Form of Work
Książki
(566)
Artykuły
(102)
Albumy i książki artystyczne
(10)
Czasopisma
(1)
Dramat (rodzaj)
(1)
Grafiki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(574)
unavailable
(1)
unknown
(1)
Branch
Wypożyczalnia
(576)
Author
Wyka Kazimierz (1910-1975)
(16)
Podraza-Kwiatkowska Maria (1926- )
(7)
Balcerzan Edward (1937- )
(6)
Eustachiewicz Lesław (1913-1998)
(6)
Hutnikiewicz Artur (1916-2005)
(6)
Markiewicz Henryk (1922-2013)
(6)
Wyka Marta (1938- )
(6)
Czachowska Jadwiga (1922-2013)
(5)
Jakubowski Jan Zygmunt (1909-1975)
(5)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(5)
Matuszewski Ryszard (1914-2010)
(5)
Wołoszyn Stefan (1911-2004)
(5)
Burkot Stanisław
(4)
Dobrowolski Tadeusz (1899-1984)
(4)
Głowiński Michał (1934- )
(4)
Kamiński Aleksander (1903-1978)
(4)
Kowalczykowa Alina
(4)
Lichański Stefan
(4)
Marzec Anna
(4)
Stępień Marian
(4)
Szałagan Alicja
(4)
Theiss Wiesław (1946- )
(4)
Wyspiański Stanisław (1869-1907)
(4)
Zabierowski Stefan (1940- )
(4)
Baczewski Antoni
(3)
Balbus Stanisław (1942- )
(3)
Bujnicki Tadeusz (1933- )
(3)
Chrząstowska Bożena (1929- )
(3)
Detko Jan (1931-1979)
(3)
Doroszkiewicz Elżbieta
(3)
Głuszek Stanisław
(3)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(3)
Kotański Janusz oprac
(3)
Kulczycka-Saloni Janina (1912-1998)
(3)
Kuliczkowska Krystyna (1912-1986)
(3)
Kwiatkowski Jerzy
(3)
Lepalczyk Irena (1916-2003)
(3)
Maciąg Włodzimierz
(3)
Makowiecki Andrzej Z
(3)
Mazek Dorota red
(3)
Ożóg Stanisław
(3)
Piekarska Anna red
(3)
Portrety Współczesnych Pisarzy Polskich
(3)
Stradecki Janusz (1920-1988)
(3)
Strasz Małgorzata
(3)
Stępień Sławomir
(3)
Szurczak Anna
(3)
Żabicki Zbigniew (1930-1970)
(3)
Ajnenkiel Andrzej (1931- )
(2)
Bajda Justyna
(2)
Baranowicz Zofia
(2)
Barańczak Stanisław (1946-2014)
(2)
Bereza Henryk
(2)
Białek Józef Zbigniew (1930- )
(2)
Biblioteka Narodowa Instytut Bibliograficzny
(2)
Boguszewska Anna
(2)
Bonasiuk Włodzimierz
(2)
Brust Mieczysław
(2)
Buczkowski Jerzy
(2)
Bujnicki Tadeusz
(2)
Ciesielski Zenon (1931- )
(2)
Czabanowska-Wróbel Anna (1962- )
(2)
Czech Alojzy
(2)
Fornalczyk Feliks
(2)
Frycie Stanisław (1933-2013)
(2)
Furtak Maria
(2)
Gomolec Ludwik (1914-1996)
(2)
Grzymała-Siedlecki Adam (1876-1967)
(2)
Inglot Mieczysław
(2)
Iwanowska Aleksandra
(2)
Jasienica Paweł (1909-1970)
(2)
Jezierski Andrzej
(2)
Kaniewska Bogumiła
(2)
Kocówna Barbara
(2)
Kulesza Władysław Tadeusz
(2)
Kuziak Michał (1970- )
(2)
Lam Andrzej (1929- )
(2)
Legeżyńska Anna (1951- )
(2)
Literatura
(2)
Marczak-Oborski Stanisław (1921-1987)
(2)
Milska Anna
(2)
Miłosz Czesław (1911-2004)
(2)
Możdżeń Stefan (1938- )
(2)
Mąka-Malatyńska Katarzyna
(2)
Paszek Jerzy
(2)
Patrzałek Tadeusz
(2)
Pawlik Łucjan
(2)
Paziewski Jerzy
(2)
Pigoń Stanisław
(2)
Portrety Pisarzy Chłopskich
(2)
Programy
(2)
Radlińska Helena (1879-1954)
(2)
Sandauer Artur (1913-1989)
(2)
Schiller Leon (1887-1954)
(2)
Siemaszko Ewa
(2)
Skibińska Ewa
(2)
Skrodzki Wojciech (1935- )
(2)
Stabryła Stanisław (1936- )
(2)
Staszewska Krystyna
(2)
Stepnowska Teresa
(2)
Year
2010 - 2019
(123)
2000 - 2009
(60)
1990 - 1999
(122)
1980 - 1989
(167)
1970 - 1979
(152)
1960 - 1969
(39)
1950 - 1959
(16)
Time Period of Creation
2001-
(10)
1989-2000
(3)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Country
Poland
(679)
Language
Polish
(678)
Subject
Literatura polska
(268)
Polska
(108)
Poezja polska
(69)
Biografie indywidualne
(27)
Literatura
(23)
Pedagogika
(22)
Teatr polski
(22)
Historia
(20)
Żeromski, Stefan (1864-1925)
(20)
Malarstwo polskie
(18)
Sienkiewicz, Henryk (1846-1916)
(18)
Publicystyka polska
(17)
Język polski
(16)
Wychowanie
(15)
Biografie
(14)
Pamiętniki polskie
(14)
Wielkopolska
(14)
Sztuka polska
(12)
Tuwim, Julian (1894-1953)
(12)
Iwaszkiewicz, Jarosław (1894-1980)
(11)
Literatura dziecięca polska
(11)
Różewicz, Tadeusz (1921-2014)
(11)
Albumy
(10)
Czasopisma pedagogiczne polskie
(10)
Kwartalnik Pedagogiczny
(10)
Oświata
(10)
Gałczyński, Konstanty Ildefons (1905-1953)
(9)
Krytyka literacka polska
(9)
Powieść polska
(9)
Korczak, Janusz
(8)
Pisarze polscy
(8)
Szkice literackie polskie
(8)
Sztuka
(8)
Szymborska, Wisława (1923-2012)
(8)
Warszawa
(8)
Baczyński, Krzysztof Kamil (1921-1944)
(7)
Białoszewski, Miron (1922-1983)
(7)
Dramat polski
(7)
Leśmian, Bolesław (1877-1937)
(7)
Literaturoznawstwo
(7)
Materiały konferencyjne
(7)
Opowiadanie polskie
(7)
Pedagogika społeczna
(7)
Przyboś, Julian (1901-1970)
(7)
Ukraina
(7)
Wyspiański, Stanisław (1869-1907)
(7)
Dziecko
(6)
Miłosz, Czesław (1911-2004)
(6)
Aktorzy polscy
(5)
Duchowieństwo katolickie
(5)
Leśmian, Bolesław
(5)
Literatura młodzieżowa polska
(5)
Literaturoznawcy
(5)
Materiały pomocnicze dla szkół ponadgimnazjalnych
(5)
Młoda Polska
(5)
PRL
(5)
Partie polityczne
(5)
Berent, Wacław (1873-1940)
(4)
Bibliografia osobowa
(4)
Broniewski, Władysław (1897-1962)
(4)
Conrad, Joseph (1857-1924)
(4)
Czechowicz, Józef (1903-1939)
(4)
Dąbrowska, Maria (1889-1965)
(4)
Film polski
(4)
Harasymowicz, Jerzy (1933-1999)
(4)
Literatura ludowa polska
(4)
Mrożek, Sławomir (1930-2013)
(4)
Nacjonalizm
(4)
Niemcy
(4)
Norwid, Cyprian Kamil (1821-1883)
(4)
Poetyka
(4)
Poznań (woj. wielkopolskie)
(4)
Radlińska, Helena (1879-1954)
(4)
Reymont, Władysław Stanisław (1867-1925)
(4)
Teatr
(4)
Witkiewicz, Stanisław Ignacy (1885-1939)
(4)
Żeromski Stefan
(4)
"Chłopi"
(3)
"Przedwiośnie"
(3)
1901-2000
(3)
Antologie
(3)
Chłopi
(3)
Emigracja polska
(3)
Gombrowicz, Witold (1904-1969)
(3)
Ilustracje dla dzieci
(3)
Kabaret polski
(3)
Kobieta
(3)
Konwicki, Tadeusz (1926-2015)
(3)
Kościół a państwo
(3)
Kraszewski, Józef Ignacy (1812-1887)
(3)
Kruczkowski, Leon (1900-1962)
(3)
Kultura
(3)
Listy polskie
(3)
Literatura dziecięca
(3)
Literatura polska 19-20 w.
(3)
Materiały pomocnicze dla szkół średnich
(3)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(3)
Nowak, Tadeusz (1930-1991)
(3)
Oborniki Wlkp
(3)
Opieka społeczna
(3)
Subject: work
Akropolis
(1)
Bolesław Śmiały
(1)
Dzieci szatana
(1)
Nie-Boska komedia
(1)
Skałka
(1)
Szkice węglem
(1)
W pustyni i w puszczy
(1)
Śnieg
(1)
Subject: time
1901-2000
(52)
1801-1900
(25)
1901-
(8)
1701-1800
(7)
2001-
(6)
1601-1700
(4)
1501-1600
(3)
1801-
(3)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1939-1945
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Subject: place
Konstantynów Łódzki (woj. łódzkie)
(1)
Oborniki (woj. wielkopolskie ; okolice)
(1)
Oborniki (woj. wielkopolskie ; okręg)
(1)
Petersburg (Rosja)
(1)
Polska
(1)
Polska (część zachodnia)
(1)
Skandynawia
(1)
Wielkopolska
(1)
Genre/Form
Literatura polska
(20)
Poezja polska
(7)
Artykuł problemowy
(5)
Artykuł z pracy zbiorowej
(5)
Dramat polski
(5)
Publicystyka polska
(5)
Bibliografia
(4)
Słownik biograficzny
(4)
Antologia
(3)
Biografia
(2)
Biografie [Typ publikacji]
(2)
Literatura
(2)
Literatura dziecięca polska
(2)
Pamiętniki polskie
(2)
Szkice literackie polskie
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Artykuł z czasopisma bibliotekarskiego
(1)
Artykuł z czasopisma fachowego
(1)
Encyklopedia
(1)
Literatura dla dzieci
(1)
Literatury europejskie
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Opowiadanie polskie
(1)
Plakat
(1)
Powieść młodzieżowa polska
(1)
Powieść polska
(1)
Praca historyczna [Typ publikacji]
(1)
Proza polska
(1)
Domain
Literaturoznawstwo
(9)
Historia
(7)
Edukacja i pedagogika
(2)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
679 results Filter
Article
In basket
Date of change: 01.02.2022
Solidarność sfilmowana / Mikołaj Jazdon // POLONISTYKA. - 2011, nr 7, s. 18-21.
Streszczenie: "Pielgrzym" A. Trzos-Rastawiecki, "Robotnicy" A. Chodakowski, A. Zajączkowski
Book
In basket
Date of change: 29.12.2021
Bibliografia na stronach 374-375. - Indeks.
Płyta zawiera: Mazurek Dąbrowskiego (2:40) / mel. ludowa ; harmonizacja Kazimierz Sikorski ; oprac. muz. Jan Maklakiewicz ; sł. Józef Wybicki ; wyk. chór i orkiestra. Bogurodzica (2:02) / muz. i sł. anonimowe ; wyk. chór á capella. Hymn Szkoły Rycerskiej (3:16) / muz. Wojciech Sowiński ; opr. muz. Tadeusz Dobrzański ; sł. Ignacy Krasicki ; wyk. Andrzej Hiolski, chór i orkiestra. Boże coś Polskę (4:55) / muz. wg Jean Pierre Solie ; opr. chóru Stanisław Moniuszko ; opr. muz. Bolesław Szulia ; sł. Alojzy Feliński ; wyk. chór i orkiestra. Warszawianka (2:24) / muz. Karol Kurpiński ; opr. muz. Tadeusz Dobrzański ; sł. Casimir Delavigne ; sł. polskie Karol Sienkiewicz ; wyk. chór i orkiestra. Rota (2:02) / muz. Feliks Nowowiejski ; opr. muz. Bolesław Szulia ; sł. Maria Konopnicka ; wyk. chór i orkiestra. Idzie żołnierz borem, lasem (2:30) / muz. anonimowa ; opr. muz. Tadeusz Dobrzański ; sł. anonimowe ; wyk. chór i orkiestra. Pochwała wesołości (2:46) ; Kurdesz (2:14) / muz. anonimowa ; opr. muz. Jerzy Dobrzański ; sł. Franciszek Bohomolec, Ignacy Krasicki ; wyk. Rudolf Poledniok, chór i orkiestra. Witaj majowa jutrzenko / muz. Fryderyk Chopin(?) ; opr. muz. Krzysztof Knittel ; sł. Rajnold Suchodolski, Adam Kompf ; wyk. zespół solistów, chór i orkiestra. Ułan i dziewczyna (3:21) / muz. Wenzel Robert Gallenberg ; opr. muz. Bolesław Szulia ; sł. Franciszek Kowalski ; wyk. Ewa Gawrońska, Andrzej Hiolski, chór i orkiestra. Pieśń wojenna (3:19) / muz. Stanisław Moniuszko ; opr. muz. Bolesław Szulia ; sł. Józef Kościelecki ; wyk. Wojciech Florczak, chór i orkiestra. Krakowiaczek (2:51) / muz. Stanisław Moniuszko ; opr. muz. Bolesław Szulia ; sł. Edmund Wasilewski ; wyk. Józef Sojka, chór i orkiestra. Pieśń wieczorna (3:31) / muz. Stanisław Moniuszko ; opr. muz. Arnold Rezler ; sł. Władysław Syrokomla ; wyk. Bożena Betlej-Sieradzka [!], orkiestra. Prząśniczka (1:29) / muz. Stanisław Moniuszko ; opr. muz. Arnold Rezler ; sł. Jan Czeczot ; wyk. Bożena Betlej-Sieradzka [!], orkiestra. Piosnka żołnierza (1:41) / muz. Stanisław Moniuszko ; opr. muz. Bolesław Szulia ; sł. Józef Korzeniowski ; wyk. Andrzej Hiolski, chór i orkiestra. Kozak (4:09) / muz. Stanisław Moniuszko ; opr. muz. Arnold Rezler ; sł. Jan Czeczot(?) ; wyk. Andrzej Hiolski, chór i orkiestra. Płynie Wisła, płynie (1:56) / muz. Kazimierz Hofman ; opr. muz. Tadeusz Dobrzański ; wyk. chór i orkiestra. Pierwsza kadrowa / muz. ludowa ; opr. muz. Andrzet [!] Hundziak ; sł. Tadeusz Oster-Ostrowski, Kazimierz Łęcki-Graba ; wyk. Józef Sojka, Rudolf Poledniok, chór i orkiestra. Białe róże (2:31) / muz. Mieczysław "Kozar"-Słobódzki ; opr. muz. Teodor Ratkowski ; sł. Kazimierz Wroczyński, Jan Emil Lankau ; wyk. Elżbieta Czerwińska, chór i orkiestra. Ułani, ułani (2:20) / muz. anonimowa ; sł. anonimowe ; opr. muz. Bolesław Szulia ; wyk. Ewa Cabańska, chór i orkiestra. My, pierwsza brygada (3:01) / muz. ludowa, A. D. Tomnikowski ; opr. muz. Mirosław Racewicz ; sł. Tadeusz Biernacki, Andrzej Tadeusz Hałaciński ; wyk. chór i orkiestra. Modlitwa obozowa (3:17) / muz. Adam Kowalski ; opr. muz. Bolesław Szulia ; sł. Adam Kowalski ; wyk. chór i orkiestra. Jędrusiowa dola (1:14) / muz. Henryk Fajt ; sł. Czesław Kałkusiński ; wyk. Adam Wojdak, chór i orkiestra. Czerwone maki (2:39) / muz. Alfred Schitz [!] ; opr. Bolesław Szulia ; sł. Feliks Konarski ; wyk. Rudolf Poledniok, Wojciech Florczak, chór i orkiestra. Marsz Mokotowa (2:21) / muz. Jan Markowski ; opr. muz. Bolesław Szulia ; sł. Mirosław Jezierski ; wyk. Józef Sojka, chór i orkiestra. Natalia (2:42) / muz. Wacław Bojarski ; opr. muz. Bolesław Szulia ; sł. Wacław Bojarski ; wyk. Adam Wojdak, chór i orkiestra. Karpacka brygada (2:43) / muz. i sł. Marian Hemar ; opr. muz. Bolesław Szulia ; wyk. Józef Sojka, chór i orkiestra.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 38885 P (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 38617 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 31322 (1 egz.)
Book
In basket
Date of change: 22.10.2021
(Biblioteka Samorządu Uczniowskiego)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 3967 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 11130 (1 egz.)
Book
In basket
Date of change: 22.10.2021
Korczak / Stefan Wołoszyn. - [Wyd. 2]. - Warszawa : "Wiedza Powszechna", 1982 (Byt : ZGK 5). - 334, [2] s. : 1 il. 1 portr. ; 19 cm.
(Myśli i Ludzie. Pedagogika)
Zawiera także wybór pism Janusza Korczaka.
Bibliogr. s. 143-146.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 24597 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 41479 (1 egz.)
Book
In basket
Date of change: 07.09.2021
Poeci czterech pokoleń / Artur Sandaeur. - Kraków : Wydaw. Literackie, 1977. - 369, [2] s. ; 21 cm.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 37989, 19152 (2 egz.)
Book
In basket
Date of change: 04.08.2021
(Vademecum Polonisty)
Bibliografia przy hasłach. - Indeksy.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 32499 P (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Date of change: 09.06.2021
(Prace Komisji Historycznej / Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. Wydział Historii i Nauk Społecznych ; tom 26 zeszyt 1)
Streszczenie w języku niemieckim
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 8321 Wlkp (1 egz.)
No cover
Article
In basket
Date of change: 22.05.2021
Narodowcy - pierwsze pokolenie / Krzysztof Kawalec, Wojciech Muszyński, Jan Żaryn, Barbara Polak // BIULETYN INSTYTUTU PAMIĘCI NARODOWEJ. - 2007, nr 8-9, s.13-24.
No cover
Article
In basket
Date of change: 22.05.2021
Stosunki między Polską a Czechosłowacją w latach 1918-1989 : / Jiri Friedl // WIADOMOŚCI HISTORYCZNE. - 2010, nr 4, s.20-25.
Streszczenie: Spór o Zaolzie to główna przyczyna konfliktów polsko-czeskich.
No cover
Article
In basket
Date of change: 22.05.2021
Wolności za darmo nikt nikomu nie da / Kazimierz Krajewski, Tomasz Łabuszewski // BIULETYN INSTYTUTU PAMIĘCI NARODOWEJ. - 2007, nr 8-9, s.82-95.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again