Form of Work
Książki
(61)
E-booki
(25)
IBUK Libra
(25)
Artykuły
(21)
Proza
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Status
available
(61)
Branch
Wypożyczalnia
(61)
Author
zbiorowa Praca
(12)
Gumowska Irena (1912-1991)
(5)
Iwaszkiewicz Maria
(3)
Kolanowski Wojciech
(3)
Markuza-Bieniecka Biruta
(3)
Włodek Stanisław (1919-1990)
(3)
Czerni Anna
(2)
Gasik Anna
(2)
Kobyłka Agata
(2)
Pankiewicz Urszula
(2)
Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich
(2)
Pokorska Barbara
(2)
Starzyńska Feliksa
(2)
Szczygieł Aleksander (1906-1983)
(2)
Trafisz-Zalewska Halina
(2)
Urząd Komitetu Integracji Europejskiej
(2)
Zawistowska Zofia
(2)
Bajan Bartłomiej
(1)
Bartniczak Bartosz
(1)
Bartnik Ewa
(1)
Bereżnicka Joanna
(1)
Bojarska Natalia
(1)
Borys Tadeusz
(1)
Bołotnikowa W. A
(1)
Broda Ewa
(1)
Brodzińska Halszka
(1)
Brodziński Wiesław
(1)
Budzeń Małgorzata
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Caparrós Martín (1957- )
(1)
Cieślak Jan
(1)
Czekaj Marta
(1)
Czubak Wawrzyniec
(1)
Dekowski Jan Piotr
(1)
Doniak Magdalena
(1)
Dubicka Alicja Współpr
(1)
Duklewski Leonard
(1)
Dumanowski Jarosław
(1)
Dzięgielewska Zofia
(1)
Dębski Henryk
(1)
Furmaga Barbara
(1)
Gaj Wanda
(1)
Gawęcki Jan
(1)
Gertig Henryk (1924-2011)
(1)
Gerwin Marcin
(1)
Gogół Aleksandra
(1)
Gustaw Klaudia
(1)
Góra Tadeusz
(1)
Góral Małgorzata
(1)
Górna Małgorzata
(1)
Gęska Olga
(1)
Halamska Maria
(1)
Halicka Ewa
(1)
Ilukowicz Jędrzej W
(1)
Jabłońska Jolanta
(1)
Januś Ewa
(1)
Józwiak Wojciech
(1)
Jędruchniewicz Andrzej
(1)
Jędrusek-Golińska Anna
(1)
Kaczorowska Joanna
(1)
Kalinowski Sławomir
(1)
Kaźmierczak Andrzej
(1)
Kielak Elżbieta
(1)
Klarenbach Magdalena
(1)
Klepacka Anna M
(1)
Klocek Józef
(1)
Kokoszka Katarzyna
(1)
Kolasińska Katarzyna
(1)
Koreywo Marek
(1)
Kowalczyk Stanisław
(1)
Kozieł-Nowak Magdalena
(1)
Koziolek Adam
(1)
Kozioł Leszek
(1)
Kołaczek Bożena
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta
(1)
Krauze Magdalena
(1)
Krzywdzińska-Bartkowiak Mirosława
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnie Różnych Narodów
(1)
Kucia-Guściora Beata
(1)
Kucińska Anna
(1)
Kulawik Jacek
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Kwasiborski Tadeusz
(1)
Kęsak Paulina
(1)
Kłoczko-Gajewska Anna
(1)
Kłossowska Jadwiga
(1)
Lemnis Maria
(1)
Lipińska Helena
(1)
Makara Stanisław
(1)
Marienborg Irene
(1)
Marienborg Irene (1966- ). Pola mówi
(1)
Markiewicz Olga
(1)
Małecka Maria
(1)
Michalak Magdalena
(1)
Mioduszewska Halina
(1)
Mirkowska Zofia
(1)
Moran Dorota
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Musiał Wiesław
(1)
Year
2020 - 2021
(2)
2010 - 2019
(49)
2000 - 2009
(6)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(23)
1970 - 1979
(23)
1960 - 1969
(1)
Time Period of Creation
2001-
(5)
Country
Poland
(107)
Language
Polish
(106)
English
(1)
Audience Group
0-5 lat
(2)
Dzieci
(2)
Szkoły ponadgimnazjalne
(2)
6-8 lat
(1)
Edukatorzy ekologiczni
(1)
Gimnazja
(1)
Nauczanie początkowe
(1)
Nauczyciele
(1)
Szkoły podstawowe
(1)
Demographic Group
Literatura norweska
(1)
Literatura polska
(1)
Subject
Żywność
(68)
Kucharstwo
(41)
Odżywianie
(9)
Żywność dla dzieci
(5)
Higiena żywności
(3)
Szkolnictwo
(3)
Dyrektorzy szkół
(2)
Edukacja ekologiczna
(2)
Edukacja zdrowotna
(2)
Obyczaje towarzyskie
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Tablice i wzory
(2)
Unia Europejska
(2)
Witaminy
(2)
Żywność transgeniczna
(2)
Barwniki spożywcze
(1)
Biochemia
(1)
Biologia
(1)
Choroby
(1)
Ciasta
(1)
Dane statystyczne
(1)
Dochody indywidualne
(1)
Dziecko
(1)
Edukacja globalna
(1)
Gimnazjum
(1)
Gospodarka
(1)
Głód
(1)
Higiena społeczna
(1)
Język polski (przedmiot szkolny)
(1)
Klimat
(1)
Komputer w dydaktyce
(1)
Konserwanty żywności
(1)
Konserwy
(1)
Konspekt zajęć
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Literatura
(1)
Mięso
(1)
Nadzór pedagogiczny
(1)
Nauczanie początkowe
(1)
Nierówności społeczne
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Oceny szkolne
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Oświata
(1)
Pieczenie
(1)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Rozwój zrównoważony
(1)
Scenariusze zajęć dla przedszkoli
(1)
Scenariusze zajęć dla szkół ponadgimnazjalnych
(1)
Spożycie
(1)
Szwajcaria
(1)
Tabu
(1)
Technika
(1)
Tematy i motywy
(1)
Toksykologia
(1)
Towaroznawstwo
(1)
Ubóstwo
(1)
Vademecum
(1)
Weterynaria
(1)
Wino
(1)
Wychowanie przedszkolne
(1)
Wywiady
(1)
Zatrucia
(1)
Zdrowa żywność
(1)
Zdrowie
(1)
Ziemniaki
(1)
Środowisko
(1)
Żywienie
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Subject: time
2001-
(4)
Subject: place
Afryka
(1)
Genre/Form
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(2)
Opowiadania i nowele
(2)
Reportaż argentyński
(1)
Scenariusz zajęć
(1)
Scenariusze zajęć do nauczania początkowego
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Domain
Edukacja i pedagogika
(3)
107 results Filter
E-book
In basket
Celem pracy było stwierdzenie, czy na podstawie określenia charakterystyki strukturalnej wyrobów mięsnych można różnicować ich jakość. Założono, że otrzymane wyniki pozwolą wykazać wpływ procesu technologicznego na strukturę, a w konsekwencji na teksturę, jakość sensoryczną i parametry fizykochemiczne wyrobów mięsnych; ocenić, który z analizowanych dodatków będących zamiennikami tłuszczu zwierzęcego wywiera większy wpływ na jakość wędlin drobno rozdrobnionych; stwierdzić, w jaki sposób parametry techniczne kutra mają wpływ na rozmieszczenie tłuszczu w gotowym produkcie, a w konsekwencji na jego teksturę i jakość sensoryczną. Materiał do badań w pierwszym zadaniu badawczym stanowiły mięśnie półbłoniasty i czterogłowego uda poddane procesowi nastrzykiwania, masowania i pasteryzacji. W kolejnym zadaniu materiałem doświadczalnym były pasztety sterylizowane, w których tłuszcz zwierzęcy wymieniano w całości na tłuszcz roślinny Akoblend BEP, Akoroma OM, Akoroma OMW i Akoroma LS oraz farsze i wyprodukowane z nich wyroby drobno rozdrobnione typu parówkowa, w których różnicowano zawartość tłuszczu zwierzęcego, zastępując go tłuszczem roślinnym Akoroma OM w ilości 50, 75 i 100%. W ostatnim zadaniu badawczym materiałem doświadczalnym były drobno rozdrobnione farsze i wyroby typu parówkowa wyprodukowane w kutrze misowym i przelotowym. W farszach drobno rozdrobnionych analizowano właściwości reologiczne oraz zawartość wody wolnej i wycieku cieplnego, natomiast w gotowych wyrobach oznaczano podstawowy skład chemiczny, barwę metodą instrumentalną, właściwości penetrometryczne i teksturę. Ponadto po każdym etapie procesu technologicznego produkcji szynek pasteryzowanych oraz w pasztetach sterylizowanych i wyrobach drobno rozdrobnionych dokonywano analizy morfometrycznej, a gotowe wyroby poddawano ocenie konsumenckiej. Badania wykazały, że mięsień półbłoniasty charakteryzował się większą dynamiką zmian wielkości elementów strukturalnych w procesie masowania i pasteryzacji niż mięsień czterogłowy uda. Proces nastrzyku solanką peklującą spowodował obkurczenie się komórek włókien mięśniowych w obu badanych mięśniach. Pozostająca w przestrzeniach międzykomórkowych solanka spowodowała ściśnięcie komórek, której wchłonięcie do wewnątrz włókna nastąpiło dopiero podczas procesu masowania, a proces pasteryzacji utrwalił wytworzoną strukturę. Zarówno analiza siły cięcia, jak i ocena konsumencka wykazały, że szynki z obu mięśni charakteryzowały się wysokim poziomem kruchości. W pasztetach sterylizowanych całkowite zastąpienie tłuszczu zwierzęcego tłuszczami roślinnymi miało istotny wpływ na kształtowanie się barwy oraz podstawowego składu chemicznego gotowego produktu. Wykazano, że najlepszym rozdrobnieniem i dyspersją tłuszczu, a także pożądanymi cechami mechaniczno-sensorycznymi, charakteryzował się pasztet sterylizowany wyprodukowany z całkowitą zamianą tłuszczu zwierzęcego na tłuszcz roślinny Akoroma OM. Stwierdzono, że w kiełbasie parówkowej zamiana tłuszczu zwierzęcego w ilości powyżej 50% na Akoroma OM powoduje pogorszenie dyspersji tłuszczu, tekstury i walorów sensorycznych. Komputerowa analiza obrazu wykazała, że zastosowanie kutra przelotowego w produkcji farszów drobno rozdrobnionych daje większy stopień rozdrobienia tkanki łącznej i tłuszczowej oraz lepsze właściwości sensoryczne gotowego produktu. Analiza histometryczna dostarczyła cennych informacji na temat jakości produktu, a wykonane pomiary elementów struktury (komórki włókien mięśniowych, cząstki tłuszczu, włókna kolagenowe), za pomocą techniki komputerowej analizy obrazu, pozwoliły na ocenę zróżnicowania mikrostruktury oraz na wybór surowca do produkcji szynek, odpowiedniego zamiennika tłuszczu zwierzęcego, a także urządzenia do produkcji wyrobów drobno rozdrobnionych.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
W niniejszym numerze czasopisma znalazły się przede wszystkim artykuły związane z obszarem międzynarodowych stosunków gospodarczych. Otwiera go tekst Joanny Michalczyk poświęcony bezpieczeństwu żywności i wpływowi na nie procesów globalizacji. Zjawiska mające swoje źródło w globalnej gospodarce analizują również autorki kolejnych tekstów traktujących o przepływach kapitałowych w czasie kryzysu oraz handlu międzynarodowym i transmisji zjawisk recesyjnych. Następne dwa artykuły poruszają problemy związane z europejską integracją walutową – dotyczące trudności polskiej drogi do euro oraz doświadczeń Estonii w tym zakresie. Z kolei Magdalena Kinga Stawicka w swoim opracowaniu na temat działalności przedsiębiorstw międzynarodowych charakteryzuje znaczenie w tym kontekście produkcji na zlecenie oraz usług outsourcingowych. W ostatnich trzech tekstach w mniejszym stopniu uwypuklony jest wymiar międzynarodowy. Piotr Leszczyński analizuje koncepcję społecznej odpowiedzialności banków, Łukasz Jurek – problematykę prywatyzacji stacjonarnej pomocy społecznej, natomiast ostatni artykuł, autorstwa Sebastiana Bobkowskiego, teoretyczny w swojej istocie, porusza problematykę modeli obliczeniowych równowagi ogólnej, a także ich zastosowania do ewaluacji skutków liberalizacji wymiany. Wydanie zamykają omówienia dwóch książek. Pierwszą z nich, tj. „Bezpieczeństwo międzynarodowe. Przegląd aktualnego stanu”, pod redakcją Katarzyny Żukrowskiej, recenzuje Janusz Płaczek, z kolei drugą, autorstwa Radosława Koszewskiego, pt. „Konsorcja eksportowe jako instrument aktywizacji eksportu dla małych i średnich przedsiębiorstw” – Jan Rymarczyk.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Odpowiedzialność środowiskowa organizacji wiąże się z podejmowaniem działań mających na celu zdiagnozowanie wzajemnych relacji organizacji i środowiska przyrodniczego, a także działań przyczyniających się do ograniczania niekorzystnego oddziaływania różnych podmiotów na środowisko przyrodnicze. Zmniejszeniu skali wykorzystania zasobów naturalnych, ilości zanieczyszczeń wprowadzanych do środowiska, a także ryzyka dla organizacji i jej otoczenia służą zmiany w produktach, usługach i procesach produkcyjnych. Zmiany te mogą być źródłem korzyści nie tylko ekologicznych, ale również społecznych czy gospodarczych – zarówno dla samej organizacji, jak i w obszarze jej oddziaływania. Oddają w ten sposób istotę koncepcji zrównoważonego rozwoju organizacji. Osiąganiu celów wynikających z tej koncepcji rozwoju służą również polityka państwa i stosowane w jej ramach instrumenty. Odpowiednie działania podejmowane przez władze motywują i wspierają organizacje w implementowaniu nowego paradygmatu rozwoju. Autorzy niniejszej publikacji podjęli trud zaprezentowania środowiskowych aspektów idei rozwoju zrównoważonego. Publikacja składa się z trzech względnie jednorodnych modułów tematycznych, w których zamieszczono artykuły powiązane z główną problematyką tej pracy. Dotyczą one kolejno: • narzędzi zarządzania środowiskowego, w tym systemów zarządzania środowiskowego i oceny cyklu życia, • pozostałych aspektów odpowiedzialności środowiskowej organizacji, • stymulowania odpowiedzialności środowiskowej za pomocą instrumentów polityki ekologicznej, a także problematyki odpowiedniego wykorzystania zasobów środowiska przyrodniczego. Różnorodność prezentowanych treści i koncepcji pozwala redaktorom tej publikacji mieć nadzieję, że czytelnicy znajdą w niej inspirujące myśli do wdrażania w życie koncepcji zrównoważonego rozwoju. Zamieszczone w tej książce projekty artykułów były przedmiotem dyskusji naukowych podczas V Ogólnopolskiej Konferencji pn. Zrównoważony rozwój organizacji, która odbyła się 16-18 czerwca 2014 r. w Karpaczu. Redaktorzy niniejszej publikacji wyrażają wdzięczność uczestnikom konferencji za możliwość twórczej wymiany poglądów, recenzentom za inspirujące i krytyczne uwagi oraz autorom za przygotowanie artykułów tworzących tę książkę.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
W prezentowanym kwartalniku NiT 4(15) zamieszczono dziesięć artykułów naukowych i jedno streszczenie z konferencji. W poprzednim numerze opisano, w jaki sposób w publikacji należy prawidłowo przygotować punkt „Dyskusja wyników”. Wykazano, jak ważne jest umiejętne, jakościowe przedstawienie własnych wyników oraz rezultatów uzyskanych przez innych autorów w badaniach o tematyce identycznej lub zbliżonej. We wskazanej części artykułu nie powinno też zabraknąć cytowań autorów z literatury zarówno zagranicznej, jak i krajowej, w tym także publikacji zamieszczanych w naszym kwartalniku NiT. Wysiłek autora podczas opracowania „Dyskusji wyników” powinien zaprocentować właściwym opisaniem wniosków z pracy, stanowiących klamrę łączącą temat pracy, cel, postawione hipotezy, analizę i dyskusję wyników z wytyczeniem dalszych propozycji dotyczących pogłębienia badań związanych z danym problemem lub problemów nowych, które się pojawiły w prezentowanym artykule. Zwykle nie ma prac idealnych. Jednak dbałość autora o stronę formalną publikacji zwiększa jej szanse na uzyskanie pozytywnej opinii recenzentów, których dodatkowe uwagi zwiększają wartość merytoryczną tekstu. Z naszych obserwacji wynika, że autorzy ciągle jeszcze mają problemy z właściwym skonstruowaniem odpowiedzi na uwagi recenzentów. Pomóc w tym może przestrzeganie kilku reguł, które zostaną omówione poniżej (https://t.e2ma.net/message/bgbgg/bccq9c). W razie decyzji o odrzuceniu tekstu przez wydawnictwo autorzy powinni zapoznać się z wyjaśnieniami dotyczącymi jej podjęcia. Należy przeanalizować uwagi recenzentów i zastanowić się, czy publikacja mogłaby być powtórnie przyjęta do druku po wprowadzeniu przez autorów określonych poprawek. Istnieje również możliwość wysłania poprawionej pracy do innego wydawnictwa. Jeżeli decyzja wydawnictwa jest pozytywna, należy przeanalizować komentarze do tekstu zamieszczone w nim przez recenzentów i redaktora. Krótko mówiąc, czasami odpowiedzi na uwagi recenzentów stanowią drugą, odrębną publikację i od autorów wymagają cierpliwości podczas ustosunkowywania się do każdego zapytania czy wątpliwości podanej w recenzji. Autorzy powinni się też wykazać wielkim taktem i czasami wyrazić wdzięczność i szacunek dla recenzenta, mimo że niejednokrotnie jego uwagi przysparzają im dodatkowej pracy. Może w tym pomóc przekonanie, że intencją wydawcy i recenzentów jest udzielenie pomocy autorom w napisaniu publikacji o jak najwyższym poziomie, a nie krytykowanie ich dla samej idei. Autorzy powinni tak poprawić tekst manuskryptu, aby mógł on zyskać ostateczną akceptację recenzentów lub gdy takiej konieczności nie ma – by zyskał akceptację wydawnictwa. Autorzy, oprócz dokonania poprawek w pracy (w sposób nie budzący wątpliwości, że zostały one dokonane), np. przez zaznaczenie ich w tekście innym kolorem, są także zobowiązani do udzielenia odpowiedzi na wszystkie uwagi i komentarze recenzentów. Nie należy działać zbyt pochopnie, pod wpływem emocji. Lepiej dokładnie przeanalizować uwagi, komentarze, propozycje zmian i starać się znaleźć odpowiedzi na pytania: co można zrobić i jak to uczynić, aby poprawić tekst, czy nie będzie to związane z przeprowadzeniem np. dodatkowych badań eksperymentalnych. W piśmie do wydawcy autorzy nie powinni stosować obronnego, konfrontacyjnego tonu, lecz wykorzystać pomocne informacje wynikające z komentarzy, wyrazić zgodę na użyteczne sugestie w celu poprawy manuskryptu, spokojnie, rzeczowo wyjaśnić swój punkt widzenia w razie pojawiających się niezgodności. Objętość pisma do wydawcy nie ma limitu, a długa dokumentacja jest przez recenzenta i wydawcę postrzegana pozytywnie. Niewystarczające jest sformułowanie, że autorzy poprawili tekst zgodnie z uwagami recenzentów. Każda uwaga musi być oddzielnie, szczegółowo skomentowana, a zmiana w tekście powinna być wyróżniona np. użyciem innego koloru. Recenzenci, po otrzymaniu dokonanych przez autorów poprawek w tekście oraz po zapoznaniu się z odpowiedziami na recenzję, wydają ostateczną decyzję, czy przyjąć publikację do druku, czy też nadal wymaga ona kolejnych poprawek. Dlatego a (...)
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Spis treści [Contents] Wojciech Józwiak, Zofia Mirkowska, Wojciech Ziętara: Duże gospodarstwa rolne w krajach UE o różnym poziomie rozwoju gospodarczego w latach 2005–2016 [Large Farms in EU Countries with Different Levels of Economic Development in 2005–2016], doi: 10.7366/wir012019/01, s. 7-23; Beata Kucia-Guściora: Węzłowe problemy preferencji podatkowych dla grup producentów rolnych [Fundamental Issues of the Tax Preferences for the Groups of Growers] , doi: 10.7366/wir012019/02, s. 25-43; Ewa Halicka, Joanna Kaczorowska, Agata Szczebyło: Zrównoważona konsumpcja żywności w wiejskich gospodarstwach domowych z dziećmi [Sustainable Food Consumption in Rural Households with Children] , doi: 10.7366/wir012019/03, s. 45-61; Anna M. Klepacka: Determinants of Growth of Selected Renewable Energy Types within the Context of Sustainable Development [Determinanty wzrostu wykorzystania wybranych źródeł energii odnawialnej w kontekście rozwoju zrównoważonego], doi: 10.7366/wir012019/04, s. 63-86; Paweł Żółkiewski, Ewa Januś, Piotr Stanek, Bożena Taszarek, Ewelina Wołoszyn: Preferencje rolników z Lubelszczyzny w zakresie korzystania z usług doradczych [Preferences of Farmers from the Lublin Region in the Demand for Advisory Services], doi: 10.7366/wir012019/05, s. 87-106. Sto lat rozwoju polskiej wsi Adam Koziolek: Geneza polskiej prasy ludowej w zaborze rosyjskim [The Genesis of the Polish Rural Press in the Territories Annexed During the Russian Partition], doi: 10.7366/wir012019/06, s. 107-121. Uwagi: red. naczelny – Mirosław Drygas periodyk wydawany wraz z Instytutem Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Spis treści [Contents] Artykuły [Articles] Michał Soliwoda, Jacek Kulawik, Barbara Wieliczko: Instrumenty finansowe a polityki wspólnotowe UE [Financial Instruments Versus Common EU Policies], doi 10.7366/wir032018/01, s. 9–34; Przemysław Śleszyński: Identyfikacja i ocena procesów demograficznych w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem wsi [Identification and Evaluation of Demographic Processes in Poland with Special Regard to the Rural Areas], doi 10.7366/wir032018/02, s. 35–68; Maria Halamska: Wspierać czy zalesiać? Dylematy rozwoju wiejskich obszarów problemowych [Supporting or Afforesting? Dilemmas in the Development of Rural Problem Areas in Poland], doi 10.7366/wir032018/03, s. 69–92; Sławomir Kalinowski: Problem ubóstwa i wykluczenia społecznego w krajach Unii Europejskiej w kontekście zrównoważonego rozwoju [The Problem of Poverty and Social Exclusion in the European Union Member States in the Context of Sustainable Development], doi 10.7366/wir032018/04, s. 93–112; Joanna Bereżnicka: Dopłaty do działalności operacyjnej a stabilność finansowa gospodarstw rolnych w krajach Unii Europejskiej [Operational Subsidies and Financial Stability of Farms in the European Union], doi 10.7366/wir032018/05, s. 113–136; Andrzej Jędruchniewicz: Negatywne skutki regulowania cen rolnych [Negative Effects of Agricultural Price Regulation], doi 10.7366/wir032018/06, s. 137–154; Katarzyna Kokoszka, Małgorzata Pink: Instytucjonalne uwarunkowania sprzedaży bezpośredniej żywności w Polsce [Institutional Preconditions of Direct Sales of Food Products in Poland], doi 10.7366/wir032018/07, s. 155–174; Tomasz Wojewodzic, Wiesław Musiał: Trwanie i upadek drobnych gospodarstw rolnych – zastosowanie analogii w naukach przyrodniczych i społecznych [The Decadence and Decline of Small Farms – Application Analogies to Natural and Social Sciences], doi 10.7366/wir032018/08, s. 175–192; Anna Kłoczko-Gajewska, Olga Markiewicz: Mechanizm rozprzestrzeniania się wiosek tematycznych w Polsce [The Spread of Thematic Village Idea in Poland], doi 10.7366/wir032018/09, s. 193–210; Marta Czekaj: Plan sukcesji w gospodarstwie rolnym [Succession Planning in Family Farms], doi 10.7366/wir032018/10, s. 211–228; Bartłomiej Bajan, Wawrzyniec Czubak: Korzyści płynące z integracji poziomej w polskim rolnictwie na przykładzie grup producentów rolnych [The Benefits of Horizontal Integration in Polish Agriculture Exampled by Agricultural Producer Groups], doi 10.7366/wir032018/11, s. 229–242. Recenzje i omówienia Bogdan Klepacki: Recenzja książki Krystyny Krzyżanowskiej, Ekonomiczno-społeczne uwarunkowania innowacji w zespołowym działaniu w rolnictwie [Book review: Economic and Social Determinants of Innovation in Teamwork in Agriculture by Krystyna Krzyżanowska], doi 10.7366/wir032018/12, s. 243–248; Marcin Makowiecki: Z biegiem lat i wydarzeń. Recenzja książki: Andrzej Rosner, Ruta Śpiewak, Edyta Kozdroń, Patrząc na wieś. Sto lat rozwoju polskiej wsi [Book review: Glimpses of the Countryside. One Hundred Years of Polish Countryside by Andrzej Rosner, Ruta Śpiewak, Edyta Kozdroń], doi 10.7366/wir032018/13, s. 249–252. Sto lat rozwoju polskiej wsi Włodzimierz Dzun: Zmiany strukturalne w gospodarstwach rolnych na ziemiach polskich przed odzyskaniem niepodległości [Farm Structure Change in Polish Lands Before the Independence Recovery], doi 10.7366/wir032018/14, s. 253–279. Uwagi: red. naczelny – Mirosław Drygas periodyk wydawany wraz z Instytutem Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Systemy zarządzania objęte procesem normalizacji stanowią jedno z narzędzi, które mogą być wykorzystywane w procesie zarządzania organizacją, a jego użyteczność jest zależna przede wszystkim od kompetencji, umiejętności, doświadczenia i zaangażowania ludzi, którzy z tego narzędzia zechcą skorzystać. Narzędzie to może być i jest wykorzystywane w wielu obszarach aktywności organizacji i może służyć poprawie zarządzania, np. jakością, działalnością środowiskową, bezpieczeństwem informacji, bezpieczeństwem żywności, ryzykiem, bezpieczeństwem i higieną pracy oraz społeczną odpowiedzialnością. Jego popularność znajduje odzwierciedlenie choćby w liczbie przyznanych certyfikatów, znacząco przekraczającej milion, jak w wypadku systemów zarządzania jakością. Powszechność, popularność oraz znaczenie norm we wspomnianych powyżej obszarach stanowiły istotną przesłankę powstania niniejszej publikacji. W każdym z dziesięciu rozdziałów starano się powiązać walory poznawcze z aplikacyjnymi, zakładając, że podręcznik ten będzie użytecznym narzędziem przy wdrażaniu, utrzymywaniu i doskonaleniu omówionych w nim systemów zarządzania, zarówno w organizacjach produkcyjnych, jak i usługowych, dużych i małych, w sektorze publicznym oraz prywatnym. Dlatego też książka powinna zainteresować kadrę kierowniczą tych organizacji, w których zamierza się wdrożyć, wdraża się lub doskonali znormalizowane systemy zarządzania, a także wykładowców i studentów uczelni wyższych, na których w ramach coraz szerszego zakresu przedmiotów problematyka dotycząca tych systemów zarządzania bezpośrednio lub pośrednio jest dokładnie omawiana.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again