Forma i typ
Artykuły
(68)
Książki
(18)
E-booki
(11)
IBUK Libra
(11)
Poradniki i przewodniki
(4)
Publikacje fachowe
(4)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Dramat (rodzaj)
(1)
Dostępność
dostępne
(18)
Placówka
Wypożyczalnia
(18)
Autor
Tomala Agata
(6)
zbiorowa Praca
(3)
Jabłońska Jolanta
(2)
Kownacka Barbara
(2)
Pankiewicz Urszula
(2)
Stańczyk Małgorzata (pedagogika)
(2)
Traczyk Magdalena
(2)
Bernatowicz-Łojko Urszula
(1)
Beszterda-Buszczak Monika
(1)
Białoszewski Dariusz
(1)
Bieniok Henryk (1940- )
(1)
Borowski Włodzimierz oprac
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Broda Ewa
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Buczak Agnieszka
(1)
Budzeń Małgorzata
(1)
Błeszyński Jacek (1963- )
(1)
Charzewska Jadwiga
(1)
Chrapońska Urszula
(1)
Chwała-Mazur Bożena
(1)
Chwojnowska Zofia
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Czepczor Kamila
(1)
Czyż Dagmara
(1)
Doniak Magdalena
(1)
Edipresse Polska
(1)
Elert Klaudia Rozmówca
(1)
Furmaga Barbara
(1)
Gacek Maria
(1)
Gawęcki Jan
(1)
Golinowska Stanisława
(1)
Gortat Mateusz
(1)
Gołębiewska Maria
(1)
Grontkowska Anna
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Grünbaun Ernst-Günther
(1)
Góral Małgorzata
(1)
Górna Małgorzata
(1)
Gębska Monika
(1)
Gęska Olga
(1)
Hebda Krystyna
(1)
Jarosz Agnieszka (medycyna)
(1)
Jaśkiewicz Maria
(1)
Kaiser Alicja
(1)
Kaleta Włodzimierz
(1)
Kaltenthaler Brigit
(1)
Kaptacz Anna
(1)
Kaptacz Izabela
(1)
Kaźmierczak Andrzej
(1)
Kielak Elżbieta
(1)
Klocek Józef
(1)
Kobyłka Agata
(1)
Kopczyńska-Sikorska Jadwiga (1917-2009)
(1)
Korabiewska Izabela
(1)
Kovács Heike
(1)
Kowalski Ryszard
(1)
Krauze Magdalena
(1)
Kubala-Kulpińska Aleksandra
(1)
Kęsak Paulina
(1)
Leitch Margaret
(1)
Leszczyńska Agnieszka
(1)
Lewandowska Monika (nauki medyczne)
(1)
Lewis David (1942- )
(1)
Majchajska Joanna
(1)
Makarewicz-Wujec Magdalena
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Mioduszewska Halina
(1)
Mirska Danuta
(1)
Mirski Bronisław
(1)
Montignac Michel
(1)
Moskal Katarzyna
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Nowak Anna
(1)
Obrzut Magdalena
(1)
Obrębska Maria
(1)
Obszyńska-Litwiniec Anna
(1)
Paryż Izabela
(1)
Perdzyńska Janina
(1)
Pilichowska Agnieszka
(1)
Piątek Aleksandra
(1)
Przeor Monika
(1)
Przychodni Agnieszka
(1)
Rafalska Adrianna
(1)
Rajczykowska Elżbieta
(1)
Rekiel Anna
(1)
Rowicka Grażyna
(1)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(1)
Sielachowicz Katarzyna
(1)
Sieradz Edyta
(1)
Sobczyńska Ewa
(1)
Sobkowiak Monika
(1)
Soboska Kamila
(1)
Socha Dominika
(1)
Sokołowski Marek
(1)
Sońta Marcin
(1)
Stadnik Joanna
(1)
Stoczkowska Renata
(1)
Studniczek Anna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(80)
2000 - 2009
(5)
1980 - 1989
(2)
1970 - 1979
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(16)
Kraj wydania
Polska
(97)
Język
polski
(97)
Odbiorca
Nauczanie początkowe
(2)
Przedszkola
(2)
Cukrzycy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Lekarze
(1)
Nauczyciele
(1)
Nauczyciele przedszkoli
(1)
Opiekunowie osób z zespołem Downa
(1)
Rodzice
(1)
Szkoły podstawowe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Dziecko
(32)
Odżywianie
(19)
Wychowanie przedszkolne
(15)
Żywienie
(14)
Młodzież
(8)
Uczniowie
(7)
Zdrowe żywienie
(7)
Edukacja zdrowotna
(6)
Otyłość
(5)
Ptaki
(5)
Scenariusze zajęć dla przedszkoli
(5)
Dietetyka
(4)
Dzieci
(3)
Piramida zdrowego żywienia
(3)
Stołówki szkolne
(3)
Zdrowe odżywianie
(3)
Żywienie dzieci
(3)
Żywność
(3)
Niemowlę
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Potrawy dla dzieci
(2)
Przedszkola
(2)
Studenci
(2)
Śniadania
(2)
Żywienie chorych
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Atrakcyjność interpersonalna
(1)
Biologia
(1)
Celiakia
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Choroby wątroby
(1)
Cukrzyca
(1)
Dojrzałość szkolna
(1)
Dziecko przewlekle chore
(1)
Dziecko w wieku poniemowlęcym
(1)
Dziecko w wieku przedszkolnym
(1)
Dziecko z zespołem Downa
(1)
Edukacja ekologiczna
(1)
Edukacja prozdrowotna
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Gastronomia
(1)
Głód
(1)
Karmienie piersią
(1)
Kobieta
(1)
Koty
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Lęk
(1)
Macierzyństwo
(1)
Metoda Montignac
(1)
Miechów (woj. małopolskie)
(1)
Mleko kobiece
(1)
Nadwaga
(1)
Otyłość dzieci i młodzieży
(1)
Piramida żywieniowa
(1)
Polityka społeczna
(1)
Pomoc psychologiczno-pedagogiczna
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Promocja zdrowia
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przyroda
(1)
Psy
(1)
Psychologia rozwojowa
(1)
Reklama
(1)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(1)
Scenariusz zajęć
(1)
Scenariusze zajęć
(1)
Scenariusze zajęć do nauczania początkowego
(1)
Siedlce (woj. mazowieckie ; okręg)
(1)
Teatr dziecięcy i młodzieżowy
(1)
Uczniowie klas początkowych
(1)
Vademecum
(1)
Wcześniak
(1)
Wirusowe zapalenie wątroby
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Zaparcie (med.)
(1)
Zdrowie
(1)
Zima
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Złota Karta Prawidłowego Żywienia
(1)
Żywienie pozajelitowe
(1)
Żywienie zwierząt
(1)
Temat: czas
2001-
(7)
Gatunek
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(5)
Artykuł z czasopisma fachowego
(3)
Artykuł z pracy zbiorowej
(3)
Poradnik
(3)
Artykuł fachowy
(1)
Artykuł problemowy
(1)
Artykuł z czasopisma
(1)
Artykuł z czasopisma bibliotekarskiego
(1)
Podręcznik
(1)
Poradniki
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Scenariusz teatralny
(1)
Scenariusze zajęć do nauczania początkowego
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(10)
Edukacja i pedagogika
(8)
Kulinaria
(3)
Psychologia
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
97 wyników Filtruj
E-book
W koszyku
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. Pierwszy artykuł przedstawia częstotliwość i preferencje spożycia przez mających 19-50 lat mieszkańców województwa dolnośląskiego mrożonych deserów jako funkcjonalnej żywności probiotycznej. Stwierdzono, że respondenci preferują naturalną żywność probiotyczną, mają podstawową wiedzę o probiotykach, lubią spożywać lody, ale ich wiedza na temat tych lodów, mających cenne walory prozdrowotne, nie jest zadowalająca. Kolejne opracowanie dotyczy wykorzystania testu chi-kwadrat w badaniach preferencji żywieniowych konsumentów. Zamierzeniem jest, aby w podobny sposób przybliżyć praktyczne zastosowanie innych metod statystycznych.(…)
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
Zapewnienie interdyscyplinarnej opieki pacjentowi z rozpoznaną insulinoopornością stanowi podstawową profilaktykę cukrzycy typu 2. Istnieje coraz większa potrzeba wprowadzania działań ograniczających rozwój tej choroby i związanych z nią powikłań, a także wczesnego wykrywania zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Niniejsza publikacja to kompleksowe kompendium poświęcone insulinooporności. Prezentowane treści stanowią podsumowanie obecnego stanu wiedzy wraz z instrukcją stosowania w codziennej praktyce. Książka – poza zagadnieniem insulinooporności – w sposób przejrzysty przedstawia wskazówki, jak modyfikować zalecenia w przypadku występowania chorób współtowarzyszących, takich jak choroby tarczycy, zespół policystycznych jajników czy niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, oraz jak postępować w schorzeniach przewodu pokarmowego wymagających stosowania diety łatwo strawnej. Publikacja dedykowana jest lekarzom i dietetykom jako pomoc w codziennej opiece nad pacjentem z rozpoznaną insulinoopornością.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
W kwartalniku NIT 2(13) 2014 zamieszczono osiem publikacji naukowych, jedno sprawozdanie z projektu międzynarodowego oraz informację o podręczniku „Higiena produkcji żywności”. Kwartalnik podlega systematycznej modernizacji. Dobrze funkcjonuje elektroniczny system zgłaszania prac i recenzji, a w aktualnym numerze wszystkie publikacje już mają angielskie wersje tytułów tabel i rysunków, w niektórych zaś autorzy podali również angielskie odpowiedniki tytułów wierszy i kolumn w tabelach czy też przetłumaczone na język angielski legendy rysunków. Tym numerem kończymy długą i efektywną współpracę z sekretarzem NIT dr inż. Małgorzatą Janczar-Smugą. W imieniu naszego zespołu, pracowników Wydawnictwa UE i własnym, recenzentów, a także czytelników pragnę Jej podziękować za kilka lat zaangażowanej pracy. Nowym sekretarzem NIT została dr inż. Ewa Biazik. Ponieważ wydanie NIT 2(13) zbiega się z okresem wakacyjnym, zastanówmy się, co składa się na złożony proces wypoczynku. Na początku musimy dotrwać do ostatniego dnia pracy. Gdy to nastąpi, staramy się, przynajmniej częściowo, o niej zapomnieć. Czy w górach, czy nad morzem dążymy do maksymalnego wyciszenia, poświęcamy więcej czasu rodzinie, nawiązujemy kontakt z własnym ciałem, a ci, którzy preferują aktywny wypoczynek, poznają atrakcje turystyczne ojczystego kraju lub innych państw. Po pewnym czasie pojawia się jednak potrzeba jakiejś intelektualnej strawy. Może nią być np. próba znalezienia odpowiedzi na pytania postawione przez autorów w prezentowanym numerze NIT 2(13): Jak kształtuje się jakość handlowa produktów rolno-spożywczych w Polsce? Czym są celulazy i jaką rolę odgrywają w przemyśle żywnościowym? Czy deklarowałabyś/deklarowałbyś chęć nabywania żywności w opakowaniach aktywnych i jednocześnie czy akceptowałabyś/akceptowałbyś zapłacenie za nią nieco większej ceny? Jaka jest wartość odżywcza posiłków przedszkolnych? Czy proponowane zmiany uwarunkowań prawnych ułatwią, czy utrudnią przetwarzanie odpadów komunalnych? Które dzieci – te mieszkające w mieście czy te mieszkające na wsi − lepiej znają zasady prawidłowego żywienia? Czy ekstrakt z zielonej herbaty może znaleźć zastosowanie w produkcji kiełbas drobno rozdrobnionych? Dlaczego wygląd mięśni udowych indyków zapakowanych w folię PA/PE + AF z warstwą antyroszeniową nie zmienia się w okresie przechowywania do 15 dni? Ostatnie dni urlopu poświęcamy na planowanie napisania nowej publikacji do NIT lub innego czasopisma, pamiętając o konieczności zamieszczania cytowań artykułów z poprzednich wydań NIT.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
Odzwierciedleniem aktualnych trendów – z perspektywy teoretycznej, metodycznej i praktycznej – są podejmowane zagadnienia badawcze zaprezentowane w kolejnych rozdziałach. Należą do nich: tematyka związana z analizą aktywności antyoksydacyjnej surowców, fortyfikacja żywności, modulowanie składu białka czy finalnie – projektowanie nowych produktów spożywczych. Omawiane są w nich również aspekty dotyczące modyfikacji bakterii probiotycznych zwiększającej ich adhezję do nabłonka jelitowego, jakości i bezpieczeństwa produktów regionalnych, jak również tzw. produktów typu borderline, powszechnie występujących w obrocie farmaceutycznym.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
Czasopismo naukowe Nauki Przyrodnicze dedykowane jest młodym naukowcom. Znajdą Państwo w nim artykuły naukowe pisane językiem zrozumiałym dla niespecjalistów. Spis artykułów aktualnego numeru: Zastosowanie pulsacyjnego pola elektrycznego w kształtowaniu jakości produktów spożywczych. Charakterystyka stanowiska Vertigo angustior we wsi Okrągła wraz z określeniem cech siedliska zastępczego. Profilaktyka najczęściej występujących chorób u królików hodowlanych i utrzymywanych w warunkach domowych. Czasopismo notowane jest na liście B czasopism wg. Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z notą: 2 pkt. MNiSW.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
W prezentowanym kwartalniku NIT 2(17) zamieszczono siedem artykułów nauko-wych. Problematyka zeszytu jest bardzo szeroka – od nanocebulek, poprzez błędy żywieniowe młodzieży, pakowanie mięsa drobiowego w modyfikowanej atmosfe¬rze, zastosowanie antocyjanów i właściwości, otrzymywanie i zastosowanie hemi¬celulaz, po suszenie ziół i przypraw. Pomimo okresu urlopowego Redakcja NIT nie potrafi zupełnie zapomnieć o swoich czytelnikach, autorach prac oraz recenzentach. Ze swojej strony staramy się, aby wymagania redakcyjne względem publikacji zamieszczanych w NIT były zbieżne z zasadami przyjętymi w innych polskich i zagranicznych czasopismach. Dlatego prosimy Autorów oraz Recenzentów o baczne śledzenie „Wskazówek dla autorów” zamieszczonych na stronie internetowej Wydawnictwa UE; staramy się je doskonalić, a zatem będą się tam pojawiać informacje o ewentualnych zmianach. Redaktor Naczelny NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
Spis treści: 1. Wpływ zanieczyszczenia powietrza na płodność 2. Otyłość a niedobór witaminy D 3. Wpływ związku mikroflory jelitowej z dietą ketogeniczną na zdrowie Czasopismo Naukowe „Nauki Przyrodnicze i Medyczne” (ENG: Journal of Life and Medical Sciences) jest kontynuacją czasopisma Nauki Przyrodnicze. Czasopismo wydawane jest nieprzerwanie od 2013 roku przez Stowarzyszenie Młodych Naukowców. W latach 2013-2018 czasopismo było klasyfikowane w wykazie czasopism punktowanych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z liczbą 2 punktów. Po zmianie w prawie od 2019 roku czasopismo posiada 5 punktów. Ideą czasopisma jest umożliwienie publikacji prac oryginalnych oraz przeglądowych przygotowanych przez młodych adeptów nauki (studentów działających w kołach naukowych, doktorantów, młodych pracowników nauki). Publikacja w czasopiśmie jest bezpłatna. Wszystkie nadesłane artykuły są recenzowane z zachowaniem najwyższych standardów określonych przez Komitet do spraw Etyki Publikacyjnej (COPE – Committee on Publication Ethics). Tematyka: szeroko rozumiane nauki przyrodnicze i medyczne (biologia, chemia, technologia żywności, dietetyka, żywienie, biogeografia, zootechnika, ogrodnictwo, rolnictwo, ekologia, inne zbliżone).
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
Czasopismo naukowe Nauki Przyrodnicze dedykowane jest młodym naukowcom. Znajdą Państwo w nim artykuły naukowe pisane językiem zrozumiałym dla niespecjalistów. Spis artykułów aktualnego numeru: 1. Wykorzystanie promieniowania mikrofalowego jako czynnika wpływającego na kiełkowanie i rozwój roślin. 2. Mantis religiosa – dyspersja gatunku w Polsce i w Europie. Nowe stanowisko na Lubelszczyźnie. 3. Cytochrom C – Fizjologia życia i śmierci komórki. 4. Fizykochemiczne i organoleptyczne właściwości piwa warzonego w warunkach domowych. 5. Podaż witaminy B 12 w diecie polskich sportowców trenujących wyczynowo. Czasopismo widnieje w wykazie B listy czasopism punktowanych z notą 2 pkt. Lista wydawana jest przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
II uaktualnione i rozszerzone wydanie publikacji o ugruntowanej pozycji na rynku wydawniczym. Publikacja będzie doskonałym źródłem wiedzy dla członków interdyscyplinarnego zespołu opieki paliatywnej, a szczególnie pielęgniarek, które w tym zespole odgrywają ważną rolę, niejednokrotnie lidera. Przedstawiona wiedza dostarczy im narzędzi do sprawowania profesjonalnej opieki nad chorym i jego rodziną oraz pozwoli na kształtowanie właściwych postaw i systemu wartości. Publikacja niezbędna dla praktyków, pielęgniarek opieki paliatywnej, a także edukatorów, studentów pielęgniarstwa oraz profesjonalistów innych specjalności.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
Chów świń w systemie wolnowybiegowym jest współczesną coraz popularniejszą alternatywą produkcji intensywnej, wielowektorowej. Obecnie konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na to czy mięso pozyskiwane jest od zwierząt utrzymywanych w warunkach dobrostanu, pochodzących z produkcji zrównoważonej. W tym duchu autorzy przedstawili zasady produkcji wolnowybiegowej, omawiając szczegółowo warunki utrzymania świń, ich żywienie, zagospodarowanie terenu, zasady bioasekuracji zapewniające bezpieczeństwo sanitarne, rasy świń predysponowane do tego typu produkcji, behawior świń jako podstawowy wskaźnik dobrostanu, czynniki determinujące jakość pozyskiwanego mięsa oraz zagrożenia dla środowiska. Monografię autorzy wzbogacili o przedstawienie wyników swoich badań z tego zakresu.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
Czasopismo naukowe Nauki Przyrodnicze dedykowane jest młodym naukowcom. Znajdą Państwo w nim artykuły naukowe pisane językiem zrozumiałym dla niespecjalistów. Spis artykułów aktualnego numeru: 1.Cholinoesterazy jako wskaźniki wykorzystywane w monitoringu biologicznym narażenia na pestycydy. 2.Rozmieszczenie walorów przyrodniczych w gminach związanych terytorialnie z Polską częścią transgranicznego rezerwatu biosfery Polesie Zachodnie. 3.Migracja zwierzyny przez drogi publiczne na przykładzie Kampinoskiego i Wielkopolskiego Parku Narodowego Czasopismo widnieje w wykazie B listy czasopism punktowanych z notą 2 pkt. Lista wydawana jest przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej