Forma i typ
Artykuły
(40)
Książki
(7)
E-booki
(2)
IBUK Libra
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(7)
Placówka
Wypożyczalnia
(7)
Autor
Tomala Agata
(5)
Kownacka Barbara
(2)
Bernatowicz-Łojko Urszula
(1)
Borowski Włodzimierz oprac
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Błeszyński Jacek (1963- )
(1)
Charzewska Jadwiga
(1)
Chrapońska Urszula
(1)
Chwojnowska Zofia
(1)
Czepczor Kamila
(1)
Edipresse Polska
(1)
Golinowska Stanisława
(1)
Jabłońska Jolanta
(1)
Jarosz Agnieszka (nauki medyczne)
(1)
Jaśkiewicz Maria
(1)
Kaleta Włodzimierz
(1)
Kaltenthaler Brigit
(1)
Kielak Elżbieta
(1)
Klocek Józef
(1)
Kopczyńska-Sikorska Jadwiga (1917-2009)
(1)
Kovács Heike
(1)
Kubala-Kulpińska Aleksandra
(1)
Leszczyńska Agnieszka
(1)
Majchajska Joanna
(1)
Makarewicz-Wujec Magdalena
(1)
Mioduszewska Halina
(1)
Montignac Michel
(1)
Moskal Katarzyna
(1)
Nowak Anna
(1)
Pająk Zofia
(1)
Paryż Izabela
(1)
Pilichowska Agnieszka
(1)
Przychodni Agnieszka
(1)
Rajczykowska Elżbieta
(1)
Ribezzi Francesca
(1)
Rowicka Grażyna
(1)
Sieradz Edyta
(1)
Socha Dominika
(1)
Stańczyk Małgorzata (pedagogika)
(1)
Stowarzyszenie Rodzin i Opiekunów Osób z Zespołem Downa "Bardziej Kochani"
(1)
Studniczek Anna
(1)
Supronowicz Anna
(1)
Szylar Anna
(1)
Szymaszek Aldona
(1)
Traczyk Magdalena
(1)
Twardo Marlena
(1)
Tylkowska Krystyna
(1)
Wachnik Zofia
(1)
Wawrzycka Dorota
(1)
Weker Halina
(1)
Wesołowska Aleksandra
(1)
Wierzbicki Tadeusz
(1)
Witkowska Sabina (1909-1991)
(1)
Wosk Piotr
(1)
Woynarowska Barbara
(1)
Woynarowski Marek (nauki medyczne)
(1)
zbiorowa Praca
(1)
Łagowska Karolina
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(44)
2000 - 2009
(3)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(49)
Język
polski
(49)
Odbiorca
Nauczanie początkowe
(1)
Nauczyciele
(1)
Przedszkola
(1)
Temat
Dziecko
(33)
Odżywianie
(10)
Wychowanie przedszkolne
(9)
Żywienie
(6)
Dzieci
(3)
Edukacja zdrowotna
(3)
Młodzież
(3)
Potrawy dla dzieci
(3)
Żywienie dzieci
(3)
Niemowlę
(2)
Otyłość
(2)
Przedszkola
(2)
Scenariusze zajęć dla przedszkoli
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Żywność
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Celiakia
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Choroby wątroby
(1)
Dietetyka
(1)
Dojrzałość szkolna
(1)
Dziecko przewlekle chore
(1)
Dziecko w wieku poniemowlęcym
(1)
Dziecko w wieku przedszkolnym
(1)
Dziecko z zespołem Downa
(1)
Gastronomia
(1)
Głód
(1)
Karmienie piersią
(1)
Lęk
(1)
Macierzyństwo
(1)
Metoda Montignac
(1)
Mleko kobiece
(1)
Nadwaga
(1)
Otyłość dzieci i młodzieży
(1)
Polityka społeczna
(1)
Poradnictwo psychologiczno-pedagogiczne
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Promocja zdrowia
(1)
Psychologia rozwojowa
(1)
Reklama
(1)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(1)
Scenariusz zajęć
(1)
Stołówki szkolne
(1)
Uczniowie klas początkowych
(1)
Wcześniak
(1)
Wirusowe zapalenie wątroby
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Zaparcie (med.)
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Żywienie pozajelitowe
(1)
Temat: czas
2001-
(4)
Gatunek
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(2)
Artykuł z pracy zbiorowej
(2)
Artykuł fachowy
(1)
Artykuł z czasopisma
(1)
Dziedzina i ujęcie
Edukacja i pedagogika
(4)
Medycyna i zdrowie
(4)
Psychologia
(1)
49 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 40102 (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Witaminy, witaminy... / Agata Tomala // WYCHOWANIE W PRZEDSZKOLU. - 2012, nr 3, s.48-49.
Streszczenie: Przykładowy konspekt zajęć w przedszkolu kształcący wśród dzieci nawyki zdrowego żywienia oraz doskonalący umiejętności sporządzania zdrowych posiłków.
E-book
W koszyku
Po 10 latach od ukazania się podręcznika „Edukacja zdrowotna” Barbary Woynarowskiej, oddajemy w Państwa ręce nową publikację – tym razem przygotowaną przez zespół specjalistów pracujących pod kierunkiem Autorki pierwszego wydania. „Edukacja zdrowotna. Podstawy teoretyczne, metodyka, praktyka” to kompendium wiedzy dotyczące kształtowania kompetencji umożliwiających ludziom dbanie o zdrowie własne i społeczności, w której żyją. W pierwszej części podręcznika omówiono teoretyczne podstawy edukacji zdrowotnej, nakreślono jej etyczne aspekty, opisano role i kompetencje osób prowadzących edukację zdrowotną oraz przedstawiono metodykę jej prowadzenia. Druga – praktyczna część – dotyczy wybranych obszarów tematycznych w edukacji zdrowotnej dzieci i młodzieży. W tej sekcji, wzbogaconej o gotowe scenariusze zajęć, poruszono zagadnienia związane z edukacją w zakresie: -dbałości o ciało -zdrowia psychicznego - żywienia - aktywności fizycznej - bezpieczeństwa - zdrowia seksualnego - zapobiegania zachowaniom ryzykownym - bycia aktywnym pacjentem. Osobne rozdziały poświęcono edukacji zdrowotnej dzieci i młodzieży z chorobami przewlekłymi oraz niepełnosprawnością intelektualną. Barbara Woynarowska, prof. dr. hab. med., lekarz pediatra, specjalista medycyny szkolnej. Profesor w Katedrze Biomedycznych Podstaw Rozwoju i Seksuologii, Wydziale Pedagogicznym UW. Współtwórczyni polskiej koncepcji szkoły promującej zdrowie, kierownik międzynarodowych badań HBSC w Polsce (1990-2004), członek Komitetu Zdrowia Publicznego PAN (od 1999), współautorka edukacji zdrowotnej w podstawie programowej kształcenia ogólnego (2008). Autorka/wspólautorka ponad 600 publikacji z zakresu medycyny szkolnej, auksologii, medycyny sportowej, edukacji zdrowotnej i promocji zdrowia.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
W kwartalniku NIT 2(13) 2014 zamieszczono osiem publikacji naukowych, jedno sprawozdanie z projektu międzynarodowego oraz informację o podręczniku „Higiena produkcji żywności”. Kwartalnik podlega systematycznej modernizacji. Dobrze funkcjonuje elektroniczny system zgłaszania prac i recenzji, a w aktualnym numerze wszystkie publikacje już mają angielskie wersje tytułów tabel i rysunków, w niektórych zaś autorzy podali również angielskie odpowiedniki tytułów wierszy i kolumn w tabelach czy też przetłumaczone na język angielski legendy rysunków. Tym numerem kończymy długą i efektywną współpracę z sekretarzem NIT dr inż. Małgorzatą Janczar-Smugą. W imieniu naszego zespołu, pracowników Wydawnictwa UE i własnym, recenzentów, a także czytelników pragnę Jej podziękować za kilka lat zaangażowanej pracy. Nowym sekretarzem NIT została dr inż. Ewa Biazik. Ponieważ wydanie NIT 2(13) zbiega się z okresem wakacyjnym, zastanówmy się, co składa się na złożony proces wypoczynku. Na początku musimy dotrwać do ostatniego dnia pracy. Gdy to nastąpi, staramy się, przynajmniej częściowo, o niej zapomnieć. Czy w górach, czy nad morzem dążymy do maksymalnego wyciszenia, poświęcamy więcej czasu rodzinie, nawiązujemy kontakt z własnym ciałem, a ci, którzy preferują aktywny wypoczynek, poznają atrakcje turystyczne ojczystego kraju lub innych państw. Po pewnym czasie pojawia się jednak potrzeba jakiejś intelektualnej strawy. Może nią być np. próba znalezienia odpowiedzi na pytania postawione przez autorów w prezentowanym numerze NIT 2(13): Jak kształtuje się jakość handlowa produktów rolno-spożywczych w Polsce? Czym są celulazy i jaką rolę odgrywają w przemyśle żywnościowym? Czy deklarowałabyś/deklarowałbyś chęć nabywania żywności w opakowaniach aktywnych i jednocześnie czy akceptowałabyś/akceptowałbyś zapłacenie za nią nieco większej ceny? Jaka jest wartość odżywcza posiłków przedszkolnych? Czy proponowane zmiany uwarunkowań prawnych ułatwią, czy utrudnią przetwarzanie odpadów komunalnych? Które dzieci – te mieszkające w mieście czy te mieszkające na wsi − lepiej znają zasady prawidłowego żywienia? Czy ekstrakt z zielonej herbaty może znaleźć zastosowanie w produkcji kiełbas drobno rozdrobnionych? Dlaczego wygląd mięśni udowych indyków zapakowanych w folię PA/PE + AF z warstwą antyroszeniową nie zmienia się w okresie przechowywania do 15 dni? Ostatnie dni urlopu poświęcamy na planowanie napisania nowej publikacji do NIT lub innego czasopisma, pamiętając o konieczności zamieszczania cytowań artykułów z poprzednich wydań NIT.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej