Forma i typ
Artykuły
(11)
Książki
(10)
Publikacje dydaktyczne
(7)
Publikacje fachowe
(6)
E-booki
(2)
Dostępność
dostępne
(10)
Placówka
Wypożyczalnia
(10)
Autor
Talaga-Duma Małgorzata
(2)
Baj-Lieder Marta
(1)
Bartczak-Sroka Ewa
(1)
Chmiel Anna
(1)
Ciechowicz Sandra
(1)
Gabryl Jadwiga
(1)
Hyams Edward
(1)
Kagan Franciszek (1932-1994)
(1)
Korczewska Karolina
(1)
Kryńska Wanda
(1)
Lityński Marian
(1)
Majewska Barbara
(1)
Małachowski Antoni
(1)
Nieć Helena
(1)
Nowosielska Bożena
(1)
Pachołek Bogdan
(1)
Piróg Józef
(1)
Pudelski Tadeusz
(1)
Roberts Jonathan (1943- )
(1)
Rosenfeld Christel
(1)
Sobczyńska Ewa
(1)
Sosna Zygmunt
(1)
Studziński Andrzej (1939-1996)
(1)
Szkodziak Jadwiga
(1)
Vogel Matthias
(1)
Woyke Halina
(1)
zbiorowa Praca
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
Kraj wydania
Polska
(23)
Język
polski
(23)
Odbiorca
Przedszkola
(7)
Nauczyciele przedszkoli
(5)
0-5 lat
(1)
Bibliotekarze
(1)
Dzieci
(1)
Klasa 1.
(1)
Nauczyciele nauczania początkowego
(1)
Rodzice
(1)
Szkoły podstawowe
(1)
Temat
Warzywa
(20)
Wychowanie przedszkolne
(8)
Ogrodnictwo
(6)
Owoce
(6)
Odżywianie
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Atlasy chorób i szkodników roślin
(1)
Biblioteki szkolne
(1)
Botanika systematyczna
(1)
Cholewińska-Szkolik, Aniela
(1)
Dziecko w wieku przedszkolnym
(1)
Edukacja prozdrowotna
(1)
Gry i zabawy umysłowe
(1)
Integracja percepcyjno-motoryczna
(1)
Jesień
(1)
Literatura polska
(1)
Owady szkodliwe
(1)
Papieroplastyka
(1)
Perkowska, Aleksandra
(1)
Scenariusze zajęć dla przedszkoli
(1)
Scenariusze zajęć do nauczania początkowego
(1)
Swędrowska, Małgorzata
(1)
Warzywa-kucharstwo i przetwórstwo
(1)
Warzywa-uprawa
(1)
Zabawa
(1)
Zagadki
(1)
Ćwiczenia i zadania do nauczania początkowego
(1)
Temat: dzieło
Uparta kózka
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(7)
Scenariusz zajęć
(5)
Artykuł z czasopisma fachowego
(4)
Artykuł z czasopisma bibliotekarskiego
(2)
Gry i zabawy
(2)
Scenariusze zajęć dla przedszkoli
(2)
Artykuł fachowy
(1)
Dziedzina i ujęcie
Edukacja i pedagogika
(9)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1)
23 wyniki Filtruj
E-book
W koszyku
Tematyka prezentowanych w niniejszym numerze „Ekonomii XXI Wieku” artykułów jest znacznie zróżnicowana, aczkolwiek można je do pewnego stopnia tematycznie pogrupować. Trzy opracowania dotyczą polskiego handlu artykułami spożywczymi ‒ owocami, warzywami i mlekiem ‒ w kontekście przynależności Polski do Unii Europejskiej. F. Kapusta przedstawia zmiany na rynku owoców w Polsce przed akcesją i po przystąpieniu Polski do UE, A. Tarnowska dokonuje interesującej analizy czynników wpływających na konkurencyjność polskiego sektora warzywnego w UE, natomiast A. Kowalska zajęła się oceną udziału Polski w handlu mlekiem i jego przetworami zarówno w krajach unijnych, jak i innych będących odbiorcami tych polskich produktów. Z problematyką unijną związany jest także artykuł P. Kowalskiego. Wykracza on jednak daleko poza relacje handlowe Polski z Unią i traktuje o jej problemach w ogóle ‒ o możliwościach dalszego rozwoju lub dezintegracji w 10 lat po jej największym rozszerzeniu, w którym ‒ jak wiadomo ‒ uczestniczyło 10 państw, w tym również Polska. W pewnym sensie także artykuł M. Balany ma unijne konotacje, ponieważ autor zajmuje się w nim sposobami ograniczania błędów występujących w procesie aplikowania o środki w ramach finansów z funduszy unijnych Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. To mikroekonomiczne ujęcie problemu ma istotne walory utylitarne i może być pomocne dla osób i instytucji ubiegających się o dotacje z tego funduszu. Dwa artykuły, Ł. Ambroziaka i D. Michalak, odnoszą się do sfery finansów. Zawarte w artykule Ł. Ambroziaka analizy mają wymiar makroekonomiczny, a konkretnie dotyczą funkcjonowania rynków finansowych w warunkach ograniczonej racjonalności. Przeciwnie artykuł D. Michalak ‒ jest to mikroekonomiczna analiza dotycząca bardzo specyficznego problemu finansów, tj. konstrukcji instrumentu zabezpieczającego przed niekorzystnym wpływem niekatastroficznego ryzyka gospodarczego wraz z określeniem kierunku wpływu warunków atmosferycznych na przedsiębiorstwa branży energetycznej. Biorąc pod uwagę perspektywę badawczą, podobnie jak poprzednio można przeciwstawić sobie dwa ostatnie artykuły. Artykuł J. Muraka, pt. „Imperializm ekonomii”, ma wysoce ogólny i teoretyczny charakter, podczas gdy artykuł R. Żuryńskiego przedstawia mikroekonomiczny problem, jakim są ekonomiczno-organizacyjne efekty UEFA Euro 2012.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
Celem studiów literaturowych i badań eksperymentalnych, których efektem jest prezentowana książka, była ocena przydatności i możliwości wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa owoców jagodowych jako źródła substancji o korzystnym działaniu żywieniowym w opracowaniu koncepcji innowacyjnego wyrobu ciastkarskiego o podwyższonej wartości żywieniowej. Tego rodzaju badania mogą wzbudzać duże zainteresowanie ze względu na potencjalny korzystny wpływ biologicznie aktywnych substancji na stan zdrowia konsumentów oraz obniżenie ryzyka powstawania niektórych chorób, zwłaszcza nowotworów i chorób układu krążenia. Również postawy i zachowania żywieniowe konsumentów, rozwój rynku innowacji produktowych, możliwość redukcji obciążeń środowiska oraz pełniejsze wykorzystanie surowców stanowią istotne przesłanki do podjęcia takich badań. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że konsumenci są zainteresowani żywnością o cechach prozdrowotnych w segmencie wyrobów cukierniczych suchych. Produkty uboczne przetwórstwa czarnych porzeczek i malin stanowią cenny surowiec bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, substancje o właściwościach przeciwutleniających, błonnik pokarmowy, białka o korzystnym żywieniowo składzie aminokwasowym, sterole. Opracowany innowacyjny produkt z pestkami malin charakteryzował się wysokim i korzystnym żywieniowo składem frakcyjnym błonnika pokarmowego, uprawniającym do zastosowania oświadczenia żywieniowego: „produkt o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego”. Ponadto wyrób cechował się dodatkowymi właściwościami żywieniowymi, m.in. wysoką aktywnością przeciwutleniającą oraz wysoką zawartością związków fenolowych. Eksperymentalne wyroby ciastkarskie z pestkami malin, produktem ubocznym przetwórstwa owoców jagodowych, mogą stanowić ciekawą, innowacyjną propozycję w segmencie żywności funkcjonalnej z punktu widzenia wartości odżywczych i potencjalnych właściwości prozdrowotnych. Wielokierunkowa ocena projektowanych produktów potwierdziła zasadność aplikacji produktów ubocznych w wyrobach ciastkarskich w celu kształtowania ich dodatkowych cech żywieniowych.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej