Form of Work
Artykuły
(3)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje fachowe
(3)
E-booki
(1)
IBUK Libra
(1)
Książki
(1)
Proza
(1)
Status
available
(1)
Branch
Wypożyczalnia
(1)
Author
Baj-Lieder Marta
(1)
Bukowińska Agnieszka
(1)
Głowińska Anita
(1)
Kozłowska Beata
(1)
Łozińska Maja
(1)
Year
2020 - 2022
(4)
2010 - 2019
(1)
Time Period of Creation
2001-
(4)
Country
Poland
(5)
Language
Polish
(5)
Audience Group
Nauczyciele przedszkoli
(3)
Przedszkola
(2)
0-5 lat
(1)
Dzieci
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(1)
Subject
Gotowanie
(4)
Wychowanie przedszkolne
(3)
Odżywianie
(2)
Dziadkowie i wnuki
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kicia Kocia
(1)
Koty
(1)
Kucharze
(1)
Metoda projektów
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Zmysły
(1)
Genre/Form
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(3)
Scenariusz zajęć
(2)
Opowiadania i nowele
(1)
Domain
Edukacja i pedagogika
(3)
5 results Filter
Book
In basket
Kicia Kocia gotuje / napisała i zilustrowała Anita Głowińska. - Poznań : Harbor Point Media Rodzina, copyright 2010. - [24] strony : ilustracje kolorowe ; 19 cm.
Dla dzieci od lat 2 do 6.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 45984 (1 egz.)
Article
In basket
E-book
In basket
„Historia Polskiego smaku” opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej – obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich. Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again