Form of Work
Artykuły
(10)
Książki
(5)
E-booki
(1)
IBUK Libra
(1)
Status
available
(5)
Branch
Wypożyczalnia
(5)
Author
Binkiewicz-Kołodziej Danuta
(1)
Bujnicki Tadeusz (1933- )
(1)
Chynczewska-Hennel Teresa
(1)
Grzeszczuk Stanisław (1934-1999)
(1)
Górski Konrad (1895-1990)
(1)
Instytut Wydawniczy "Pax"
(1)
Koc Krzysztof
(1)
Korolko Mirosław (1935-2006)
(1)
Kubicka-Czekaj Barbara
(1)
Lewandowska Barbara
(1)
Maciejek Alicja
(1)
Malak Waldemar
(1)
Nieznanowski Stefan (1933- )
(1)
Nocoń Halina
(1)
Nowak-Dłużewski Juliusz (1893-1972)
(1)
Ogólnopolski Ośrodek Sztuki dla Dzieci i Młodzieży (Poznań )
(1)
Smuszkiewicz Antoni (1938- )
(1)
Starnawski Jerzy (1922-2012)
(1)
Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne
(1)
Wyrębek Krystyna
(1)
zbiorowa Praca
(1)
Year
2010 - 2019
(11)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(2)
1970 - 1979
(2)
Country
Poland
(16)
Language
Polish
(16)
Subject
Sienkiewicz, Henryk (1846-1916)
(12)
Język polski
(4)
Konkursy szkolne
(3)
Literatura polska
(3)
Sienkiewicz, Henryk (1846-1916). W pustyni i w puszczy
(2)
"Ballady i romanse"
(1)
"Bogurodzica"
(1)
"Dziady"
(1)
"Granica"
(1)
"Kordian"
(1)
"Lalka"
(1)
"Odprawa posłów greckich"
(1)
"Pan Tadeusz"
(1)
"Pożegnanie z Marią"
(1)
"Serwus, madonna"
(1)
"Treny"
(1)
"Wesele"
(1)
"Śluby panieńskie"
(1)
Bajka i baśń
(1)
Barok
(1)
Bibliografia osobowa
(1)
Dygasiński, Adolf (1839-1902)
(1)
Filiologia polska
(1)
Grzymała-Siedlecki, Adam (1876-1967)
(1)
Kapuściński, Ryszard (1932-2007)
(1)
Kasprowicz, Jan (1860-1926)
(1)
Kitowicz, Jędrzej (1728-1804)
(1)
Kochanowski, Jan (1530-1584)
(1)
Kossak, Zofia (1889-1968)
(1)
Krasicki, Ignacy (1735-1801)
(1)
Krasiński, Zygmunt (1812-1859)
(1)
Kraszewski, Józef Ignacy (1812-1887)
(1)
Leśmian, Bolesław (1877-1937)
(1)
Lindgren, Astrid (1907-2002)
(1)
Literatura
(1)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(1)
Mowa potoczna
(1)
Niemcewicz, Julian Ursyn (1758-1841)
(1)
Norwid Cyprian Kamil
(1)
Nowak-Dłużewski, Juliusz (1893-1972)
(1)
Orzeszkowa, Eliza (1841-1910). Dziurdziowie
(1)
Pedagogika zabawy
(1)
Poezja polska
(1)
Polska
(1)
Prus, Bolesław (1847-1912)
(1)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(1)
Przyboś Julian
(1)
Przysposobienie biblioteczne
(1)
Rej, Mikołaj (1505-1569)
(1)
Reymont, Władysław Stanisław (1867-1925)
(1)
Rostworowski, Karol Hubert (1877-1938)
(1)
Różewicz, Tadeusz (1921-2014)
(1)
Sienkiewicz, Henryk (1846-1916). Trylogia
(1)
Sztuka
(1)
Sztuka dla dzieci
(1)
Szymonowic, Szymon (1558-1629)
(1)
Wieś
(1)
16 results Filter
No cover
Article
In basket
No cover
No cover
Article
In basket
No cover
Article
In basket
"Życie i twórczość Henryka Sienkiewicza" / Krystyna Wyrębek // BIBLIOTEKA w SZKOLE. - 1996, nr 2, s. 13.
Streszczenie: 5 maja 1996 roku mija 150 lat od urodzin Henryka Sienkiewicza. Z tej okazji biblioteka szkolna ogłasza konkurs na w/w temat.
Article
In basket
No cover
Article
In basket
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 8399 (1 egz.)
E-book
In basket
Pierwszy rocznik „Prac Polonistycznych ukazał się w Łodzi w 1937 roku, z inicjatywy wybitnych humanistów związanych z Wolną Wszechnicą (ze Stefanią Skwarczyńską na czele). Pismo na trwałe związało się z Łodzią i regionem, ale od początku było periodykiem o charakterze ogólnopolskim. Po wojnie, nie przestając pełnić funkcji forum środowiska macierzystego, zyskiwało z każdym wydanym tomem coraz większy zasięg oddziaływania i coraz mocniejszą pozycję ogólnopolską. Przyjęto i konsekwentnie realizowano zasadę, aby publikować w kolejnych rocznikach artykuły literaturoznawców z rozmaitych ośrodków i środowisk, oraz aby byli to najlepsi specjaliści w zakresie danej problematyki. W ciągu ponad siedemdziesięciu lat istnienia „Prace Polonistyczne” zyskały uznanie i wysoką rangę ze względu na to, że każdy rocznik w zgodnej opinii badaczy wydatnie wzbogacał wiedzę o rodzimej literaturze. Rozprawy opublikowane w „Pracach Polonistycznych” weszły w dziesiątkach pozycji do podstawowej bibliografii każdej epoki literackiej i każdej dziedziny literaturoznawstwa.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again