Forma i typ
Artykuły
(5)
Publikacje naukowe
(5)
Książki
(4)
E-booki
(2)
IBUK Libra
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(4)
Placówka
Wypożyczalnia
(4)
Autor
Arrieta Marie-Claire (1978- )
(1)
Binder Anna
(1)
Czerwińska-Rydel Anna (1973- )
(1)
Fidecki Wiesław
(1)
Finlay B. Brett (1959- )
(1)
Gensler-Buraczyńska Anna (1987- )
(1)
Gortat Mateusz
(1)
Konturek Stanisław (1931- ). Fizjologia człowieka
(1)
Konturek Stanisław (1931-2019)
(1)
Krok Dariusz (1969- )
(1)
Kłosowski Michał (psycholog)
(1)
Makowska Agnieszka
(1)
Nowak Anna
(1)
Rudnik Agata
(1)
Sienkiewicz Zofia
(1)
Woynarowski Marek (nauki medyczne)
(1)
Wysokiński Mariusz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(6)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(11)
Język
polski
(11)
Odbiorca
0-5 lat
(1)
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Rodzice
(1)
Temat
Choroby układu pokarmowego
(3)
Jakość życia
(3)
Układ pokarmowy
(3)
Chorzy na nowotwory
(2)
Dobrostan psychiczny
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Antybiotyki
(1)
Bakterie
(1)
Broszura
(1)
Brzuch
(1)
Ból
(1)
Celiakia
(1)
Chemioterapia
(1)
Choroby przewlekłe
(1)
Choroby przewodu pokarmowego
(1)
Choroby układu moczowego
(1)
Choroby wątroby
(1)
Chorzy
(1)
Ciąża
(1)
Cukrzycy
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko
(1)
Dziecko przewlekle chore
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Gruczoły dokrewne
(1)
Hormony
(1)
Mikrobiom człowieka
(1)
Nadwaga
(1)
Nosiciele HIV
(1)
Nowotwory układu pokarmowego
(1)
Odżywianie
(1)
Opieka długoterminowa
(1)
Pielęgniarstwo
(1)
Postawy
(1)
Radioterapia
(1)
Radzenie sobie ze stresem
(1)
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS)
(1)
Rozmnażanie
(1)
Sens życia
(1)
Stwardnienie rozsiane
(1)
Trawienie (fizjologia)
(1)
Wirusowe zapalenie wątroby
(1)
Życie codzienne
(1)
Życie towarzyskie
(1)
Żywienie pozajelitowe
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Artykuł z pracy zbiorowej
(3)
Artykuł przeglądowy
(1)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Poradnik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Raport z badań
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(7)
Psychologia
(3)
11 wyników Filtruj
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Bilansowanie diety dziecka z alergią pokarmową / Anna Nowak // WYCHOWANIE W PRZEDSZKOLU. - 2016, nr 6, s.41-43.
Książka
W koszyku
Mniam! : co w brzuchu burczy / Anna Czerwińska-Rydel ; ilustracje: Anna Gensler. - Poznań : Papilon, © 2023. - [30] stron : ilustracje ; 31 cm.
(Wiem i Ja : wszystko o brzuchu)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 48108 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Fizjologia człowieka / Stanisław Konturek ; t. 5)
Na stronie redakcyjnej copyright 2000.
Indeks.
Podręcznik dla studentów wydziałów medycznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 47950 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce błędna nazwa autora, prawidłowa: B. Brett Finlay. Na okładce podtytuł: nowy sposób na zdrowie twojego dziecka : ciąża, poród, dzieciństwo.
Bibliografia na stronach 327-[335].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45898 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45975 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Pszenżyto uprawne (X Triticosecale Wittmack) jest syntetycznym mieszańcem międzyrodzajowym, powstałym w wyniku skrzyżowania pszenicy (Triticum) i żyta (Secale). Ze względu na wysokie plonowanie i niewielkie wymagania uprawowe cieszy się ono dużą popularnością, szczególnie w Polsce, która jest największym producentem tego zboża na świecie. Pomimo zainteresowania pszenżytem zboże to nadal jest słabo poznane, a w konsekwencji nie jest w pełni wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Celem niniejszej pracy było określenie wpływu cech odmianowych ziarna pszenżyta i zastosowanych procesów technologicznych na właściwości fi zykochemiczne otrzymanych produktów oraz wskazanie na tej podstawie optymalnych możliwości wykorzystania ziarna pszenżyta do produkcji żywności, w tym żywności prozdrowotnej. Materiał doświadczalny stanowiło ziarno dziesięciu współcześnie uprawianych w Polsce odmian pszenżyta, ziarno pszenicy ciastkowej i chlebowej oraz żyta. Analizowano skład chemiczny ziarna, zawartość wybranych substancji o charakterze prozdrowotnym oraz cechy technologiczne mąki pszenżytniej zarówno metodami klasycznymi, jak i nowo opracowanymi testami. Badano także stabilność cech technologicznych ziarna wybranych odmian pszenżyta. Z mąki pszenżytniej wytworzono pieczywo metodą bezpośrednią i pośrednią z wykorzystaniem kultur starterowych LV2 oraz babki biszkoptowe i ciastka kruche, których cechy porównano z tradycyjnymi produktami pszennymi. Z całoziarnowej kaszki pszenżytniej wytworzono ekstrudaty. Analizowano wpływ cech odmianowych oraz zmiennych parametrów ekstruzji na właściwości fi zykochemiczne ekstrudatów pszenżytnich i zawartość w nich substancji prozdrowotnych i antyodżywczych. Określono również wpływ procesu ekstruzji na przebieg trawienia i wskaźnik wykorzystania białka netto ekstrudatów pszenżytnich. Ziarno niektórych odmian pszenżyta obecnie uprawianych w Polsce wykazuje cechy surowców zbożowych odpowiednich do produkcji pieczywa, babek biszkoptowych i kruchych ciastek, a także całoziarnowych produktów ekstrudowanych. Zastosowanie procesu ekstruzji do przetwórstwa pszenżyta pozwala w pełni wykorzystać jego potencjał prozdrowotny, a wartość odżywcza uzyskanych ekstrudatów zależy od warunków ekstruzji.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
W koszyku
Spis treści: 1. Wpływ zanieczyszczenia powietrza na płodność 2. Otyłość a niedobór witaminy D 3. Wpływ związku mikroflory jelitowej z dietą ketogeniczną na zdrowie Czasopismo Naukowe „Nauki Przyrodnicze i Medyczne” (ENG: Journal of Life and Medical Sciences) jest kontynuacją czasopisma Nauki Przyrodnicze. Czasopismo wydawane jest nieprzerwanie od 2013 roku przez Stowarzyszenie Młodych Naukowców. W latach 2013-2018 czasopismo było klasyfikowane w wykazie czasopism punktowanych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z liczbą 2 punktów. Po zmianie w prawie od 2019 roku czasopismo posiada 5 punktów. Ideą czasopisma jest umożliwienie publikacji prac oryginalnych oraz przeglądowych przygotowanych przez młodych adeptów nauki (studentów działających w kołach naukowych, doktorantów, młodych pracowników nauki). Publikacja w czasopiśmie jest bezpłatna. Wszystkie nadesłane artykuły są recenzowane z zachowaniem najwyższych standardów określonych przez Komitet do spraw Etyki Publikacyjnej (COPE – Committee on Publication Ethics). Tematyka: szeroko rozumiane nauki przyrodnicze i medyczne (biologia, chemia, technologia żywności, dietetyka, żywienie, biogeografia, zootechnika, ogrodnictwo, rolnictwo, ekologia, inne zbliżone).
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej