Form of Work
E-booki
(8)
IBUK Libra
(8)
Książki
(8)
Poradniki i przewodniki
(3)
Artykuły
(2)
Poezja
(1)
Proza
(1)
Status
available
(6)
unavailable
(2)
Branch
Wypożyczalnia
(8)
Author
zbiorowa Praca
(3)
Gortat Mateusz
(2)
Źródlak Małgorzata
(2)
Black Marcin
(1)
Bylinowska Justyna
(1)
Carlsson Sonja (1958- )
(1)
Dawidiuk Irena
(1)
Frączak Małgorzata
(1)
Gottlieb Bill (1953- )
(1)
Greenblatt James
(1)
Habak-Huzior Paulina
(1)
Kasprzyk Agnieszka (tłumacz)
(1)
Kaszuba-Dębska Anna (1975- )
(1)
Kobyłka Agata
(1)
Konińska Grażyna
(1)
Kujawa Maria (psycholog)
(1)
Kuś Paweł
(1)
Lewandowska Agata
(1)
Marczewska Anna (dietetyk)
(1)
Mutter Sonja
(1)
Newidea Natasha
(1)
Oworuszko Monika
(1)
Panek Edyta
(1)
Tarkowska Justyna
(1)
Wydawnictwo Esprit
(1)
Zacker Christina
(1)
Łuszczyńska Aleksandra (1971- )
(1)
Year
2020 - 2021
(5)
2010 - 2019
(9)
2000 - 2009
(3)
Time Period of Creation
2001-
(5)
Country
Poland
(17)
Language
Polish
(17)
Audience Group
6-8 lat
(2)
Dzieci
(2)
0-5 lat
(1)
Chorzy
(1)
Rodzice
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(2)
Subject
Celiakia
(5)
Dieta bezglutenowa
(4)
Suplementy diety
(2)
Dieta niskocholesterolowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta spalająca tłuszcz
(1)
Dieta żywieniowa
(1)
Dietetyka
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko
(1)
Dziecko przewlekle chore
(1)
Leczenie
(1)
Mindfulness
(1)
Młodzież
(1)
Nadwaga
(1)
Odżywianie
(1)
Osoby z ADHD
(1)
Otyłość
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Zespół ADHD
(1)
Subject: time
2001-
(1)
Genre/Form
Poradnik
(3)
Przepisy kulinarne
(2)
Broszura
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Wiersze
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(4)
Kulinaria
(1)
18 results Filter
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
All copies are currently on loan: sygn. 44552 (1 egz.)
No cover
Article
In basket
Book
In basket
Co je Jan? : i dlaczego nie ciastko? / tekst i ilustracje: Justyna Tarkowska. - [Warszawa] : celiakia.pl, [2020]. - [28] stron : ilustracje ; 18x18 cm.
Rok wydania na podstawie wpływu egzemplarza obowiązkowego.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 46133 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
All copies are currently on loan: sygn. 37079 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 46134 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 46136 (1 egz.)
No cover
Article
In basket
Book
In basket
(Terapia)
Bibliografia strony 271-298. Indeksy.
Streszczenie angielskie
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 40562 (1 egz.)
Book
In basket
Zapraszamy do zapoznania się z Poradnikiem, w którym piszemy: o czym powinniśmy porozmawiać z wychowawcą i dyrekcją szkoły, jak sprawdzić szkolną stołówkę, czy możliwy jest bezglutenowy obiad w szkole, jak przekazać informacje o diecie dziecka jego kolegom i koleżankom oraz ich rodzicom, aby potrafili i nie bali się ugościć naszego bezglutenowca, jakie są zasady bezpiecznego przygotowywania bezglutenowych posiłków, jak pomóc dziecku wyjechać na zieloną szkołę lub wycieczkę, co zapakować do śniadaniówki naszego ucznia. Ten podstawowy pakiet informacji będziemy sukcesywnie poszerzać o nowe materiały dla rodziców i szkoły. Chcielibyśmy, aby coraz więcej szkół w Polsce było przyjaznych dzieciom na diecie bezglutenowej. Będziemy się starać nawiązać w tej kwestii współpracę z odpowiednimi instytucjami, ale niewiele uda się zmienić bez pracy u podstaw, pomiędzy rodzicami dzieci z celiakią a ich nauczycielami. Wierzymy głęboko, że kropla drąży skałę. Dlatego apelujemy do wszystkich rodziców – nie bójcie się mówić o celiakii i diecie bezglutenowej, przekazujcie materiały edukacyjne najbliższemu otoczeniu swojego dziecka, uczcie empatii. [nota wydawcy]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 46135 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 46095 (1 egz.)
E-book
In basket
Temat: Oxy dieta ; Odchudzanie ; Dieta w cukrzycy ; Dieta nocna ; Jak zmniejszyć apetyt ; Dieta cud ; Dieta kapuściana ; Dieta 1000 kcal ; Dieta rozłączna ; Jedzenie ; Dieta soutch beach ; Dieta aztecka ; Dieta w miażdżycy ; Dieta niskotłuszczowa ; Dieta niskocholesterolowa ; Dieta kwaśniewskiego ; Dieta tłusta ; Dieta Atkinsa ; Dieta kopenhaska ; Dieta w menopauzie ; Dieta dla cukrzyków ; Dieta przodków ; Jak schudnąć ; Dieta śródziemnomorska ; Dieta montiniak ; Dieta montyniaca ; Dieta kreteńska ; Dieta w astmie oskrzelowej ; Dieta indeksu glikemicznego ; Dieta montinjak ; Dieta w ciąży ; Dieta cukrzycowa ; Dieta z indeksem glikemicznym ; Gruba ; Chudnąć ; Dieta montignac ; Jojo ; Dieta w przekwitaniu ; Schudnąć ; Dieta Lecha Tkaczyka ; Dieta białkowa ; Dieta proteinowa ; Skuteczna dieta ; Cudowne diety ; Nadwaga ; Otyłość ; Dieta LCHF ; Dieta w chorobie ; Dieta w osteoporozie ; Dieta paleo ; Dieta funkcjonalna ; Dieta na poprawę pamięci ; Zbędne kilogramy ; Dieta oczyszczająca ; Dieta paleolityczna ; Dieta niskowęglowodanowa ; Otyłość brzuszna ; Skuteczne diety ; Dieta 50:50 ; Dieta 50 na 50 ; Dieta udowodniona naukowo ; Dieta naprzemienna ; Dieta w dojrzewaniu ; Dieta rozdzielna ; Efekt yoyo ; Efekt jojo ; Dietetyczne ; Diety przepisy ; Dobra dieta niskokaloryczna ; Odchudzić ; Otyły ; Redukcja wagi ; Yo-yo ; Zdrowa dobra skuteczna dieta ; Zrzucić kilogramy ; Gruby ; Otyła ; Dieta bezglutenowa ; Dieta lekkostrawna ; Dieta norweska ; Dieta redukcyjna ; 1500 kcal ; Dieta wegańska ; Dr budwig ; Tabletki odchudzające ; Dieta zgodna z grupą krwi ; Dieta bananowa ; Dieta dukana ; Dieta wegetariańska ; Dieta optymalna ; Naturhouse ; Tabletki na odchudzanie ; Herbata na odchudzanie ; Atlas diet ; Kalkulator diety ; Dieta szwedzka ; Dieta Gersona ; Dieta 5:2 dr. Mosleya ; Dieta 1500 kcal ; Ćwiczenia odchudzające ; Dieta jabłkowa ; Dieta niskohistaminowa ; Dieta oxy ; Dieta trzustkowa ; Dieta dr budwig ; Dieta bezglutenowa przepisy ; Chcę schudnąć ; Jak skutecznie schudnąć ; Jak szybko schudnąć ; Jak schudnąć w tydzień ; Jak schudnąć w miesiąc ; Jak schudnąć w kilka dni ; Jak schudnąć zdrowo ; Jak zrzucić brzuch ; Jak zrzucić oponkę ; Jak odchudzić uda ; Jak zrzucić zbędne kilogramy ; Sposób na odchudzanie ; Dieta w astmie ; Dieta hipolipemiczna ; Szybka dieta ; Dieta głodówkowa ; Dieta tasiemcowa ; Dieta aktorów ; Dieta gwiazd ; Diety gwiazd ; Jestem gruby ; Jestem gruba ; Jestem otyly ; Jestem otyła ; Potrawy ; Dieta witalna ; Diety ; Dieta chlorofilowa ; Dieta Montignaca ; Dieta niskosodowa ; Dieta przy bolesnych miesiączkach ; Dieta przy pms ; Dieta
Dowiedz się, jakie diety skutecznie odchudzają, redukują nadwagę i likwidują otyłość, a które mogą być groźne dla zdrowia lub to tylko zabieg marketingowy. Opinie i wnioski na bazie doświadczeń tysięcy osób z 40. dietami! Jeśli masz dość zastanawiania się, które diety naprawdę redukują nadwagę (w tym likwidują otyłość) sięgnij po realne doświadczenia tysięcy „dietujących” osób, które powiedzą Ci co w końcu okazało się dla nich skuteczne (lub wręcz przeciwnie!). W publikacji opisano wnioski i opinie w odniesieniu do 40. diet lub tzw. „diet”. Przy okazji dowiedz się, skąd bierze się nadwaga lub otyłość oraz co ludzie o tym myślą. A jeśli interesują Cię prawdziwe historie walki z nadwagą lub otyłością i prawdziwa skuteczność poszczególnych diet (postrzegana przez osoby, które je stosowały)... ... TA KSIĄŻKA JEST DLA CIEBIE! I jeśli chcesz wiedzieć... * jak nie dać się nabrać na slogany reklamowe; * co naprawdę działa i w jakich sytuacjach; * jak uniknąć efektu jo-jo * jaką walkę z nadwagą stoczyły setki osób i jak wreszcie pozbyły się problemu... ... TA KSIĄŻKA JEST DLA CIEBIE Nie szukaj po ciemku! Posłuchaj innych, którzy przeszli już długą drogę doświadczeń i teraz mówią ci, co masz robić, żeby osiągnąć wreszcie sukces w walce z nadwagą! Publikacja nie zawiera typowych opisów składników poszczególnych diet i harmonogramów ich stosowania (informacje te można łatwo znaleźć w internecie). Autorzy skupiają się raczej na zestawieniu wniosków i opinii wielu ludzi, którzy testowali różne diety i na własnym przykładzie wypowiadają się na temat ich skuteczności. Zapraszamy do lektury. DOTYCHCZASOWE PUBLIKACJE serii "!ALE HISTORIE!": * "JEGO ZDRADA. Prawdziwe historie, wnioski, opinie, porady..." * "JEJ ZDRADA. Prawdziwe historie, wnioski, opinie, porady..." * "ROZWÓD. WALKA O MAJĄTEK I DZIECI. Prawdziwe historie, wnioski, opinie, porady..." * "INTERCYZA A PODZIAŁ MAJĄTKU. Prawdziwe historie, wnioski, opinie, porady..." * "KTÓRE DIETY NAPRAWDĘ DZIAŁAJĄ. Prawdziwe historie, wnioski, opinie, porady..." "!ALE HISTORIE!" - Nr 1 taka SERIA WYDAWNICZA! Seria wydawnicza "!ALE HISTORIE!" to nowa formuła prezentowania trudnych spraw i stosunków międzyludzkich (często bardzo osobistych i wstydliwych). Na bazie tysięcy autentycznych historii "z życia wziętych", autorzy prezentują często szokujące prawdziwe historie i relacje uzupełnione ich wnioskami, komentarzami i poradami. Znajdziemy tu też cenne wskazówki setek osób, które bolesne doświadczenia mają już za sobą i pokazują konsekwencje dokonanych kiedyś życiowych wyborów. To nieocenione źródło praktycznej wiedzy, co należy, a czego nie wolno robić, gdy określone sytuacje dotkną nas samych. Niniejsza publikacja dotyczy bolesnego tematu zdrady partnerskiej, gdy stroną niewierną jest mężczyzna...
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Co jeść, aby schudnąć? Czy kawa rozpuszczalna jest szkodliwa? Czy powinniśmy wykluczyć jakieś produkty z naszego jadłospisu? Czy żywność ekologiczna jest naprawdę zdrowsza? Zazwyczaj myślimy, że wpisanie w wyszukiwarkę internetową podobnych zapytań rozwiąże większość naszych dylematów. Wątpliwości jednak zaczynają wtedy narastać. Pojawia się wiele sprzecznych informacji i opinii. Nie zawsze te, które znajdują się na pierwszych miejscach wyświetlonych przez wyszukiwarkę, są rzeczywiście wiarygodne. Bardzo często za doradzanie innym zabierają się celebryci lub osoby bez przygotowania dietetycznego. Umiejętnie korzystają oni z narzędzi promocji, ale opierają się na błędnych informacjach lub półprawdach. Jak nie dać się oszukać? Autorka, bazując na rzetelnych badaniach, rozprawia się z powszechnymi mitami na temat poszczególnych produktów, suplementów, popularnych diet czy sposobów odżywiania. Wnioski ujmuje w postaci prostych rekomendacji, co jeść, a czego unikać. Dzięki tej książce każdy będzie mógł w sposób racjonalny, z korzyścią dla zdrowia, podejmować codzienne decyzje o swoim żywieniu. Dr Justyna Bylinowska, prowadząca i twórca portalu dla dietetyków Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Stopień naukowy uzyskała w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Autorka licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
W niniejszym numerze czasopisma „Nauki Inżynierskie i Technologie” zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszej pracy jest ocena wiedzy i nawyków żywieniowych osób aktywnych fizycznie. Badani, chociaż wykazali się wiedzą teoretyczną na temat prawidłowego odżywiania i zdają sobie sprawę z jego znaczenia, jednakże nie spożywają posiłków regularnie, dokonują wyboru suplementów diety przypadkowo i niewłaściwie zarządzają gospodarką wodno-elektrolitową. Kolejne dwie prace były prezentowane na II konferencji naukowo-turystycznej zorganizowanej pod patronatem JM Rektora UE we Wrocławiu prof. dr. hab. Andrzeja Kalety dotyczącej produktów turystycznych podwyższających jakość usług turystycznych „Czynniki determinujące jakość pracy przewodnickiej” (Wrocław 2017). Dotyczyły charakterystyki sektora turystycznego pod względem wprowadzanych innowacji w zakresie żywienia turystów (żywność ekologiczna, dietetyczna, prozdrowotna, regionalna oraz kuchnia modernistyczna) oraz tego, w jaki sposób konsumenci postrzegają jakość posiłków serwowanych przez lokale świadczące usługi gastronomiczne kierowane do zmotoryzowanych podróżnych. W ostatnim opracowaniu autorzy przedstawili aktualny stan wiedzy na temat perspektyw uprawy borówki wysokiej w Polsce z punktu widzenia uwarunkowań ekonomicznych oraz walorów żywieniowo-zdrowotnych tych owoców i możliwości ich wykorzystania w przetwórstwie. W tym celu określono efektywność plantacji borówki wysokiej i czas zwrotu nakładów poniesionych w tym zakresie. Redaktor czasopisma – prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów – zachęca do zapoznania się z ww. pracami oraz sięgnięcia po książkę autorstwa Małgorzaty Wiśniewskiej zatytułowaną Kultura bezpieczeństwa żywności. Istota i narzędzia pomiaru.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Zdrowe i smaczne jedzenie to najlepsza rzecz, jaką możesz podarować swoim jelitom. W dzisiejszych czasach jelita nie mają lekko… Niewłaściwa dieta, stres, pośpiech, nadużywanie leków – to wszystko powoduje, że z dnia na dzień są coraz bardziej osłabione. Potem zaczynają się problemy: zespół jelita drażliwego, nietolerancja FODMAP, zespół SIBO. A może cierpisz na celiakię lub nieszczelne jelito? Łatwo pogubić się w gąszczu zalewających nas zewsząd wskazówek i informacji. Ta książka uporządkuje twoją wiedzę i wskaże możliwe przyczyny dolegliwości. Dowiesz się z niej, co jeść, by czuć się lepiej. Jak się odżywiać, by złagodzić częste dolegliwości jelitowe? Kiedy błonnik jest wskazany, a kiedy trzeba go ograniczać? Co nam daje dobra mikroflora jelitowa i jak o nią dbać? Jak pozbyć się dokuczliwych zaparć bez przyjmowania leków? Jak postępować w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych (np. nietolerancji glutenu, fruktozy, laktozy czy FODMAP)? Przepisy na smaczne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu dania odpowiednie w różnych zaburzeniach jelitowych.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Spis treści: 1. Wpływ zanieczyszczenia powietrza na płodność 2. Otyłość a niedobór witaminy D 3. Wpływ związku mikroflory jelitowej z dietą ketogeniczną na zdrowie Czasopismo Naukowe „Nauki Przyrodnicze i Medyczne” (ENG: Journal of Life and Medical Sciences) jest kontynuacją czasopisma Nauki Przyrodnicze. Czasopismo wydawane jest nieprzerwanie od 2013 roku przez Stowarzyszenie Młodych Naukowców. W latach 2013-2018 czasopismo było klasyfikowane w wykazie czasopism punktowanych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z liczbą 2 punktów. Po zmianie w prawie od 2019 roku czasopismo posiada 5 punktów. Ideą czasopisma jest umożliwienie publikacji prac oryginalnych oraz przeglądowych przygotowanych przez młodych adeptów nauki (studentów działających w kołach naukowych, doktorantów, młodych pracowników nauki). Publikacja w czasopiśmie jest bezpłatna. Wszystkie nadesłane artykuły są recenzowane z zachowaniem najwyższych standardów określonych przez Komitet do spraw Etyki Publikacyjnej (COPE – Committee on Publication Ethics). Tematyka: szeroko rozumiane nauki przyrodnicze i medyczne (biologia, chemia, technologia żywności, dietetyka, żywienie, biogeografia, zootechnika, ogrodnictwo, rolnictwo, ekologia, inne zbliżone).
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Spis treści: 3-12. Rola nadziei u osób chorych onkologicznie The role of hope in patients with cancer Paweł Ciszek 13-21. Konsekwencje zdrowotne zanieczyszczenia powietrza Maria Całka, Paweł J. Pawlica 22-32. Charakterystyka najzdrowszych diet na świecie Characteristics of the healthiest diets in the world Karolina Nowosad 33-38. Jakość artykułów w Wikipedii dotyczących zagadnień mikrobiologicznych i parazytologicznych The quality of Wikipedia articles regarding concepts in the field of microbiology and parasitology Dominik Maciej Matusiak Czasopismo Naukowe „Nauki Przyrodnicze i Medyczne” (ENG: Journal of Life and Medical Sciences) jest kontynuacją czasopisma Nauki Przyrodnicze. Czasopismo wydawane jest nieprzerwanie od 2013 roku przez Stowarzyszenie Młodych Naukowców. W latach 2013-2018 czasopismo było klasyfikowane w wykazie czasopism punktowanych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z liczbą 2 punktów. Po zmianie w prawie od 2019 roku czasopismo posiada 5 punktów. Ideą czasopisma jest umożliwienie publikacji prac oryginalnych oraz przeglądowych przygotowanych przez młodych adeptów nauki (studentów działających w kołach naukowych, doktorantów, młodych pracowników nauki). Publikacja w czasopiśmie jest bezpłatna. Wszystkie nadesłane artykuły są recenzowane z zachowaniem najwyższych standardów określonych przez Komitet do spraw Etyki Publikacyjnej (COPE – Committee on Publication Ethics). Tematyka: szeroko rozumiane nauki przyrodnicze i medyczne (biologia, chemia, technologia żywności, dietetyka, żywienie, biogeografia, zootechnika, ogrodnictwo, rolnictwo, ekologia, inne zbliżone).
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
W niniejszym zeszycie zamieszczono pięć artykułów naukowych oraz recenzję pod-ręcznika akademickiego Chemia Żywności, pracy zbiorowej pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego i Hanny Staroszczyk. W pierwszym artykule porównano parametry tekstury skrzepu kwasowego z mleka pasteryzowanego i mleka mikrofiltrowanego. Skonfrontowano ich podstawowy skład chemiczny oraz pH. Stwierdzone wyższe parametry tekstury skrzepu kwasowego z mleka pasteryzowanego w stosunku do skrzepu kwasowego z mleka mikrofiltrowanego autorzy tłumaczą większą zawartością białka oraz potencjalnych interakcji zdenaturowanych białek serwatkowych z kazeiną, indukowanych ogrzewaniem w czasie pasteryzacji. Drugi artykuł informuje o rozbieżnościach w racjach pokarmowych pacjentów wybranego szpitala w Wielkopolsce względem normy w ciągu roku. Brak zbilansowania zawartości składników odżywczych w całodziennych racjach pokarmowych pacjentów, zawyżana zawartość tłuszczu, zawartość węglowodanów, wapnia i wita-miny C poniżej normy, przy równoczesnym zawyżeniu zawartości witaminy A i żelaza to przykłady dużej niefrasobliwości tych, którzy odpowiadają za jakość posiłków dla powracających do zdrowia pacjentów. Trzeci artykuł ukazuje wstępne wyniki badań nad selekcją szczepów grzybów z rodzaju Rhizopus, które potencjalnie znajdą zastosowanie w produkcji kwasu fumarowego w podłożach zawierających glicerol odpadowy. Ustalono zakresy temperatur oraz optymalne pH dla wzrostu grzybni większości szczepów w obecności glicerolu i glukozy w podłożu hodowlanym. Zaobserwowano także zmiany w stopniu wykorzystania glicerolu do syntezy kwasu fumarowego w ciągu siedmiodniowej hodowli.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Pojęcie stylu życia jest socjologicznym pojęciem trudnym do zdefiniowania. Przyjęty styl życia silnie wpływa na przyjęte zachowania zdrowotne. Szczególnie zachowania zdrowotne nabyte w okresie dziecięcym i młodzieńczym mają szczególne znaczenie w dorosłym życiu. W okresie dzieciństwa dochodzi do kształtowania i utrwalania postaw zdrowotnych (Wagner, Banaszkiewicz i in. 2015), które wraz ze zdobytą wiedzą i nabywanymi umiejętnościami wpływają na charakter postaw zdrowotnych w dorosłym życiu. Znaczący wpływ na kształtowanie prawidłowej postawy zdrowotnej w dzieciństwie ma środowisko rodzinne. Zgodnie z danymi WHO aż 75% potrzeb jest zaspokajanych przez jednostkę w środowisku domowym. Zachowania prozdrowotne nabywane w domu są to głównie czynności związane z higieną osobistą, psychiczną i otoczenia, podstawowym sposobem odżywiania, stosowaniem używek, organizacją czasu wolnego i aktywności fizycznej, przestrzeganiem zaleceń lekarskich oraz korzystaniem z badań profilaktycznych (Bednarek i Bednarz 2013). Zachowania zdrowotne są wyznaczane również przez kontekst społeczny i kulturowy. Często praktyki zdrowotne nie są wynikiem zamierzonych zachowań, a jedynie wynikają z ogólnie przyjętych norm społecznych (RomanowskaTołłoczko 2011). Wypracowana postawa zdrowotna jest integralną częścią procesu socjalizacji jednostki. Według koncepcji M. Lalonde styl życia bezpośrednio determinuje zdrowie jednostki (Wagner, Banaszkiewicz i in. 2015), a do czynników warunkujących zdrowie zalicza się: czynniki biologiczne (genetyczne), środowisko zewnętrzne, styl życia, oraz efekty medyczne (Romanowska-Tołłoczko 2011). Styl życia znacząco wpływa na rozwój fizyczny, oraz funkcjonowanie psychospołeczne (Humeniuk, Dąbska i in. 2018), jest ściśle związany z codziennymi zachowaniami, specyficznymi dla danej jednostki lub zbiorowości. Determinują go czynniki społeczno-kulturowe, oraz osobiste cechy jednostek (RomanowskaTołłoczko 2011). Styl życia jest kształtowany w oparciu o wzorce dostarczane przez otoczenie.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again