Form of Work
Artykuły
(12)
Książki
(5)
Publikacje fachowe
(3)
E-booki
(2)
IBUK Libra
(2)
Status
available
(4)
unavailable
(1)
Branch
Wypożyczalnia
(5)
Author
Dorna Robert
(2)
zbiorowa Praca
(2)
Bołsanowski Bolesław
(1)
Chołost Halina
(1)
Cyran Maria
(1)
Domalewski Adam
(1)
Grzegorz Walczak
(1)
Kijowski Andrzej (1928-1985)
(1)
Kostrzewa Joanna
(1)
Kłodowska Katarzyna
(1)
Legeżyńska Anna (1951- )
(1)
Libera Antoni (1949- )
(1)
Lucas Wojciech
(1)
Maciąg Włodzimierz (1925-2012)
(1)
Mrożek Sławomir (1930-2013)
(1)
Oficyna Literacka Noir sur Blanc
(1)
Pawliszak L
(1)
Staszewska Danuta (?-1995 )
(1)
Szurczak Anna
(1)
Tyl Marzena
(1)
Witek Janina
(1)
Wydawnictwo Literackie
(1)
Wydawnictwo Pedagogiczne ZNP
(1)
Year
2020 - 2021
(3)
2010 - 2019
(12)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(1)
Time Period of Creation
2001-
(3)
Country
Poland
(20)
Language
Polish
(20)
Audience Group
Klasa 8.
(2)
Nauczyciele języka polskiego
(2)
Szkoły podstawowe
(2)
Szkoły ponadpodstawowe
(1)
Subject
Mrożek, Sławomir (1930-2013)
(14)
Literatura polska
(4)
Mrożek, Sławomir
(4)
"Tango"
(3)
Iwaszkiewicz, Jarosław (1894-1980)
(3)
Język polski (przedmiot szkolny)
(3)
Kruczkowski, Leon (1900-1962)
(3)
Borowski, Tadeusz (1922-1951)
(2)
Breza, Tadeusz (1905-1970)
(2)
Broniewski, Władysław (1897-1962)
(2)
Bunt
(2)
Gałczyński, Konstanty Ildefons (1905-1953)
(2)
Gombrowicz, Witold (1904-1969)
(2)
Jastrun, Mieczysław (1903-1983)
(2)
Język polski
(2)
Konwicki, Tadeusz (1926-2015)
(2)
Pisarze polscy
(2)
"Emigranci"
(1)
"Garbus"
(1)
"Krawiec"
(1)
"Lord Jim"
(1)
"Ulisses"
(1)
Andrzejewski, Jerzy (1909-1983)
(1)
Baczyński, Krzysztof Kamil (1921-1944)
(1)
Białoszewski, Miron (1922-1983)
(1)
Bibliografia
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Brandys, Kazimierz (1916-2000)
(1)
Brecht, Bertolt (1898-1956)
(1)
Brzechwa, Jan (1900-1966)
(1)
Bunsch Karol
(1)
Camus, Albert (1913-1960)
(1)
Cicha noc (film)
(1)
Conrad, Joseph (1857-1924)
(1)
Czytelnictwo
(1)
Dygat, Stanisław (1914-1978)
(1)
Dąbrowska, Maria (1889-1965)
(1)
Edukacja filmowa
(1)
Egzamin ósmoklasisty
(1)
Emigracja polityczna
(1)
Emigracja zarobkowa
(1)
Faulkner, William (1897-1962)
(1)
Gor'kij, Maksim (1868-1936)
(1)
Grochowiak, Stanisław (1934-1976)
(1)
Grodzieńska Stefania
(1)
Groteska
(1)
Hemingway, Ernest (1899-1961)
(1)
Herbert, Zbigniew (1924-1998)
(1)
Hłasko, Marek (1934-1969)
(1)
Joyce, James (1882-1941)
(1)
Konopnicka, Maria (1842-1910)
(1)
Korzeniowski, Józef (1797-1863)
(1)
Kresy
(1)
Krzyżówki (gry)
(1)
Lem, Stanisław (1921-2006)
(1)
Leśmian, Bolesław (1877-1937)
(1)
Malraux, André (1901-1976)
(1)
Mann, Thomas (1875-1955)
(1)
Materiały pomocnicze dla szkół ponadgimnazjalnych
(1)
Maâkovskij, Vladimir Vladimirovič (1893-1930)
(1)
Meissner Janusz
(1)
Miłosz, Czesław (1911-2004)
(1)
Morcinek, Gustaw (1891-1963)
(1)
Parandowski, Jan (1895-1978)
(1)
Parnicki, Teodor (1908-1988)
(1)
Pawlikowska-Jasnorzewska, Maria (1891-1945)
(1)
Plakat
(1)
Przyboś, Julian (1901-1970)
(1)
Rolleczek Natalia
(1)
Rusinek Michał
(1)
Różewicz, Tadeusz (1921-2014)
(1)
Samozwaniec Magdalena
(1)
Sienkiewicz, Henryk
(1)
Stereotyp
(1)
Strug, Andrzej (1871-1937)
(1)
Strumph Wojtkiewicz Stanisław
(1)
Symbole
(1)
Szaniawski, Jerzy (1886-1970)
(1)
Szmaglewska Seweryna
(1)
Sztaudynger Jan
(1)
Słonimski, Antoni (1895-1976)
(1)
Tuwim, Julian (1894-1953)
(1)
Wańkowicz, Melchior (1892-1974)
(1)
Wesele
(1)
Wiechecki Stefan
(1)
Wierzyński, Kazimierz (1894-1969)
(1)
Wiktor Jan
(1)
Witkiewicz Stanisław Ignacy
(1)
Witkiewicz, Stanisław Ignacy (1885-1939)
(1)
Zdolności
(1)
Šolohov, Mihail Aleksandrovič (1905-1984)
(1)
Żukrowski, Wojciech (1916-2000)
(1)
Subject: work
Emigranci
(1)
Quo vadis
(1)
Subject: time
2001-
(2)
Genre/Form
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(3)
Artykuł z czasopisma filologicznego
(2)
Scenariusz zajęć
(2)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Domain
Edukacja i pedagogika
(3)
Kultura i sztuka
(2)
Literaturoznawstwo
(1)
20 results Filter
No cover
Article
In basket
Jak starzeje się Mrożek / Anna Legeżyńska // POLONISTYKA. - 1995, nr 7, s. 501-502.
No cover
Article
In basket
No cover
Article
In basket
No cover
Article
In basket
No cover
No cover
Book
In basket
No cover
Article
In basket
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
All copies are currently on loan: sygn. 42997 (1 egz.)
No cover
Article
In basket
Drama w rytmie "Tanga" Sławomira Mrożka / Pawliszak L // POLONISTYKA. - 1992, nr 6, s. 351.
Streszczenie: Propozycja metodyczna dla klasy IV szkoły średniej. Konspekty lekcji.
No cover
Book
In basket
Temat: Literatura polska - historia - 20 w ; Mrożek, Sławomir (1930-2013) - twórczość ; Leśmian, Bolesław (1877-1937) - twórczość ; Tuwim, Julian (1894-1953) - twórczość ; Słonimski, Antoni (1895-1976) - twórczość ; Wierzyński, Kazimierz (1894-1969) - twórczość ; Pawlikowska-Jasnorzewska, Maria (1891-1945) - twórczość ; Broniewski, Władysław (1897-1962) - twórczość ; Gałczyński, Konstanty Ildefons (1905-1953) - twórczość ; Jastrun, Mieczysław (1903-1983) - twórczość ; Przyboś, Julian (1901-1970) - twórczość ; Baczyński, Krzysztof Kamil (1921-1944) - twórczość ; Białoszewski, Miron (1922-1983) - twórczość ; Iwaszkiewicz, Jarosław (1894-1980) - twórczość ; Dąbrowska, Maria (1889-1965) - twórczość ; Gombrowicz, Witold (1904-1969) - twórczość ; Andrzejewski, Jerzy (1909-1983) - twórczość ; Parnicki, Teodor (1908-1988) - twórczość ; Breza, Tadeusz (1905-1970) - twórczość ; Borowski, Tadeusz (1922-1951) - twórczość ; Lem, Stanisław (1921-2006) - twórczość ; Hłasko, Marek (1934-1969) - twórczość ; Żukrowski, Wojciech (1916-2000) - twórczość ; Witkiewicz Stanisław Ignacy - twórczość literacka - analiza ; Szaniawski, Jerzy (1886-1970) - twórczość ; Kruczkowski, Leon (1900-1962) - twórczość ; Korzeniowski, Józef (1797-1863) - twórczość ; Mann, Thomas (1875-1955) - twórczość ; Maâkovskij, Vladimir Vladimirovič (1893-1930) - twórczość ; Gor'kij, Maksim (1868-1936) - twórczość ; Brecht, Bertolt (1898-1956) - twórczość ; Camus, Albert (1913-1960) - twórczość ; Malraux, André (1901-1976) - twórczość ; Joyce, James (1882-1941) - twórczość ; "Ulisses" ; Faulkner, William (1897-1962) - twórczość ; Hemingway, Ernest (1899-1961) - twórczość ; Šolohov, Mihail Aleksandrovič (1905-1984) - twórczość ; Miłosz, Czesław (1911-2004) - twórczość ; Konwicki, Tadeusz (1926-2015) - twórczość
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 29877, 28968, 28967 (3 egz.)
E-book
In basket
W pierwszym okresie na łamach „Prac Polonistycznych” ukazywały się zarówno prace literaturoznawcze, jak językoznawcze; zarówno rozprawy naukowe, jak materiały dydaktyczne i sprawozdawczo-kronikarskie. Pismo miało wówczas – zgodnie z założeniami redakcji – charakter w znacznej mierze lokalny – prezentowało dorobek łódzkiego środowiska polonistycznego i neofilologicznego. Po wojnie, nie przestając pełnić funkcji forum środowiska macierzystego, zyskiwało z każdym wydanym tomem coraz większy zasięg oddziaływania i coraz mocniejszą pozycję ogólnopolską. Na łamach „Prac Polonistycznych” pojawiały się (i pojawiają) debiuty naukowe, nierzadko tak wybitnych później uczonych jak Maria Janion i Maria Żmigrodzka. Publikują tu wybitni przedstawiciele nauki o literaturze z całego kraju. W wyniku stopniowych przemian „Prace” stały się pismem o profilu literaturoznawczym. Materiały zawarte w poszczególnych tomach wnoszą istotny wkład do rozwoju polskiego literaturoznawstwa, wykorzystywane są też w dydaktyce uniwersyteckiej i szkolnej.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Temat: Triumf słabszych ; Wiersz ; Cudowność ; Biografia ; Podmiot ; Bruno Schulz ; Historia teatru ; Katastrofizm ; Jerzy Ficowski ; Litwa ; Historia muzyki ; Antropologia literatury ; Galicja ; Talent ; Literatura polska XIX wieku ; Poezja ; Romantyzm ; Tożsamość ; Stefan Napierski ; „Dziennik Wileński” ; Grafomania ; Klasycy ; Parnas literacki ; Talent pisarski ; Twórczość przekładowa ; Uniwersytet Wileński ; Wierszomania ; Borkowski Leszek Dunin ; Idee ; Manifest romantyczny ; Prasa (XIX w.) ; Korespondencja literacka ; Improwizacja ; Paul Barz ; Peter Shaffer ; Spiró Gyōrgy ; Nadawca liryczny ; Pisanie o pisaniu ; Skrzypek Opętany ; Pierrot i Kolombina ; Dramat mimiczny ; Mitokrytyka ; Kazimierz Wyka ; Dwugłos o Schulzu ; Brud ; Kryształowy pałac ; Międzywojenna krytyka literacka ; Poczet królów polskich ; Wczesnonowożytna literatura szwedzka ; Etyka cnót ; Historia recepcji ; Bajki La Fontaine’a ; Bajki polskie ; Bajki romskie ; Uniwersalność ; Związki interetniczne ; Aleksander N. Afanasjew ; Myślenie ; Bolesław Leśmian ; Poezja polska XX wieku ; Zachodni nihilizm ; Ubiektywizacja ; Śmierć Boga ; Wojciech Mier ; Życie towarzyskie XVIII wieku ; Moralność kobiet ; Salony ; Opowiadania Sławomira Mrożka ; Karol Edmund Chojecki (Charles Edmond) ; Literatura francuska XIX wieku ; Emmanuel Desurvire ; Polonica zagraniczne ; Nota o książce ; Archiwum ; Egzystencjalizm ; Higiena ; Metapoezja ; Sławomir Mrożek ; Przekład ; Wilno ; Edycja ; Stanisław Kostka Potocki ; Baśń ; Krytyka literacka ; Dramat XX wieku ; Tekst ; Gilbert Durand ; Zdziwienie ; Atrybucja ; Zło ; Język ; Czystość
Pierwszy rocznik „Prac Polonistycznych ukazał się w Łodzi w 1937 roku, z inicjatywy wybitnych humanistów związanych z Wolną Wszechnicą (ze Stefanią Skwarczyńską na czele). Pismo na trwałe związało się z Łodzią i regionem, ale od początku było periodykiem o charakterze ogólnopolskim. Po wojnie, nie przestając pełnić funkcji forum środowiska macierzystego, zyskiwało z każdym wydanym tomem coraz większy zasięg oddziaływania i coraz mocniejszą pozycję ogólnopolską. Przyjęto i konsekwentnie realizowano zasadę, aby publikować w kolejnych rocznikach artykuły literaturoznawców z rozmaitych ośrodków i środowisk, oraz aby byli to najlepsi specjaliści w zakresie danej problematyki. W ciągu ponad siedemdziesięciu lat istnienia „Prace Polonistyczne” zyskały uznanie i wysoką rangę ze względu na to, że każdy rocznik w zgodnej opinii badaczy wydatnie wzbogacał wiedzę o rodzimej literaturze. Rozprawy opublikowane w „Pracach Polonistycznych” weszły w dziesiątkach pozycji do podstawowej bibliografii każdej epoki literackiej i każdej dziedziny literaturoznawstwa. Od blisko dwudziestu lat redakcja „Prac Polonistycznych” (najpierw pod kierunkiem Krystyny Poklewskiej, a od ponad dekady — Wiesława Pusza) nadaje tomom charakter monograficzny. Ukazały się roczniki poświęcone dorobkowi autorskiemu: Z. Herberta, J. Słowackiego, J. Tuwima, wydano tomy tematyczne: Przypomnienia i promocje; U zbiegów stuleci; Zaskoczenia; „Jakaż to nuża wisi nade mną”, czyli w okowach ciała i duszy; Romantycy — fantastyka — podróż; Tobie — teraz. W kręgu literackich ofiarowań; Z powodu okoliczności, pod wpływem chwili; Pory dnia, pory roku; Potomność i potomkowie. Zapisać się w pamięci, zapisać się w nazwisku; Jak literat z literatem. Słowem i czynem, na tak i na nie; Z warsztatów badaczy literatury oświecenia. Aktualia. W ostatnich latach pismo wzbogaciło się o nowe działy; do „Rozpraw i artykułów” doszły „Edycje”, „Na marginesach lektur” i „Przekłady”. W roku 2014 planowany jest tom: Talent i umiejętności w literackiej potrzebie. Wszystkie publikowane artykuły mają charakter naukowy. Każdy z publikowanych artykułów ma angielską wersję tytułu oraz streszczenie w języku angielskim. Od rocznika 2012 tomy zawierają indeks nazwisk.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again