Form of Work
Książki
(1043)
Artykuły
(637)
Publikacje naukowe
(158)
Publikacje fachowe
(145)
Publikacje dydaktyczne
(83)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(24)
E-booki
(19)
IBUK Libra
(19)
Poezja
(15)
Proza
(12)
Publikacje popularnonaukowe
(12)
Publikacje informacyjne
(4)
Albumy i książki artystyczne
(3)
Dramat (rodzaj)
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Status
available
(1037)
unavailable
(7)
Branch
Wypożyczalnia
(1044)
Author
Wyka Kazimierz (1910-1975)
(20)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(19)
Wykurz Urszula
(19)
Markiewicz Henryk (1922-2013)
(16)
Cyran Maria
(11)
Jakubowski Jan Zygmunt (1909-1975)
(11)
Janion Maria (1926-2020)
(10)
Małochleb Paulina
(10)
Tyl Marzena
(10)
zbiorowa Praca
(10)
Burkot Stanisław
(9)
Kudyba Wojciech (1965- )
(9)
Hutnikiewicz Artur (1916-2005)
(8)
Matusiak Barbara
(8)
Bortnowski Stanisław (1935-2014)
(7)
Bula Danuta
(7)
Nawrocki Rafał
(7)
Podraza-Kwiatkowska Maria (1926- )
(7)
Starnawski Jerzy (1922-2012)
(7)
Zając Michał (1964- )
(7)
Bibliografia
(6)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(6)
Chrzanowski Ignacy (1866-1940)
(6)
Czachowska Jadwiga (1922-2013)
(6)
Grzeszczuk Stanisław (1934-1999)
(6)
Kawyn Stefan (1904-1968)
(6)
Korczak Janusz (1878?-1942)
(6)
Kostrzewa Joanna
(6)
Krzemińska Joanna
(6)
Larek Michał
(6)
Maciąg Włodzimierz
(6)
Matuszewski Ryszard (1914-2010)
(6)
Wróblewski Maciej (1968- )
(6)
Żmigrodzka Maria (1922-2000)
(6)
Żółkiewski Stefan (1911-1991)
(6)
Baczewski Antoni
(5)
Bartol Izabella
(5)
Bąk Dorota
(5)
Eustachiewicz Lesław (1913-1998)
(5)
Goliński Zbigniew (1925-2008)
(5)
Kleiner Juliusz
(5)
Kolbuszewski Jacek
(5)
Konopnicka Maria
(5)
Kruszyńska Elżbieta
(5)
Maciąg Beata
(5)
Nowicka Olga
(5)
Ożóg Stanisław
(5)
Sporek Paweł
(5)
Stępień Marian
(5)
Zakrzewska-Okrojek Agata
(5)
Ziomek Jerzy (1924-1990)
(5)
Zubrzycka Elżbieta (1954- )
(5)
Banaś Bernardyna
(4)
Borowy Wacław (1890-1950)
(4)
Francuz Aleksandra
(4)
Hernas Czesław (1928-2003)
(4)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(4)
Kochanowski Jan (1530-1584)
(4)
Kostkiewiczowa Teresa (1936- )
(4)
Kowalczykowa Alina
(4)
Krupa Bartłomiej
(4)
Kulczycka-Saloni Janina
(4)
Kulczycka-Saloni Janina (1912-1998)
(4)
Lewandowicz-Nosal Grażyna (1963- )
(4)
Lewin Aleksander (1915-2002)
(4)
Libera Zdzisław (1913-1998)
(4)
Marzec Anna
(4)
Molicka Maria
(4)
Nowel Ewa
(4)
Obraz
(4)
Papuzińska Joanna (1939- )
(4)
Pelc Janusz (1930-2005)
(4)
Pigoń Stanisław
(4)
Przymuszała Beata
(4)
Rozprawy Literackie
(4)
Skrzypczak-Walkowiak Bogna
(4)
Szałagan Alicja
(4)
Waksmund Ryszard (1950- )
(4)
Witkowska Alina
(4)
Wysłouch Seweryna (1940- )
(4)
Zabierowski Stefan (1940- )
(4)
Żabicki Zbigniew (1930-1970)
(4)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(4)
Bachórz Józef (1934- )
(3)
Balcerzan Edward (1937- )
(3)
Bartelski Lesław M (1920-2006)
(3)
Bartelski Lesław Marian
(3)
Brodzka-Wald Alina (1929-2011)
(3)
Bukowski Kazimierz
(3)
Błoński Jan (1931-2009)
(3)
Chrząstowska Bożena (1929- )
(3)
Cieślikowski Jerzy (1916-1977)
(3)
Dernałowicz Maria
(3)
Detko Jan (1931-1979)
(3)
Diduszko Hanna
(3)
Dziechcińska Hanna
(3)
Gronek Barbara
(3)
Gruchała Janusz Stanisław (1954- )
(3)
Górski Konrad
(3)
Heck Dorota (1962- )
(3)
Year
2020 - 2022
(96)
2010 - 2019
(664)
2000 - 2009
(86)
1990 - 1999
(222)
1980 - 1989
(285)
1970 - 1979
(235)
1960 - 1969
(77)
1950 - 1959
(32)
1940 - 1949
(3)
1920 - 1929
(1)
Time Period of Creation
2001-
(410)
1901-2000
(36)
1989-2000
(29)
1945-1989
(25)
1801-1900
(3)
1918-1939
(3)
1939-1945
(3)
1601-1700
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
Country
Poland
(1701)
Language
Polish
(1699)
German
(1)
Audience Group
Nauczyciele języka polskiego
(145)
Szkoły podstawowe
(44)
Studenci
(38)
Szkoły średnie
(33)
Bibliotekarze
(17)
Klasa 8.
(17)
Gimnazja
(15)
Szkoły ponadpodstawowe
(13)
Szkoły ponadgimnazjalne
(9)
Klasa 3.
(8)
Klasa 7.
(6)
Literaturoznawcy
(6)
Nauczyciele
(6)
Nauczyciele nauczania początkowego
(6)
Klasa 2.
(4)
Biblioterapeuci
(3)
Klasa 1.
(3)
Klasa 6.
(3)
Dzieci
(2)
Klasa 5.
(2)
Nauczyciele szkół średnich
(2)
Rodzice
(2)
Szkoły wyższe
(2)
0-5 lat
(1)
Klasa 4.
(1)
Nauczanie początkowe
(1)
Przedszkola
(1)
Szkoły ponadgimnazjalna
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(33)
Subject
Literatura polska
(1060)
Język polski
(250)
Literatura
(181)
Tematy i motywy
(139)
Język polski (przedmiot szkolny)
(117)
Poezja
(82)
Literatura dziecięca polska
(67)
Biografie indywidualne
(61)
Pisarze polscy
(61)
Romantyzm
(45)
Literatura dla dzieci
(44)
Powieść
(43)
Poezja polska
(36)
Analiza i interpretacja
(30)
Holocaust
(30)
Literatura dla młodzieży
(29)
Metody nauczania
(28)
Teoria literatury
(27)
Literatura młodzieżowa polska
(26)
Polska
(26)
Biografie
(25)
Sienkiewicz, Henryk (1846-1916)
(23)
Żeromski, Stefan (1864-1925)
(23)
Krytyka literacka
(22)
Mickiewicz Adam
(22)
Opowiadania i nowele
(22)
Dziecko
(21)
Miłość
(21)
Kobieta
(20)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(20)
Promocja czytelnictwa
(19)
Żydzi
(18)
Kultura
(17)
Literatura dziecięca
(17)
Dzieciństwo
(16)
Iwaszkiewicz, Jarosław (1894-1980)
(16)
Mickiewicz, Adam
(16)
Film
(15)
Dzieci
(14)
Sztuka
(14)
Śmierć
(14)
Antologie
(13)
Lektura szkolna
(13)
Młoda Polska
(13)
Oświecenie
(13)
Podróżnictwo
(13)
Sienkiewicz, Henryk
(13)
Wartość
(13)
Kochanowski Jan
(12)
Norwid Cyprian Kamil
(12)
Pozytywizm
(12)
Przysposobienie biblioteczne
(12)
Encyklopedie
(11)
Korczak, Janusz
(11)
Powieść polska
(11)
Prus Bolesław
(11)
Conrad, Joseph (1857-1924)
(10)
Czytelnictwo dzieci
(10)
Czytelnictwo dziecięce
(10)
Edytorstwo
(10)
Krasiński, Zygmunt (1812-1859)
(10)
Literatura dla dzieci i młodzieży
(10)
Literaturoznawstwo
(10)
Postać literacka
(10)
Różewicz, Tadeusz (1921-2014)
(10)
Stylistyka
(10)
"Przedwiośnie"
(9)
Barok
(9)
Dramat (gatunek literacki)
(9)
Herbert, Zbigniew
(9)
Kochanowski, Jan (1530-1584)
(9)
Krytyka literacka polska
(9)
Lem, Stanisław
(9)
Literatura angielska
(9)
Materiały pomocnicze dla szkół ponadgimnazjalnych
(9)
Rej, Mikołaj (1505-1569)
(9)
Renesans
(9)
Schulz, Bruno
(9)
Uczucia
(9)
Wpływ i recepcja
(9)
"Lalka"
(8)
Antropologia społeczna
(8)
Białoszewski, Miron (1922-1983)
(8)
Fantastyka
(8)
Filozofia
(8)
Komizm
(8)
Kraszewski, Józef Ignacy (1812-1887)
(8)
Księgarstwo
(8)
Literatura romantyzmu
(8)
Literatura staropolska
(8)
Matura
(8)
Muzyka
(8)
Nagroda Nobla
(8)
Norwid, Cyprian Kamil
(8)
Pamiętniki polskie
(8)
Starość
(8)
Słowacki Juliusz
(8)
Wychowanie
(8)
"Konrad Wallenrod"
(7)
Adaptacja filmowa
(7)
Subject: work
Ballady i romanse
(6)
Wesele
(4)
Felix, Net i Nika oraz Gang Niewidzialnych Ludzi
(3)
Fraszki
(3)
Bajki
(2)
Balladyna
(2)
Czarny młyn
(2)
Lalka
(2)
Pan Tadeusz
(2)
Petit Prince
(2)
Pokot (film)
(2)
Prowadź swój pług przez kości umarłych
(2)
Przedwiośnie
(2)
Quo vadis
(2)
Rebelia
(2)
Sklepy cynamonowe
(2)
Trylogia
(2)
A ta dudka z zielonej wierzbiny
(1)
Akademia Pana Kleksa
(1)
All the bright places
(1)
Amelia i Kuba
(1)
Ania z Zielonego Wzgórza
(1)
Asiunia
(1)
Bajka
(1)
Ballada o kapciach
(1)
Bankructwo małego Dżeka
(1)
Baśń o wężowym sercu albo Wtóre słowo o Jakóbie Szeli
(1)
Biblia
(1)
Bogurodzica
(1)
Bohater literatury dziecięcej i młodzieżowej z okresu PRL-u
(1)
Bolało jeszcze bardziej
(1)
Book thief
(1)
Bóg zapłacz
(1)
Catcher in the rye
(1)
Chłopiec jeziorny
(1)
Ciemno, prawie noc
(1)
Co dzień
(1)
Cudzoziemka
(1)
Cuore
(1)
Cyklon
(1)
Człowiek z Marsa
(1)
Drach
(1)
Dywizjon 303
(1)
Dziady
(1)
Dziennik
(1)
Dziennik pisany nocą
(1)
Dzienniki gwiazdowe
(1)
Dziesięć stron świata
(1)
Fault in our stars
(1)
Ferdydurke
(1)
Franciszka
(1)
Gdy rozum śpi
(1)
Gerusalemme liberata
(1)
Gospel according to the Son
(1)
Granica
(1)
Great Gatsby
(1)
Harda
(1)
Heban
(1)
Hiob 1957
(1)
Historia o czarownicach
(1)
Hobbit, or there and back again
(1)
Inni ludzie
(1)
Inny świat
(1)
Inwokacja
(1)
Ja jestem Żyd z Wesela
(1)
Jechać do Lwowa
(1)
Jeżeli jesteś
(1)
Jeżeli porcelana, to wyłącznie taka
(1)
Kajko i Kokosz
(1)
Karuzela z madonnami
(1)
Katarynka
(1)
Kicia Kocia w Afryce
(1)
Kontynenty (czasopismo ; Londyn)
(1)
Kordian
(1)
Krzyżacy
(1)
Królowa
(1)
Książka twarzy
(1)
Kuszenie św. Antoniego
(1)
Latarnik
(1)
Laur olimpijski
(1)
Lawa (film ; 1989)
(1)
Ludzie dla początkujących
(1)
Lądowanie rinowirusów
(1)
Madame Bovary
(1)
Master i Margarita
(1)
Match footballowy
(1)
Mendel Gdański
(1)
Miasteczko Ostatnich Westchnień
(1)
Moja Przyjaciółka (czasopismo)
(1)
Monachomachia
(1)
Moralność pani Dulskiej
(1)
Most nad Missisipi
(1)
Mrs Dalloway
(1)
Na krótko
(1)
Na wsi
(1)
Najwyższa góra świata
(1)
Niepewność
(1)
Noc mleczna
(1)
O psie, który jeździł koleją
(1)
Oda
(1)
Subject: time
1901-2000
(241)
2001-
(203)
1801-1900
(84)
1945-1989
(69)
1989-2000
(47)
1918-1939
(39)
1501-1600
(21)
1701-1800
(21)
1939-1945
(20)
1601-1700
(18)
1401-1500
(15)
1301-1400
(11)
1201-1300
(10)
1001-1100
(7)
901-1000
(7)
1101-1200
(6)
1914-1918
(4)
1901-1914
(3)
1801-
(2)
1900-2000
(2)
400-301 p.n.e.
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
101-200
(1)
1701-
(1)
1878-1879
(1)
1901-
(1)
1918-1989
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
2001-0
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
601-700
(1)
801-900
(1)
Subject: place
Polska
(57)
Ameryka Południowa
(2)
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(2)
Afryka
(1)
Bliski Wschód
(1)
Budapeszt (Węgry)
(1)
Etiopia
(1)
Francja
(1)
Hiszpania
(1)
Japonia
(1)
Kujawy
(1)
Mazowsze
(1)
Mrągowo (woj. warmińsko-mazurskie)
(1)
Nowa Sól (woj. lubuskie)
(1)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(1)
Oświęcim (woj. małopolskie)
(1)
Petersburg (Rosja)
(1)
Poznań (woj. wielkopolskie)
(1)
Warszawa
(1)
Wielka Brytania
(1)
Wielkopolska
(1)
Wietnam
(1)
Wilno (Litwa ; okręg)
(1)
Wisła (woj. śląskie, pow. cieszyński, gm. Wisła ; okolice)
(1)
Wrocław (woj. dolnośląskie ; okolice)
(1)
Włochy
(1)
Zgorzelec (woj. dolnośląskie)
(1)
Genre/Form
Artykuł z pracy zbiorowej
(138)
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(130)
Artykuł problemowy
(127)
Literatura polska
(94)
Artykuł z czasopisma fachowego
(69)
Artykuł z czasopisma bibliotekarskiego
(65)
Scenariusz zajęć
(52)
Opracowanie
(38)
Antologia
(37)
Ćwiczenia i zadania
(21)
Praca zbiorowa
(15)
Wiersze
(14)
Wywiad dziennikarski
(13)
Artykuł z czasopisma filologicznego
(11)
Artykuł fachowy
(10)
Literatura dziecięca polska
(10)
Monografia
(9)
Esej
(8)
Literatura
(7)
Powieść
(7)
Bibliografia
(6)
Biografia
(6)
Materiały pomocnicze
(6)
Poezja polska
(6)
Felieton
(5)
Literatura podróżnicza polska
(5)
Opowiadania i nowele
(5)
Proza polska
(5)
Słownik biograficzny
(5)
Księga pamiątkowa
(4)
Powieść polska
(4)
Publicystyka
(4)
Publicystyka polska
(4)
Szkice literackie polskie
(4)
Encyklopedia
(3)
Literatura dziecięca
(3)
Sprawdziany i testy
(3)
Utwory sceniczne dla dzieci
(3)
Artykuł z czasopisma naukowego
(2)
Dramat (gatunek literacki)
(2)
Karty pracy ucznia
(2)
Literatura ludowa polska
(2)
Literatura młodzieżowa polska
(2)
Literatura polsko-łacińska
(2)
Literatury europejskie
(2)
Pamiętniki polskie
(2)
Pieśń ludowa polska
(2)
Podręcznik
(2)
Poezja
(2)
Raport
(2)
Relacja z podróży
(2)
Relacja z wydarzenia
(2)
Scenariusze zajęć
(2)
Analiza i interpretacja
(1)
Artykuł monograficzny
(1)
Artykuł naukowy
(1)
Artykuł publicystyczny
(1)
Artykuł wstępny
(1)
Badania
(1)
Bajka i baśń afrykańska
(1)
Bajka i baśń polska
(1)
Bibliografia osobowa
(1)
Druki muzyczne
(1)
Dzienniki
(1)
Film
(1)
Film polski
(1)
Grafika polska
(1)
Gry edukacyjne
(1)
Informator
(1)
Książki dla najmłodszych
(1)
Lektura z opracowaniem
(1)
Listy
(1)
Literatura baroku
(1)
Literatura chrześcijańska
(1)
Literatura dla dzieci
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura kobieca
(1)
Literatura renesansu
(1)
Literatura sowizdrzalska
(1)
Literatura włoska
(1)
Literatura średniowieczna
(1)
Literatury afrykańskie
(1)
Malarstwo europejskie
(1)
Malarstwo polskie
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Melodia z tekstem podłożonym
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Piosenka dziecięca polska
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Powieść poetycka
(1)
Program nauczania
(1)
Proza
(1)
Przyczynek
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Rap
(1)
Recenzja
(1)
Recenzja literacka
(1)
Recenzja naukowa
(1)
Relacja
(1)
Reportaż fabularny
(1)
Domain
Literaturoznawstwo
(387)
Edukacja i pedagogika
(217)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(47)
Historia
(28)
Kultura i sztuka
(24)
Socjologia i społeczeństwo
(14)
Psychologia
(7)
Filozofia i etyka
(6)
Etnologia i antropologia kulturowa
(5)
Językoznawstwo
(5)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(3)
Media i komunikacja społeczna
(3)
Nauka i badania
(2)
Hobby i czas wolny
(1)
Informatyka i technologie informacyjne
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Religia i duchowość
(1)
1701 results Filter
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 31801 (1 egz.)
No cover
Article
In basket
"Ona mi pierwsza pokazała księżyc..." / Jolanta Kowalczykówna. W: Wychowanie w Przedszkolu. 1996, nr 4, s. 210-213. - 1996.
Matka - tematem literatury dziecięcej.
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 4958 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 7290 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 15613 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 35041 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 23285 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 8 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 34216 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 1136 (1 egz.)
Book
In basket
Streszczenie: Motywy i symbole eucharystyczne (procesja, msza św., komunia, wiatyk) obecne są bardzo wyraźnie w inspirowanej chrześcijaństwem polskiej literaturze ostatnich 150 lat
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 33933 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
(Biblioteka Filologii Polskiej. Seria B)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 23222 (1 egz.)
No cover
Article
In basket
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 25925 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 2291 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 22253 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 18961 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Polacy i Niemcy. Posłannictwo książek / Karl Dedecius. - Kraków : Wydawnictwo Literackie, 1973. - 138,/5/ s. : tabl.12,il.,portr. ; 17 cm.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 15952 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 32205 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again