagogika medialna
(2)
Praca pozalekcyjna
(2)
Przemysł chemiczny
(2)
Przysposobienie biblioteczne
(2)
Skłodowska-Curie, Maria
(2)
Skłodowska-Curie, Maria (1867-1934)
(2)
Standardy wymagań
(2)
Substancje chemiczne
(2)
Technologia chemiczna
(2)
Testy, eksperymenty psychologiczne, pomiary
(2)
Układ okresowy pierwiastków
(2)
Woda
(2)
Wymagania edukacyjne
(2)
eksperyment
(2)
Ścieżki edukacyjne
(2)
Agrochemia
(1)
Alchemia
(1)
Antropologia
(1)
Atom
(1)
Azot
(1)
Azotany
(1)
Bhp
(1)
Biblioteki akademickie
(1)
Blog
(1)
Bloki tematyczne
(1)
Botanika
(1)
Boyer, Paul D.
(1)
Broń
(1)
Chemia (przedmiot szkolny)
(1)
Chemia analityczna jakościowa
(1)
Chemia farmaceutyczna
(1)
Chemia jądrowa
(1)
Chemia spożywcza
(1)
Chemia- nauczanie-szkoła średnia
(1)
Curie, Pierre
(1)
Curl, Robert F. (jr)
(1)
Diagnoza
(1)
Domeyko Ignacy
(1)
Dziecko niedowidzące
(1)
Edukacja informacyjna
(1)
Eksperyment
(1)
Elektrochemia
(1)
Farmacja
(1)
Filozofia nauki
(1)
Fizycy
(1)
Fizyka jądrowa
(1)
Freony
(1)
Geografia
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gry edukacyjne
(1)
Heeger, Alan J.
(1)
Hermetyzm (filozofia)
(1)
Internet
(1)
Internet w dydaktyce
(1)
Język angielski
(1)
Języki obce
(1)
Kasety wideo
(1)
Klasy łączone
(1)
Klimat
(1)
Subject: time
1901-
(4)
2001-
(4)
1945-
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
601-700
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
701-800
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Genre/Form
Biografia
(5)
Podręcznik
(3)
Artykuł problemowy
(2)
Artykuł z pracy zbiorowej
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Scenariusze zajęć dla szkół ponadgimnazjalnych
(1)
Sprawdziany i testy
(1)
Vademecum
(1)
Domain
Chemia
(6)
Edukacja i pedagogika
(3)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1)
Filozofia i etyka
(1)
Fizyka i astronomia
(1)
Historia
(1)
Ochrona środowiska
(1)
306 results Filter
E-book
In basket
Date of change: 05.08.2022
Oddajemy do rąk czytelników kolejny, trzeci tom czasopisma Nauki Inżynierskie i Technologie. W tym numerze prezentujemy prace z kilku ośrodków naukowych. Ich tematyka dotyczy takich zagadnień, jak zachowanie higieny mycia w zakładach mleczarskich, monitorowanie procesów mycia w przepływie, wykorzystanie mikroorganizmów i surowców odpadowych w biotechnologii, możliwości energetycznego wykorzystywania odpadów pochodzenia rolniczego i innych ekologicznych źródeł energii oraz ocena jakości korzenia selera podczas przechowywania, a także wpływ fermentacji alkoholowej na zmiany NNKT w pestkach z czarnej porzeczki. Chcąc zainteresować odbiorców zamieszczonymi artykułami, postanowiliśmy we wstępie nie tylko przybliżyć ich tematykę, ale także omówić pokrótce zastosowaną terminologię, która dla niektórych czytelników może być nowa. Mamy nadzieję, że zabieg ten nie tylko zachęci do czytania, ale też je ułatwi. W pierwszej pracy wykorzystano metodę nanofiltracji przy użyciu poliamidowych membran rurkowych do otrzymania koncentratu serwatki kwasowej i określono zmiany szybkości permeacji oraz zmiany zawartości wybranych pierwiastków. W procesach przetwórczych serwatki znajduje zastosowanie jedna z membranowych technik separacji, tj. nanofiltracja, umożliwiająca zmniejszenie zawartości substancji mineralnych w koncentracie i częściowe usuwanie kwasu mlekowego, dzięki zdolności selektywnej permeacji (przejścia przez membranę) jonów jednowartościowych i związków organicznych o małej masie molekularnej. W przemyśle mleczarskim wykorzystuje się membrany nanofiltracyjne wykonane z różnych materiałów. Autorzy przebadali w swoim eksperymencie najmniej popularne membrany rurkowe wykonywane z poliamidu. W drugiej pracy przedstawiono wyniki badań nad biotechnologicznymi możliwościami wykorzystania bakterii z rodzaju Citrobacterw procesach bioremediacyjnych, produkcji związków o dużym znaczeniu gospodarczym – np. pirogalolu czy 1,3-propanodiolu oraz wytwarzaniu enzymów (amylaz, lipaz, metylaz). Pałeczki Citrobacter spp. akumulują i unieszkodliwiają metale ciężkie, takie jak np. miedź, cyrkon czy uran. Bakterie z rodzaju Citrobacterwykazują się ruchliwością, która jest cechą zwiększającą ich zdolności bioremediacyjne. Bioremediacja to technologia usuwania zanieczyszczeń z gleby i wód podziemnych za pomocą żywych mikroorganizmów w celu katalizowania, destrukcji lub transformacji różnego rodzaju zanieczyszczeń w formy mniej szkodliwe. W trzecim opracowaniu Autorzy postawili sobie za cel ocenę możliwości syntezy biosurfaktantów przez drożdże Candida bombicolaw podłożach zawierających glukozę i wybrane produkty uboczne i/lub odpady przemysłu spożywczego i oleochemicznego. Wykazano, że synteza biosurfaktantów była większa, gdy w podłożu znajdowała się glukoza i hydrofobowe źródło węgla, a zadowalające wyniki uzyskano, gdy do podłoża YPG dodano sopstok. Nie uzyskano większego stężenia biomasy i soforolipidów, gdy sopstok dodawano do podłoża hodowlanego po wstępnym, 24-godzinnym namnożeniu biomasy drożdży w podłożu jedynie z glukozą, bez odpadu. Autorzy wyjaśniają, że soforolipidy to zewnątrzkomórkowe biosurfaktanty, glikolipidy, syntetyzowane głównie przez drożdże Candida bombicola, Candida apicola, Candida bogoriensisi Candida kuoi sp.nov. Biosurfaktanty, czyli powierzchniowo czynne cząsteczki wytwarzane przez żywe komórki, produkowane są z udziałem nie tylko drożdży, ale także bakterii oraz grzybów strzępkowych. Znane są również surfaktanty pochodzenia roślinnego czy zwierzęcego. Sopstok to produkt uboczny, powstający podczas rafinacji chemicznej surowych olejów roślinnych, zawierający mydła, neutralny tłuszcz oraz zanieczyszczenia. W czwartej publikacji dokonano oceny możliwości energetycznego wykorzystywania odpadów pochodzenia rolniczego. Autorzy przyjęli następującą definicję bioodpadów z przemysłu rolno-spożywczego są to odpady, które ulegają biodegradacji - zgodnie z ustawą [Ustawa o odpadach... 2001] rozumie się przez to odpady ulegające rozkładowi tlenowemu lub beztlenowemu przy udziale mikroorganizmów oraz że jest to biomasa powstająca (...)
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 18.07.2022
23 maja 2012 roku Wrocławska Rada Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT oraz Dolnośląski Oddział Wojewódzki SITSpoż zorganizowali konferencję pt. „Innowacje w gospodarce żywnościowej – nowe formy współpracy nauki i biznesu”. Podobne tematy konferencji pojawiają się coraz częściej, albowiem konieczność stałego zacieśniania współpracy kadry naukowej i praktyków staje się wymogiem dynamicznie zmieniającej się sytuacji w przemyśle żywnościowym. Chodzi o to, aby kadra naukowa mająca umiejętność rozwiązywania problemów i praktycznego wykorzystania swoich pomysłów znajdowała odbiorców wśród praktyków, a ci, chcąc, by ich zakłady były postrzegane jako innowacyjne, częściej podejmowali współpracę z jednostkami naukowymi. Wizje współpracy sfery nauki i biznesu powinny być podbudowane rzetelną informacją naukową na temat realizowanych prac badawczych w poszczególnych ośrodkach naukowych, wyników badań projektów naukowych o charakterze aplikacyjnym realizowanych w konkretnych zakładach przemysłu spożywczego, jak też badań podstawowych oraz opracowaniami o charakterze przeglądowym obrazującymi stan wiedzy na dany temat. Temu celowi mają także służyć prace zamieszczone w kolejnym numerze NIT przygotowane przez pracowników Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz kadry naukowej Wydziału Inżynieryjno-Ekonomicznego Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Tematykę zamieszczonych prac pokrótce omówiono poniżej. W zarządzaniu jakością istotną rolę w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa żywności odgrywają audyty wewnętrzne. Na przykładzie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kaliszu przedstawiono korzyści wynikające z wdrożonego i sprawnie funkcjonującego Systemu Zarządzania Jakością oraz podejmowanych działań służących jego doskonaleniu na bazie przeprowadzanych audytów. Przedstawiono także rolę analizy SWOT w ocenie przyjętej strategii rozwoju przedsiębiorstwa. W kolejnej pracy starano się określić zależność wpływu zróżnicowanej wydajności polędwicy sopockiej poprzez zastosowanie czterech poziomów nastrzyku mięśni Ld świń rasy Wielka Biała Polska solanką: 15, 30, 45 i 60%, na jej ocenę właściwości fizykochemicznych, analizę sensoryczną oraz konsumencką akceptowalność. Autorzy kolejnego artykułu postawili sobie za cel możliwość wykorzystania, w stopniu większym niż do tej pory, miodu w przemyśle. Miód stosowany był początkowo jako substancja słodząca (należy pamiętać, że zachowuje on swoje właściwości czynne w temperaturze poniżej 40 st. C), po czym został wyparty przez cukier, a jego wykorzystanie na skalę przemysłową jest utrudnione, gdyż cechuje się on lepką konsystencją i ulega procesowi krystalizacji. Dlatego wysuszenie miodu lub wyprodukowanie z niego proszku stanowiłoby duże udogodnienie. O ile zastosowanie substancji nośnikowych umożliwia podwyższenie temperatury przemiany szklistej i wysuszenie miodu, o tyle wytworzenie miodu w proszku o dobrych właściwościach funkcjonalnych, z małym dodatkiem nośników i niewielką utratą związków biologicznie aktywnych jest wyzwaniem dla autorów zamieszczonego w tym wydaniu opracowania; jest to też wyzwanie dla wielu laboratoriów badawczych. Ciekawe rozwiązanie wykorzystania produktu odpadowego, tj. frakcji glicerolowej w procesie mikrobiologicznej syntezy 1,3-propanodiolu z wykorzystaniem bakterii z rodzaju Clostridium, zaproponowano w następnym artykule. Na podstawie uzyskanych wyników badań dla 45 izolatów testowanych na różnych pożywkach produkcyjnych, które okazały się wydajne w konwersji glicerolu do 1,3 propanodiolu, autorzy uważają, że zagadnienie wykorzystania surowców odpadowych w procesach biokonwersji jest przyszłościowe oraz że zintegrowane procesy biotechnologiczne w niedługim czasie staną się konkurencyjne dla produktów frakcjonowania ropy naftowej. Profil składu kwasów tłuszczowych tłuszczu mleka pozyskanego od krów pochodzących z małych indywidualnych gospodarstw regionu Warmii i Mazur jest ciekawym kompendium wiedzy umożliwiającym czytelnikowi wypracowanie własnej opi (...)
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 21.05.2022
Wznowienie biografii Marcelego Nenckiego, patrona Instytutu Biologii Doświadczalnej PAN, który w 2018 roku obchodzi 100-lecie swojego istnienia, a w 2017 roku świętował 170 rocznicę urodzin uczonego. Marceli Nencki, jeden z najwybitniejszych przyrodników polskich XIX wieku, zajmował się zagadnieniami na pograniczu chemii i medycyny, był autorem wielu prac m.in. z chemii fizjologicznej i bakteriologii, pracował na stanowisku profesora uniwersytetu w Bernie, a następnie sprawował funkcję kierownika Zakładu Chemii Instytutu Medycyny Doświadczalnej w Petersburgu. Zapisał się w historii nauki jako badacz biosyntezy kwasu moczowego, współodkrywca struktury hemu oraz podobieństw budowy chlorofilu i hemoglobiny. Autorka tej biografii Aniela Szwejcerowa była przez wiele lat pracownikiem, a następnie kierownikiem Biblioteki Instytutu Biologii Doświadczalnej PAN im. M. Nenckiego. Publikacja na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL (CC BY 3.0 PL) (pełna treść wzorca dostępna pod adresem: http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/legalcode).
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 20.05.2022
Wydział Chemii Uniwersytetu Łódzkiego został utworzony z dniem 1 października 2007 r., ale nauki chemiczne w Uniwersytecie Łódzkim były rozwijane od chwili powstania uczelni. Pełne odtworzenie dziejów chemii w Uniwersytecie Łódzkim z uwzględnieniem kierunków badawczych wykracza poza ramy tego krótkiego opracowania, którego celem jest wprowadzenie do dziesięcioletniej historii Wydziału Chemii Uniwersytetu Łódzkiego. Opracowanie zostało ograniczone do przedstawienia chemicznych jednostek naukowo-dydaktycznych działających przed utworzeniem Wydziału Chemii w Uniwersytecie Łódzkim i przypomnienia osób pełniących w tych jednostkach funkcje kierownicze. Takie podejście pozwala czytelnikowi zorientować się jak ewoluowała struktura i zmieniała kadra kierownicza jednostek chemicznych w latach 1945–2007. Zebrane w tabeli 1 informacje dla piętnastu przykładowych lat, stosunkowo dobrze reprezentują cały ponadsześćdziesięcioletni omawiany okres. W opracowaniu zachowano pisownię stopni i tytułów naukowych oraz kolejność wymieniania jednostek chemicznych jaka występuje w materiałach źródłowych.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Date of change: 19.05.2022
Czasopismo nauki przyrodnicze publikuje artykuły popularno naukowe z zakresu szeroko rozumianych nauk przyrodniczych. W obecnym numerze opublikowano następujące artykuły: 1. KATALITYCZNY REFORMING GLICEROLU 2. KAWA I JEJ ZWIĄZKI O AKTYWNOŚCI BIOLOGICZNEJ 3. KOMPLEKSOWE POSTĘPOWANIE FIZJOTERAPEUTYCZNE W NADMIERNEJ RUCHOMOŚCI STAWÓW
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 42423 (1 egz.)
Article
In basket
Date of change: 01.07.2021
Zagrożenia radiacyjne - obawy i rzeczywistość / Jerzy Sobkowski. W: Chemia w Szkole. 1996, nr 3, s. 131-142. - 1996.
No cover
Article
In basket
No cover
Article
In basket
No cover
Article
In basket
Date of change: 22.05.2021
Wieczór ciekawej chemii w szkole podstawowej / Barbara Toporowicz // CHEMIA W SZKOLE. - 1997, nr 2, s.119-120.
No cover
Article
In basket
No cover
Article
In basket
No cover
Article
In basket
No cover
Article
In basket
Date of change: 22.05.2021
Wykorzystanie Internetu na lekcjach chemii / Iwona Jasińska // EDUKACJA MEDIALNA. - 2003, 4, s.34-35.
No cover
Article
In basket
Date of change: 22.05.2021
No cover
Article
In basket
No cover
Article
In basket
No cover
Article
In basket
No cover
Article
In basket
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again