Form of Work
Artykuły
(3)
E-booki
(2)
IBUK Libra
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Książki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(1)
Branch
Wypożyczalnia
(1)
Author
zbiorowa Praca
(2)
Bartołd Robert
(1)
Covey Stephen R. (1932-2012)
(1)
Kieżel Ewa
(1)
Kloskowska Adriana
(1)
Smyczek Sławomir
(1)
Żuber Emilia
(1)
Year
2020 - 2021
(3)
2010 - 2019
(3)
Time Period of Creation
2001-
(4)
Country
Poland
(6)
Language
Polish
(6)
Audience Group
Nauczyciele
(2)
Subject
Nawyki
(3)
Sukces
(2)
Inteligencja (psychologia)
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Motywacja
(1)
Nawyki konsumenckie
(1)
Osobowość
(1)
Przywództwo
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Samorealizacja
(1)
Satysfakcja (psychologia)
(1)
Uczenie się
(1)
Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
(1)
Wola
(1)
Subject: time
2001-
(1)
Subject: place
Katowice (woj. śląskie)
(1)
Genre/Form
Artykuł problemowy
(2)
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(2)
Artykuł fachowy
(1)
Artykuł z pracy zbiorowej
(1)
Poradnik
(1)
Domain
Edukacja i pedagogika
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Psychologia
(1)
6 results Filter
Article
In basket
Book
In basket
8. nawyk / Stephen R. Covey ; przełożył Robert Bartołd. - Wydanie 1., (dodruk). - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2017. - 441 stron : ilustracje, wykresy ; 23 cm.
Tytuł oryginału: The 8th habit : from effectiveness to greatness. Na okładce podtytuł: od efektywności do wielkości i odkrycia własnego głosu.
Bibliografia na stronach 393-394. Indeks.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 45783 (1 egz.)
Article
In basket
E-book
In basket
W niniejszym numerze czasopisma „Nauki Inżynierskie i Technologie” zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszej pracy jest ocena wiedzy i nawyków żywieniowych osób aktywnych fizycznie. Badani, chociaż wykazali się wiedzą teoretyczną na temat prawidłowego odżywiania i zdają sobie sprawę z jego znaczenia, jednakże nie spożywają posiłków regularnie, dokonują wyboru suplementów diety przypadkowo i niewłaściwie zarządzają gospodarką wodno-elektrolitową. Kolejne dwie prace były prezentowane na II konferencji naukowo-turystycznej zorganizowanej pod patronatem JM Rektora UE we Wrocławiu prof. dr. hab. Andrzeja Kalety dotyczącej produktów turystycznych podwyższających jakość usług turystycznych „Czynniki determinujące jakość pracy przewodnickiej” (Wrocław 2017). Dotyczyły charakterystyki sektora turystycznego pod względem wprowadzanych innowacji w zakresie żywienia turystów (żywność ekologiczna, dietetyczna, prozdrowotna, regionalna oraz kuchnia modernistyczna) oraz tego, w jaki sposób konsumenci postrzegają jakość posiłków serwowanych przez lokale świadczące usługi gastronomiczne kierowane do zmotoryzowanych podróżnych. W ostatnim opracowaniu autorzy przedstawili aktualny stan wiedzy na temat perspektyw uprawy borówki wysokiej w Polsce z punktu widzenia uwarunkowań ekonomicznych oraz walorów żywieniowo-zdrowotnych tych owoców i możliwości ich wykorzystania w przetwórstwie. W tym celu określono efektywność plantacji borówki wysokiej i czas zwrotu nakładów poniesionych w tym zakresie. Redaktor czasopisma – prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów – zachęca do zapoznania się z ww. pracami oraz sięgnięcia po książkę autorstwa Małgorzaty Wiśniewskiej zatytułowaną Kultura bezpieczeństwa żywności. Istota i narzędzia pomiaru.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Pojęcie stylu życia jest socjologicznym pojęciem trudnym do zdefiniowania. Przyjęty styl życia silnie wpływa na przyjęte zachowania zdrowotne. Szczególnie zachowania zdrowotne nabyte w okresie dziecięcym i młodzieńczym mają szczególne znaczenie w dorosłym życiu. W okresie dzieciństwa dochodzi do kształtowania i utrwalania postaw zdrowotnych (Wagner, Banaszkiewicz i in. 2015), które wraz ze zdobytą wiedzą i nabywanymi umiejętnościami wpływają na charakter postaw zdrowotnych w dorosłym życiu. Znaczący wpływ na kształtowanie prawidłowej postawy zdrowotnej w dzieciństwie ma środowisko rodzinne. Zgodnie z danymi WHO aż 75% potrzeb jest zaspokajanych przez jednostkę w środowisku domowym. Zachowania prozdrowotne nabywane w domu są to głównie czynności związane z higieną osobistą, psychiczną i otoczenia, podstawowym sposobem odżywiania, stosowaniem używek, organizacją czasu wolnego i aktywności fizycznej, przestrzeganiem zaleceń lekarskich oraz korzystaniem z badań profilaktycznych (Bednarek i Bednarz 2013). Zachowania zdrowotne są wyznaczane również przez kontekst społeczny i kulturowy. Często praktyki zdrowotne nie są wynikiem zamierzonych zachowań, a jedynie wynikają z ogólnie przyjętych norm społecznych (RomanowskaTołłoczko 2011). Wypracowana postawa zdrowotna jest integralną częścią procesu socjalizacji jednostki. Według koncepcji M. Lalonde styl życia bezpośrednio determinuje zdrowie jednostki (Wagner, Banaszkiewicz i in. 2015), a do czynników warunkujących zdrowie zalicza się: czynniki biologiczne (genetyczne), środowisko zewnętrzne, styl życia, oraz efekty medyczne (Romanowska-Tołłoczko 2011). Styl życia znacząco wpływa na rozwój fizyczny, oraz funkcjonowanie psychospołeczne (Humeniuk, Dąbska i in. 2018), jest ściśle związany z codziennymi zachowaniami, specyficznymi dla danej jednostki lub zbiorowości. Determinują go czynniki społeczno-kulturowe, oraz osobiste cechy jednostek (RomanowskaTołłoczko 2011). Styl życia jest kształtowany w oparciu o wzorce dostarczane przez otoczenie.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again