Form of Work
E-booki
(3)
IBUK Libra
(3)
Książki
(1)
Status
available
(1)
Branch
Wypożyczalnia
(1)
Author
zbiorowa Praca
(3)
Prost Edmund
(1)
Year
2010 - 2019
(3)
1980 - 1989
(1)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Subject
Higiena żywności
(1)
Mięso
(1)
Weterynaria
(1)
4 results Filter
No cover
Book
In basket
Higiena mięsa : podręcznik akademicki / Edmund Prost. - Wyd. 2 popr. i uzup. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Rolne i Leśne, 1985. - 479,[1] s. : ilustracje,wykr. ; 25 cm.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 26891 (1 egz.)
E-book
In basket
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszego opracowania była ocena wiedzy kształcącej się młodzieży o opakowaniach aktywnych i inteligentnych. Stwierdzono, że 21,3% uczniów szkół średnich oraz 52,5% studentów posiada wiedzę o tych innowacyjnych opakowaniach. Obie badane grupy chciałyby, aby opakowania te stopniowo były wprowadzane na rynek, pragnęłyby także otrzymywać pełną informację o tym, jaką funkcję spełniają one w odniesieniu do danego produktu i czy zapakowany w nie produkt jest bezpieczny. W drugim artykule przedstawiono znaczenie systemu identyfikowalności w funkcjonowaniu wybranego przedsiębiorstwa branży mięsnej i zapewnieniu bezpieczeństwa surowca mięsnego oraz jego wysokiej jakości. Kolejne dwie prace dotyczyły oceny przygotowania studentów kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji (ZIIP) na Wydziale Inżynieryjno-Ekonomicznym UE we Wrocławiu do rozmów kwalifikacyjnych oraz ich oceny oferty dydaktycznej. Redaktor NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów zachęca do zapoznania się z opracowaniami oraz do sięgnięcia po książkę autorstwa Andrzeja Szymonika i Daniela Chudzika zatytułowaną Logistyka nowoczesnej gospodarki magazynowej.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Kolejny numer Nauk Inżynierskich i Technologii oddany zostanie do rąk czytelnika w okresie letniego wypoczynku, kiedy chętniej sięgamy po dobry kryminał czy inną pasjonującą pozycję beletrystyczną. Jest to czas zmiany, ale też poszukiwań nowych wrażeń i odkrywania nowych miejsc. Prace zamieszczone w bieżącym wydaniu naszego czasopisma nie są wprawdzie beletrystyką, ale zawierają elementy nowe, które mogą nas zaciekawić i zainspirować. Elementy nowatorskie, innowacyjne, znajdziemy w pierwszym opracowaniu dotyczącym opakowań inteligentnych oraz szóstym dotyczącym wpływu barierowości opakowania na cechy sensoryczne mięśni indyków pakowanych w atmosferze modyfikowanej. Podróżując po świecie na pewno zaczniemy poszukiwać tego rodzaju opakowań lub produktów pakowanych dodatkowo w atmosferze MAP. Fascynację pracą eksperymentalną na skomplikowanych urządzeniach mechanicznych może rozbudzić lektura drugiej publikacji, w której zapoznać się możemy z procesem kutrowania i jego wpływem na jakość farszu i gotowego produktu. W czwartym opracowaniu staniemy oko w oko z suszarką rozpyłową i mikroskopem elektronowym, aby prześledzić właściwości fizyczne waniliowych aromatów proszkowych. Tych, którzy nie wyobrażają sobie wypoczynku bez dobrego jedzenia, usatysfakcjonować może artykuł trzeci opisujący sery podpuszczkowe dojrzewające i ana-logi sera. Pasjonaci historii, którzy przy każdej okazji podkreślają, że dzięki niej możemy z lepszym rezultatem prognozować przyszłość, na pewno zainteresują się publikacją piątą i siódmą, które odpowiednio traktują o przetwórstwie mięsa w Polsce oraz o stanie przemysłu spożywczego na Dolnym Śląsku. Ostatnia praca, na temat związków fluoroorganicznych, uświadamia nam, jak ważne jest dbanie o środowisko, jeżeli chcemy w nim bezpiecznie żyć oraz wypoczywać. Ci z Państwa, którzy uważają się za ludzi renesansu XXI w. powinni sięgnąć do nowej pozycji książkowej dającej wgląd w zagadnienia towaroznawstwa surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
W prezentowanym kwartalniku NIT 2(17) zamieszczono siedem artykułów nauko-wych. Problematyka zeszytu jest bardzo szeroka – od nanocebulek, poprzez błędy żywieniowe młodzieży, pakowanie mięsa drobiowego w modyfikowanej atmosfe¬rze, zastosowanie antocyjanów i właściwości, otrzymywanie i zastosowanie hemi¬celulaz, po suszenie ziół i przypraw. Pomimo okresu urlopowego Redakcja NIT nie potrafi zupełnie zapomnieć o swoich czytelnikach, autorach prac oraz recenzentach. Ze swojej strony staramy się, aby wymagania redakcyjne względem publikacji zamieszczanych w NIT były zbieżne z zasadami przyjętymi w innych polskich i zagranicznych czasopismach. Dlatego prosimy Autorów oraz Recenzentów o baczne śledzenie „Wskazówek dla autorów” zamieszczonych na stronie internetowej Wydawnictwa UE; staramy się je doskonalić, a zatem będą się tam pojawiać informacje o ewentualnych zmianach. Redaktor Naczelny NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again